Spread the love

Având în vederea necesitatea înnoirii parcului de transport public ca măsură de îmbunătățire a mobilității urbane și de limitare a emisiilor de CO2, precum și necesitatea asigurării accesului elevilor la serviciile de educație preuniversitare, Guvernul a adoptat o serie de măsuri pentru facilitarea absorbției de fonduri europene în vederea achiziționării de către autoritățile locale a unor mijloace de transport moderne: tramvaie, troleibuze, autobuze electrice, inclusiv puncte de reîncărcare și alte echipamente, utilizate pentru prestarea serviciului de transport public local, precum și autobuze școlare de tip Euro 6, utilizate pentru transportul elevilor din învățământul preuniversitar de stat. Tramvaiele, troleibuzele și autobuzele electrice vor putea fi finanțate cu fonduri din cadrul Programului operațional regional 2014 – 2020 și să fie implementate în baza acordului de parteneriat, încheiat în condițiile legii între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ca lider de parteneriat, și unitățile administrativ-teritoriale care îndeplinesc condițiile de eligibilitate specifice. Măsurile adoptate de Guvern au fost incluse în Ordonanța de urgență nr. 47/2018 privind stabilirea unor măsuri de urgentare a absorbției fondurilor europene și care se află, în prezent, spre aprobare.

„Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de lider de parteneriat, poate organiza și derula procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a mijloacelor de transport și a echipamentelor pentru unitățile administrativ-teritoriale partenere, în condițiile legii. În afara sarcinilor asumate prin acordurile de parteneriat încheiate pentru pregătirea și implementarea proiectelor de finanțare, autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale partenere au următoarele obligații: să asigure infrastructura necesară pentru punerea în funcțiune a mijloacelor de transport, până la data recepționării acestora; să asigure utilizarea mijloacelor de transport și a echipamentelor preluate în baza parteneriatului conform destinației stabilite și pe toată perioada de valabilitate a contractelor de finanțare“, se arată în Ordonanța Guvernului.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 47/2018 privind stabilirea unor măsuri de urgentare a absorbției fondurilor europene a fost adoptat de Senat, iar în prezent se află la Camera Deputaților. Pe de altă parte, tot Executivul a mai adoptat în primăvara acestui an o Ordonanță de Urgență, nr. 43/2018, pentru adoptarea unei măsuri privind reducerea riscului de dezangajare a fondurilor europene, și care cuprinde, în principal, preluarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, de la Ministerul Fondurilor Europene, activitatea privind gestionarea și implementarea Programului operațional „Inițiativa pentru IMM-uri“.

„Prin transferul Programului operațional „Inițiativa pentru IMM-uri“ la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în vederea implementării acestuia sub forma unei axe prioritare distincte în cadrul Programului operațional regional, cheltuielile deja rambursate de către Comisia Europeană pentru Programul operațional „Inițiativa pentru IMM-uri“ vor putea fi raportate drept cheltuieli realizate la nivelul Programului Operațional Regional, ceea ce va determina reducerea sumelor aflate în risc de dezangajare. Având în vedere cererea existentă pentru tipul de instrument financiar implementat prin Programul operațional „Inițiativa pentru IMM-uri“, există posibilitatea creșterii alocării financiare pentru Programul operațional „Inițiativa pentru IMM-uri“ prin realocarea sumei de 100 milioane euro prevăzuți în Programul operațional regional pentru implementarea unui alt tip de instrument financiar. Astfel, suma supusă riscului de dezangajare poate fi diminuată cu valoarea realocată, în condițiile în care, pentru acest tip de instrument, rambursarea din partea Comisiei Europene se realizează imediat, pe baza cererii de plată“, se arată în textul ordonanței.

Și în acest caz, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.43/2018 pentru adoptarea unei măsuri privind reducerea riscului de dezangajare a fondurilor europene se află în Camera Deputaților pentru votul final.

CITEȘTE ȘI:

Autobuze „Isuzu Cityport“, introduse în transportul public din Constanța la finele acestui an?! RATC: „Vom beneficia de noile autobuze cu tehnologie japoneză“

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *