Avertisment pentru masa de Crăciun: „Este un bal mascat cu E-uri, sare și zahăr”

Asociația privind Protecția Consumatorilor INFOCONS atrage atenția asupra pericolelor la care ne expunem dacă exagerăm și mâncăm mult la masa de Crăciun.

La 100g de mâncare putem ajunge chiar și la 167 de E-uri (aditivi alimentari), 31g de sare (15.5 plicuri de sare) și 71g de zahăr (14 plicuri de zahăr)! Cantitatea de sare recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății este de 5 grame/zi. În acest context, putem observa că la o singură masă putem regăsi aproape întreaga cantitate recomandată pentru toată ziua sau chiar o putem depăși. Fiecare consumator pune pe masă cu ocazia sărbătorilor multă mâncare din diverse sortimente pentru ca masa să fie cât mai bogată și mesenii cât mai satisfăcuți. Iar pentru mâncarea pregătită au fost utilizate fel și fel de ingrediente, fiecare având propriile lor valori când vine vorba de cele menționate în titlul acestui articol. Ne place să așezăm cu drag pe platou aperitive care sunt foarte apreciate și importante fiindcă deschid marele ospăț. Printre acestea, valsează spre încântarea ochilor noștri: Brânza topită (folosită la diverse umpluturi), șuncă de Praga, bacon, parizer de pasăre și porc, cabanos, un sos de ketchup, muștar sau maioneză ține ritmul la perfecție cu antreul servit sau felul doi de mâncare. Din când în când îl mai acompaniază și pâinea, dar nu în exces. Este deja o vedetă și vrea să mai iasă din lumina reflectoarelor. Desertul este adesea împodobit cu ciocolată sau praline de ciocolată, iar untul este îndrăgostit de el! Nu se poate abține să nu îi facă o vizită și, din când în când, își face apariția șimargarina, doar pentru a-l saluta. Înghețata așteaptă liniștită în separeu să fie chemată atunci când se încinge atmosfera. După atâta mâncare și dans, dacă simțim că ne moleșim apelăm la o băutură energizantă și ne potolim setea cu băuturi răcoritoare tip ceai, sau ne delectam cu bere cu fructe. La finalul mesei, mulți dintre noi consumăm gumă de mestecat. Și uite așa ia sfârșit acest bal mascat, de unde plecăm cu toții fericiți, luând la pachet câteva E-uri în plus, sare și zahăr”, arată Asociația, care punctează faptul că  într-o singură zi consumăm până la:

– 167 de E-uri (aditivi alimentari)

– 31g de sare (15.5 plicuri de sare)

– 71g de zahăr (14 plicuri de zahăr)

Cele mai intalnite E-uri din alimentele mentionate sunt: E300, E330, E412, E440, E451 si E120.

O masă de Crăciun cu o9atitudine înseamnă cu adevărat să ne pese de noi, de părinți, de bunici, de musafiri, și chiar și de Moș Crăciun. Alegeți produsele citind eticheta, alegeți serviciile citind condițiile, și pentru orice nu sunteți siguri, nu ezitați și consultați site-ul InfoCons. Descărcați gratuit aplicația InfoCons și haideți să nu transformăm celebrul „Ho ho ho” în „E, e, e!”, transmite Sorin Mierlea, Președinte InfoCons.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.