Avem un simbol național – Cazinoul din Constanța! Ce facem cu el? Arhitectul Cornescu: „Trebuie comprimate termenele de contestație și de judecare a acestora!” Guvernul vine cu încă o promisiune: renovarea Cazinoului începe într-un an!

Suntem de-a dreptul idioți dacă nu suntem în stare să ne valorificăm vastul patrimoniu cultural-artistic pe care îl avem. Mai mult decât atât, nu numai că nu suntem în stare să valorificăm istoria, așa cum, spre exemplu, îl fac cu succes grecii sau italienii, dar ne și batem joc de ceea ce avem. Un viu exemplu al nepăsării și indolenței noastre ca nație este Cazinoul din Constanța, un monument fără pereche al României, dar care este în stare avansată de degradare, doar pentru autoritățile române, în ansamblul lor, se împiedică de birocrație și contestații. În acest du-te-vino al autorităților, în spațiul public se poartă tot mai multe discuții despre Cazinoul din Constanța și despre ceea ce ar trebui de făcut ca acest monument al României să nu se dărâme, la propriu, și să nu rămână doar o amintire. O astfel de discuție a avut loc miercuri, 6 iunie, în Aula Bibliotecii Județene Constanța „Ioan N. Roman“, și a fost organizată de Expert Forum (EFOR) împreună cu Centrul pentru Resurse Civice și specializarea jurnalism din cadrul Facultății de Litere, Universitatea Ovidius din Constanța. La discuția intitulată „Cazino – trecut, prezent și viitor“ au participat atât studenți ai Universității „Ovidius“, cât și arhitecți, care au arătat starea în care se află Cazinoul și ceea ce trebuie făcut pentru a salva acest edificiu. În acest context, arhitectul Radu-Ștefan Cornescu, a declarat că nu e nici un secret pentru salvarea Cazinoului.

CITEȘTE ȘI:

Senatorul Mihu (PSD) interpelare la Compania Națională de Investiții, în privința Cazinoului: „Construcția este lăsată, cu deplină indiferență, într-o veritabilă paragină”

„Totul ține de schimbarea legislației, iar asta e treaba parlamentarilor. Până acum nici unul nu a mișcat vreun deget. Spre exemplu, de curând, Guvernul Dăncilă a anunțat că se simplifică procedurile de licitație, contestație și chiar de judecată în instanța a contestațiilor, în sensul scurtării termenelor. Dar aceste termene mai scurte sunt valabile doar pentru proiectele cu finanțare europeană. De ce nu e valabil și pentru monumentele din clasa A, care ar putea fi salvate în acest fel? Repet, e foarte important să se comprime termenele de contestație și de judecare a acestora, în loc de un an și jumătate, spre exemplu, să fie doar două luni, iar în jumătate de an am putea să avem schele pe Cazinou. Culmea este că, pentru refacerea acestui monument, sunt alocați bani, dar lucrurile sunt împiedicate de contestații“, a spus Radu-Ștefan Cornescu.

Despre importanța refacerii Cazinoului a vorbit și Cezara Grama de la Expert Forum, unul dintre cei care au organizat întâlnirea de la Biblioteca „I.N. Roman“.

„Discuțiile despre Cazinou vin în contextul proiectului „Europa MEA – cetățeni activi locali pentru o Europă responsabilă“ și care are loc în trei țări – România, Ungaria și Italia, din care sunt opt orașe. Din România sunt incluse în proiect Constanța și Cluj-Napoca. Derulăm tot felul de activități de interes local, pentru orașele respective. La Constanța lucrăm cu Centrul pentru Resurse Civice și studenții de la jurnalism din cadrul Universității „Ovidius“ cu care încercăm să facem lucruri mai practice. Îi învățăm partea de monitorizare. Și, atunci, am căutat subiecte de interes local, iar Cazinoul a fost în top. Deși sunt foarte multe discuții în spațiul constănțean despre acest edificiu, eu cred în teoria discului stricat, care spune: cu cât spui mai multe despre un subiect, cu atât el devine mai vizibil și, la un moment dat, ar putea avea și efect. De aceea am și generat o discuție despre Cazino….Pentru mine ca și constănțean, Cazinoul este un subiect dureros“, a declarat Cezara Grama.

CITEȘTE ȘI:

Făgădău speră să facă ULTIMA licitație pentru reabilitarea Cazinoului până la finalul anului. „Până de Ziua Dobrogei, monumentul va fi conservat!”

Amintim că acest simbol al Constanţei a fost construit între 1908 și 1912, în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului Daniel Renard. Monumentul a atras o mulțime de turiști, devenind unul dintre locurile preferate ale oamenilor înstăriți și împătimiți ai jocurilor de noroc și, totodată, simbolul arhitectural al Constanței. Cazinoul a fost restaurat complet de două ori: în 1934, de însuși proiectantul Daniel Renard, și în 1986, de un colectiv de artiști format din Sorin Dumitru, Gheorge Fircă, Ioan Mițurcă, Nae Mira și Nicolae Moldoveanu.

În altă ordine de idei, tot miercuri a fost prezent la Constanța și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, vicepremierul Paul Stănescu, de la care am reținut o nouă serie de promisiuni, care se adaugă celorlalte zeci încă nerealizate.

„Proiectul este iar scos la licitație și sperăm că, având în vedere noua lege, să nu mai existe piedici”, a afirmat ministrul Stănescu și care speră ca într-un an să fie demarate lucrările de renovare la Cazinou.

„Ne dorim să nu mai fie contestatari și aceste societăți nocive, care au făcut numai rău României, din multe puncte de vedere. Cu Cazinoul, povestea este cunoscută; prima licitație a fost în anul 2011 la Compania Națională de Investiții, în 2012 s-a anulat licitația respectivă și, tot atunci, a trecut la municipalitate pentru a ajunge iar la CNI. În 2015, dacă nu mă înșel, a fost iar anulat totul, la fel și în 2016. Astăzi, este scos la licitație și sperăm ca prin noile reglementări lucrarea să fie adjudecată, iar Cazinoul din Constanța care face parte din patrimoniul UNESCO să fie măcar ce a fost cândva. Eforturile au fost comune; și din partea muncipalității și a ministerului pe care îl coordonez”, a mai spus Paul Stănescu.

paul stanescu

CITEȘTE ȘI:

SONDAJ al Primăriei pentru constănțeni: ce facem cu Cazinoul?

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *