Avarie RAJA: Apă cu presiune scăzută în mai multe zone din Constanța și Năvodari (UPDATE)

UPDATE 2

Noaptea trecută în jurul orei 02.00, s-a reușit remedierea avariei apărută pe conducta de aducțiunea cu diametrul de 1200 mm, ce asigură o mare parte a necesarului de apă de la sursa Galeșu la Stația de Tratare și Pompare Palas. Imediat, echipele de permanență au demarat manevrele de repornire în siguranță a Sursei.

 La ora 06.00 dimineața, s-a reluat pomparea cu presiuni reduse către abonații din Năvodari și Cumpăna.

 În continuare, constănțenii din zonele Palas și Zona industrială Oierie Palas, Cartierele Brătianu și Medeea, Zona industrială, Cartierul și Zona industrială CET, Cartierele Viile Noi și Sere, Cartierele Km 4, Km 4-5, Km 5 și Veterani, Zona comercială Constanța Sud, Cartierul Faleză Sud, Zonele industriale Caraiman și Oil Terminal, Cartierele Far, Abator, Gară, Icil, Casa de Cultură, Inel I, Inel II, Coiciu și Compozitori, Zonele Baba Novac și Halta Traian, precum și cei Zona Comercială Vest, până la remedierea avariei, vor avea debit redus la robinet.

UPDATE 1

 În urma decopertării zonei unde a apărut avaria pe aducțiunea de 1200 mm, s-a constatat necesitatea înlocuirii unui tronson. Lucrările sunt îngreunate de adâncimea la care este pozată conducta, la aproximativ 4 m, dar și de faptul că pământul în zonă este plin de apă din cauza infiltrațiilor. 

     La fața locului sunt 7 echipe de intervenție dotate cu toate utilajele necesare (vidanje, motopompe de mare putere, săpătoare, macara etc.), care fac tot ce este omenește posibil pentru finalizarea reparațiilor într-un timp cât mai scurt.

     Având în vedere consumul mărit de apă din ultimele ore, pentru a asigura un minim necesar de apă pentru ziua de mâine – 27 ianuarie 2022, începând din această seară, de la ora 22:00 și până mâine dimineață la ora 06:00, se va opri pomparea către Năvodari și Cumpăna. În această situație, abonații din cele două localități nu vor avea apă potabilă la robinete, în intervalul mai sus menționat, iar în cursul zilei de mâine, furnizarea apei se va relua către aceștia la presiuni reduse.

     În continuare, constănțenii din zonele Palas și Zona industrială Oierie Palas, Cartierele Brătianu și Medeea, Zona industrială, Cartierul și Zona industrială CET, Cartierele Viile Noi și Sere, Cartierele Km 4, Km 4-5, Km 5 și Veterani, Zona comercială Constanța Sud, Cartierul Faleză Sud, Zonele industriale Caraiman și Oil Terminal, Cartierele Far, Abator, Gară, Icil, Casa de Cultură, Inel I, Inel II, Coiciu și Compozitori, Zonele Baba Novac și Halta Traian, precum și cei Zona Comercială Vest, până la remedierea avariei, vor avea debit redus la robinet.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În cursul acestei dimineți – 26 ianuarie 2022, s-a înregistrat o avarie pe unul din firele de aducțiune cu diametrul de 1200 mm, ce asigură aproximativ 40% din necesarul de apă aferent Stației de Tratare și Pompare Palas ce pleacă de la Sursa Galeșu. Echipele de intervenție RAJA au încercat să efectueze lucrările de reparație cu conducta sub presiune, dar având în vedere debitul mare cât și presiunea din zonă, s-a impus oprirea pompării apei pe acest fir și implicit golirea acestuia. Reparația segmentului avariat durează aproximativ 12 ore, lucrările fiind îngreunate și de poziționarea conductei la o adâncime foarte mare. Având în vedere diametrul conductei de 1200 mm, dar și lungimea acesteia de peste 20 km, de la momentul în care se va relua pomparea și până la intrarea în presiune, este nevoie de o perioadă de timp de aproximativ 24 ore.

Începând cu ora 10:30, pentru a asigura necesarul minim de apă pe zonele deservite de Stația de Tratare și Pompare Palas, furnizarea apei se va face cu presiuni scăzute către consumatorii din:

•             Cartierul Palas și Zona industrială Oierie Palas;

•             Cartierele Brătianu și Medeea;

•             Zona industrială;

•             Cartierul și Zona industrială CET;

•             Cartierele Viile Noi și Sere;

•             Cartierele Km 4, Km 4-5, Km 5 și Veterani;

•             Zona comercială Constanța Sud;

•             Cartierul Faleză Sud;

•             Zonele industriale Caraiman și Oil Terminal;

•          Cartierele Far, Abator, Gară, Icil, Casa de Cultură, Inel I, Inel II, Coiciu și Compozitori;

•             Zonele Baba Novac și Halta Traian;

•             Zona Comercială Vest.

Totodată, apa va fi furnizată cu presiune scăzută și către consumatorii din orașul Năvodari, acesta fiind alimentat tot din Stația de Tratare și Pompare Palas. Abonații din zona înaltă a localității, respectiv cei de pe străzile Liniștii, Macului, Eternității, Prelungirea Recoltei, Recoltei, Sibioarei, Locomotivei și Apusului vor rămâne fără apă potabilă până la remedierea avariei. Conform estimărilor specialiștilor prezenți la fața locului, furnizarea apei la parametrii normali către consumatorii din zonele enumerate mai sus, se va relua mâine seară – 27 ianuarie 2022, în jurul orei 21,00.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *