Spread the love

Contraperformanța RADET a ajuns o problemă economică și socială, anunță, miercuri, senatorul Vergil Chițac. În calitate de candidat desemnat de PNL pentru Primăria Constanța, senatorul are inclusă în programul său electoral revitalizarea sistemului constănțean de termoficare.

Chițac a numărat, practic, avariile anunțate de RADET în acest an și a ajuns la o medie de 26/lună, practic aproape una pe zi. Potrivit senatorului, este o situație care nu mai poate continua.

„Anul trecut, pe 27 mai, Electrocentrale Constanța SA (ex CET) a intrat în insolvență. La scurt timp, și RADET și-a cerut insolvența. Situația dezastruoasă a Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), entitate din subordinea Primăriei Constanța, este bine cunoscută și resimțită de constănțenii care beneficiază de „serviciile” acesteia.Am făcut un calcul pornind de la ipoteza că realitatea este reflectată de comunicarea publică făcută de RADET. Astfel, am numărat 130 de anunțuri despre avarii date publicității de RADET Constanța doar în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2020. În medie, vorbim de 26 de avarii pe lună, aproape una pe zi! Deja problema a devenit nu doar una economică, ci și socială. Lipsa apei calde și a căldurii a ajuns o constantă. Consumatorii sunt taxați pentru cât consumă, dar RADET nu despăgubește cu nimic consumatorii săi pentru lipsa apei calde și a căldurii.Constănțenii au nevoie de un sistem de termoficare modern, eficient și integrat, pentru că situația tehnică și financiară a regiei de distribuție este strâns legată și de situația furnizorului CET. Avem două variante: fie rămânem la sistemul actual, care înseamnă retehnologizarea CET, fie trecem la un altul, cu centrale termice de cartier. Viitorul sistem de termoficare al Constanței trebuie gândit pe termen mediu și lung. Să nu uităm că orașele moderne aplică programele Uniunii Europene cu privire la reducerea poluării și mărirea randamentului termic, iar noi ne-am împotmolit în logica cârpelii!Până la sisteme de termoficare inteligente, iată că s-a împlinit anul de când, în tandem, RADET și CET au intrat în insolvență. Faptul că în ultimii 20 de ani Radu Mazăre și Decebal Făgădău au preferat să se concentreze doar pe acordarea subvențiilor la prețul gigacaloriei și nu și pe investiții va duce la falimentul RADET și CET și la pierderi financiare imense pentru bugetul local”, a transmis senatorul Chițac.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *