Spread the love

Senatorul PRO România, Adrian Țuțuianu, a ridicat luni o problemă interesantă: și dacă începem exploatările gazelor din Marea Neagră, nu avem cum să ajungem cu ele la consumatorul casnic din România. Senatorul a precizat în cadrul unei conferințe dedicată resurselor energetice din Marea Neagră faptul că doar 36% dintre gospodăriile din România sunt conectate le rețeaua de gaze naturale și că nu există o soluție reală de finanțare a unităților administrativ teritoariale pentru înființarea de rețele de distribuție a  gazelor naturale, în localitățile care nu beneficiază de un astfel de serviciu.

„În prezent, România consumă aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, iar rezerva de gaze naturale descoperită în Marea Neagră este de 200 de miliarde, ceea ce ne-ar asigura consumul intern pentru minim 15-20 de ani. (…) O rețea de distribuție a gazelor naturale, la 20 de km lungime, înseamnă cam 7,5 milioane de lei, așa cum rezultă dintr-un studiu de stabilitate văzut recent de mine. Deci cam 1,5 milioane euro. O localitate de mărime 5 mii de locuitori probabil că are nevoie de 4-5 miliaone de euro, ca să înființeze o rețea de distribuție a gazelor naturale. (…) Problema cu gazele din Marea Neagră este că, și dacă începem exploatările, nu avem cum să ajungem cu ele la consumatorul casnic din România. În momentul ăsta nu există un program național care să permită conectarea consumatorilor casnici la rețelele de gaze”, a spus senatorul Țuțuianu.

CITEȘTE ȘI:

Din perspectiva unui coleg al lui Țuțuianu, senatorul constănțean Vergil Chițac ne-a precizat că, în acest moment, nici nu se mai poate pune problema de exploatări, pentru că principalul doritor: compania americană Exxon, s-a convins de tămbălăul politic din România și și-a luat bagajele. Astfel, nu avem doar o problemă, cea la care a făcut Țuțuianu referire, ci alta mai serioasă: adio, exploatări, întrucât Exxon… a plecat! Totodată, Chițac ne-a mai precizat că a identificat o soluție: în lipsa unei rețele de distribuție, putem să facem exploatări, dar să vindem gazul.

„Nu avem (rețea națională – n.r.), pentru că noi ne ducem pe BRUA, care se „înțeapă” la noi și apoi pleacă în Ungaria, Austria… dar, asta nu înseamnă că nu ne putem dezvolta noi o rețea internă prin care să captăm gaz. Trebuie să facem legătura între gazul din Marea Neagră și sistemul intern de transport. Sistemul național de distribuție a gazelor așa cum este el acum în România este învechit! Este de pe vremea lui Ceaușescu, arhitectura lui nu permite racordări la exterior… (…) Sunt două chestiuni diferite (BRUA și gazele din Marea Neagră – n.r.), dar ce legătură are una cu alta: eu nu am spus că exploatările de gaze sunt necesare neapărat, e adevărat că putem acoperi diferența de consum pe care o importăm de la ruși cu producția din offshore. (…) Exxon au plecat, au găsit o zonă foarte mare în Cipru, au făcut un consorțiu, dar și acolo sunt probleme: turcii zic că sunt foarte aproape de ei și că merită și ei o parte. Eterna problemă pe Cipru… (…) Noi nu avem nici legătura dintre comune și sistemul național de gaze actual, dar putem să îl extragem și să îl dăm în exterior, pentru a reduce din dependența de gazul rusesc și, sigur, să știm să îl vindem”, a spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *