Avem ORDONANȚA Guvernului privind AMÂNAREA alegerilor: Se PRELUNGESC mandatele aleșilor locali!

UPDATE

Ordonanța de Urgență a Guvernului privind amânarea alegerilor locale a fost discutată în ședința de luni a Executivului, fiind prezentată de vicepremierul Raluca Turcan.

„Alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic. Trei instituții – AEP, împreună cu MAI și Ministerul Lucrărilor Publice, au inițiat un proiect de OUG de prelungire a mandatelor aleșilor locali până nu mai târziu de 31 decembrie 2020. În același timp, ținând cont de actualul context epidemiologic și de criză și de decretul privind starea de urgență, inclusiv procedura pentru pregătirea alegerilor electorale și desfășuarea alegerilor, procedurile să fie simplificate, în sensul în care partidele politice și candidații să prezinte o singură listă de susținători și să fie nevoie să se depună un număr minim de 25.000 de semnături, dintre care 500 de alegători din fiecare județ și 1.000 din municipiul București. De asemenea, mai există și posibilitatea ca în locul listelor de susținători să fie făcută dovada depunerii în contul bancar a unei contribuții electorale în valoare de cel puțin 3% din valoarea maximă admisă pentru funcția pentru care candidează un competitor independent sau de 50 de salarii minime de bază pentru campania electorală la nivelul județului pentru care candidează”, a spus Raluca Turcan.

ȘTIREA INIȚIALĂ

PSD, PRO România, UDMR și ALDE au depus la Parlament, pe 3 martie, un proiect de lege privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, pentru a fi dezbătut în procedură de urgenţă. Liderii acestor partide susțin că „dacă Guvernul nu are curaj să adopte o măsură clară şi fermă în privinţa alegerilor locale, nu e problemă, preia iniţiativa Parlamentul”.

În contextul avansului epidemiei de coronavirus din România, PNL este nevoit să se alinieze celorlalte partide și să amâne alegerile locale din iunie. De altfel, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) propus recent ca alegerile locale să fie organizate în termen de cel mult 6 luni de la momentul încetării stării de urgenţă, deoarece, în contextul actual al pandemiei de coronavirus, o mare parte din etapele procesului electoral nu se pot desfăşura. Totodată, liberalii discută și despre organizarea alegerilor parlamentare din acest an. Astfel, varianta luată în calcul chiar de către conducerea partidului este 6 decembrie, dacă epidemia de coronavirus nu va reveni în toamnă, așa cum arată estimările.

A doua zi după inițiativa din Parlament a PSD, PRO România, UDMR și ALDE, premierul Ludovic Orban a declarat faptul că este posibil ca alegerile locale să fie organizate în septembrie, arătând că Guvernul este pregătit să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea mandatelor actualilor aleşi locali. Întrebat dacă alegerile locale ar putea avea loc în septembrie, premierul a răspuns că este posibil. Este din ce în ce mai clar că alegerile locale nu pot fi organizate în condiţii normale pe 28 iunie.

Între timp, TOMIS NEWS a intrat în posesia Ordonanței de Urgență a Guvernului privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Ordonanța, proaspăt redactată, va fi propusă dezbaterii astăzi. Astfel, potrivit OUG se ține cont de „necesitatea corelării textelor legale ante-referite din Codul administrativ, prin completarea prevederilor referitoare la prelungirea mandatelor primarilor în situații expres prevăzute de lege atunci când, din cauza acestor situații, nu pot fi organizate alegeri”.

Guvernul admite că în contextul epidemiologic actual, alegerile pentru autoritățile administrației publice locale nu pot fi organizate în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare, deoarece nu pot fi efectuate operaţiunile pre-electorale şi electorale ce presupun interacţiunea fizică a alegătorilor, candidaţilor şi oficialilor electorali, precum colectarea semnăturilor de susţinere, înregistrarea candidaturilor, finanțarea campaniei electorale, desfăşurarea campaniei electorale, depunerea şi înregistrarea contestaţiilor, organizarea votării propriu-zise, numărarea voturilor,  centralizarea rezultatelor, controlul finanțării campaniei electorale şi rambursarea cheltuielilor electorale.

În acest context, Guvernul propune „organizarea alegerilor locale în cel mult 6 luni de la data încetării duratei stării de urgenţă, dar „nu mai târziu de 3 luni de la data încetării duratei normale a mandatelor autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020”. Potrivit OUG, mandatele autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020 se prelungesc „până la data preluării de către noile autorități ale administrației publice locale, a mandatelor rezultate în urma alegerilor prevăzute de art. 1, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020”.

OUG prevede și o serie de diferențe față de alegerile precedente, cum ar fi următoarea: pentru a depune candidaturi într-un județ sau municipiul București la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, competitorii pot opta ca, în locul depunerii listelor de susținători, să facă dovada depunerii în contul bancar deschis pentru campania electorală a unor contribuții în valoare de cel puțin 50 de salarii de bază minime brute pe țară.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *