Avalanșă de inițiative legislative ale USR în Parlament. Se cere scăderea pragului electoral la TOATE procesele electorale! Stelian Ion: „Trebuie să permitem și altor politicieni să intre în Legislativ“

După apariția legii prin care se dă posibilitatea formării „partidelor de buzunar“, a căror membri încap într-o garsonieră confort 4, acum se coace un nou pachet de legi în Parlament, în urma căruia ar urma să avem o avalanșă de partide și partidulețe în Legislativul țării. Concret, mai mulți deputați și senatori ai USR au depus în Parlament mai multe inițiative prin care se dorește schimbarea legislației electorale și reformarea clasei politice.

Practic, Uniunea Salvați România propune un set cu patru inițiative legislative, care modifică regulile electorale pentru alegerile locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale. Parlamentarii USR spun că, astfel, se încurajează implicarea în politică a cetățenilor și se asigură o mai mare reprezentare a diversității de voci din societatea românească.

Astfel, prima și cea mai importantă inițiativă face referire la alegerile parlamentare. Pentru alegerea deputaților și senatorilor, USR propune scăderea pragului electoral de la 5% la 3% şi scăderea numărului de semnături necesare depunerii candidaturilor de la 1% din numărul celor înscrişi în listele electorale la 0.5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimele alegerile parlamentare. Nici europarlamentarele nu sunt uitate. USR dorește eliminarea pragului electoral şi înlocuirea sa cu „pragul natural”, coeficientul electoral, necesar pentru obţinerea unui singur loc, precum şi scăderea numărului de semnături de la 200.000 la 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European, în cazul partidelor şi scăderea numărului de semnături de la 100.000 la 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European, în cazul candidaţilor independenţi. De asemenea, pentru alegerile locale, se propune eliminarea pragului de 5% și adoptarea coeficientului electoral, care este un prag natural, obținut prin împărțirea numărului total de voturi valabil exprimate la numărul de mandate de consilieri.

„Repartizarea mandatelor se face ca și în legislația actuală doar că se elimină limitarea distribuirii locurilor doar celor care obțineau voturi peste un anumit prag. În ceea ce privește numărul de semnături necesare pentru înregistrarea candidaturilor, propunem scăderea acestuia de la 1% din numărul celor înscriși în listele electorale la 0.5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimul scrutin“, spun inițiatorii USR, printre semnatari numărându-se și parlamentarii constănțeni Stelian Cristian Ion și Ramona Nicoleta Dinu.

În fine, pentru alegerea președintelui, cei de la USR doresc scăderea numărului de semnături de la 200.000 (1% în prezent) la 0.5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimul scrutin prezidențial (ar rezulta un număr de 57.765 semnături pentru o candidatură la viitoarele alegeri prezidențiale).

De ce vor cei de la USR scăderea pragului pentru Parlament?

Revenind la propunerea de scădere a pragului de la 5% la 3% pentru alegerile parlamentare, cei de la USR spun în expunerea de motive că pragul electoral utilizat în prezent (5%) este cel mai ridicat dintre cele practicat în Uniunea Europeana. Exemple de țări cu praguri electorale mai mari sunt Rusia (7%) și Turcia (10%), adaugă inițiatorii.

„Considerăm că, în România, nu există motive pentru ca acest număr să fie maximul admisibil. Rolul unui prag electoral este să păstreze un Parlament suficient de agregat încât să poată fi formată o guvernare stabilă dar, în același timp, să prejudicieze cât mai puțin libera exprimare a voinței cetățenilor“, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de modificare a Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, care a ajuns, marți, 10 aprilie, la Camera Deputaților, după ce a fost respinsă la Senat.

La rândul său, deputatul de Constanța al USR Stelian Ion a declarat, pentru TOMIS NEWS, că acest pachet de legi are menirea de a reîmprospăta clasa politică.

„Am pornit de la ideea că pragul de 5% stabilit acum pentru accederea în Parlament este unul maximal pe care l-a prevăzut Comisia de la Veneția. Nu avem motive pentru care să rămânem la un astfel de prag, care este caracteristic doar democrațiilor instabile. Nu mai e cazul României. Cred că am depășit momentul acela în care să vorbim de o democrație instabilă și putem să permitem și partidelor mici să aibă acces în Legislativ“, ne-a precizat Stelian Ion.

Întrebat ce șanse au aceste inițiative să fie aprobate de Parlament, în condițiile în care ele, rând pe rând, au fost respinse la Senat, în calitate de primă Cameră decizională, parlamentarul de Constanța spune că nu se așteaptă să fie admise, pentru că partidele mari, în general, doresc să-și păstreze monopolul în Parlament.

„Aceste proiecte ar trebui să fie acceptate de Opoziție, dar nu m-ar mira ca cei din PNL sau PMP să voteze diferit. Nouă ni s-a părut că se impune scăderea acestor praguri pentru a permite și altor politicieni să intre în politică. Chiar dacă se resping, ele sunt o temă de discuție atunci când vom avea majoritate parlamentară, într-o alianță eventual“, a concluzionat deputatul constănțean Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *