Avertisment OMS: „Trebuie să ne pregătim pentru MAI RĂU!”

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că, în ciuda apariției vaccinului împotriva virusului COVID-19, populația trebuie să se pregătească pentru „mai rău”.

Este un semnal de alarmă. Această pandemie a fost foarte severă. S-a răspândit în întreaga lume foarte rapid și a atins fiecare colț al planetei, dar acest lucru nu înseamnă în mod necesar ce este mai rău. (…) Virusul se transmite foarte ușor, chiar dacă rata sa de mortalitate este relativ scăzută în raport cu alte maladii emergente, trebuie să ne pregătim pentru viitor la ceva ce ar putea fi și mai rău„, a avertizat Michael Ryan, responsabilul OMS însărcinat cu situațiile de urgență, care în cariera sa s-a confruntat pe teren cu unii dintre cei mai mortali agenți patogeni.

Situația nu este scăpată de sub control, dar nici nu poate fi lăsată la voia întâmplării„, a mai declarat Mike Ryan, îndemnând statele să implementeze măsuri sanitare încercate și testate.

Consilierul OMS Bruce Aylward a punctat că, în ciuda realizărilor științifice în lupta împotriva COVID-19 (apariția și distribuția în timp record), lumea este departe de a fi terminat lupta împotriva pandemiei.

Suntem în al doilea și al treilea val al acestui virus și nu suntem încă capabili să le gestionăm„, a declarat acesta, într-o conferință de presă.

Potrivit OMS, persoanele care se infectează cu noua tulpină transmit virusul în medie altor 1,5 persoane, în comparație cu o rată de infectare de 1,1 pentru tulpinile cunoscute anterior pe teritoriul Marii Britanii. Cercetătorii britanici încearcă în continuare să afle în ce măsură această creștere este cauzată de mutații ale virusului și cât de mult are legătură cu comportamentul populației, a spus Maria Van Kerkhove, director tehnic OMS pentru pandemia de COVID-19. Momentan, nu există dovezi că noua tulpină ar produce forme mai severe sau mortale ale bolii.

Directorul ştiinţific al OMS, dr. Soumya Swaminathan a precizat că vaccinurile anti-COVID vor proteja iniţial un grup foarte mic de persoane, care sunt cele mai vulnerabile şi cu cel mai mare risc, şi vor trece luni de zile înainte ca restul populaţiei să poată fi acoperit.

„Va dura până la sfârşitul anului 2021 până când vom începe să vedem un anumit nivel de imunitate a populaţiei în unele ţări. Trebuie să menţinem garda sus, trebuie să facem toate lucrurile pe care le ştim, reducând transmiterea şi riscurile ca oamenii să se îmbolnăvească…Vom aborda începutul sfârşitului, putem vedea lumina de la capătul tunelului. Cu toate acestea, este un tunel pe care trebuie să îl traversăm, iar următoarele luni vor fi critice”, a explicat Swaminathan.

Specialista a avertizat că situația va rămâne la fel de gravă și în 2021.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.