Autoritățile se mobilizează pentru Paște și 1 Mai. Prefectul Coșa: „Ne așteptăm la 35.000 de turiști”

Premierul Florin Cîțu și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, au organizat o videoconferință cu prefecții din țară. După această ședință, prefectul Constanței, Silviu Coșa, a arătat cum se mobilizează autoritățile pentru Paște și 1 Mai:

„În perioada următoare cele mai mari probleme sunt cele legate de aglomerările de persoane. Ele vor avea două motive: primul – religios, vor fi slujbe în cele 336 de lăcașe de cult; celălalt – turismul specific acestei perioade. Ne așteptăm la 30-35.000 de turiști, cu două zone de concentrare: Vama Veche, undeva spre 10.000 și 20-25.000 în Mamaia, în special Mamaia Nord. Forțele de ordine sunt pregătite să intervină, undeva la 400 de polițiști zilnic, doar în noaptea de Înviere 270, cărora li se vor adăuga undeva la 120 de jandarmi din cadrul IJJ și încă pe atât din cadrul brigăzii mobile Tomis, plus 96 de lucrători ai poliției locale din tot județul. Valorile de trafic vor fi cele mai ridicate și s-a aprobat suplimentarea cu șase echipaje de polițiști pe motociclete în punctele de fluidizare a traficului. Vor desfășura și alte instituții activități specifice, ANPC – va avea o linie telefonică ce va funcționa în intervalul 10:00-22:00; DSVSA cu echipe care acționează în piețele din Constanța și DSP Constanța, aceasta va activa în spații comerciale în scop preventiv și de verificare. ISU pune la dispoziție 250 de lucrători care vor verifica lăcașele de cult, iar în noaptea de Înviere vor fi capacitați și lucrătorii voluntari din fiecare localitate”, a spus Silviu Coșa.

În privința campaniei de vaccinare, prefectul Coșa a arătat că, la nivelul județului, astăzi au fost contactați cei mai importanți 100 de operatori pentru a facilita vaccinarea personalului acestora:

„La nivelul județului Constanța sunt vaccinate 140.000 de persoane, avem 56 de puncte de vaccinare. Am fost susținuți și de o echipă a MApN care a operat în mediul rural. Acțiunea se va relua săptămâna viitoare. Împreună cu DSP au fost contactați trei mari angajatori din județ, de săptămâna viitoare va începe vaccinarea acestora la locațiile lor. Astăzi s-au transmis adrese și solicitări către primii 100 de angajatori ca să putem facilita vaccinarea personalului acestora”, a mai spus Coșa.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat că aproape 14.000 de angajaţi ai MAI vor asigura ordinea şi liniştea publică pentru peste 12.300 de lăcaşuri de cult unde vor fi manifestări religioase de Paşte. Lucian Bode a declarat, marţi, la începutul videoconferinţei cu prefecţii, că din 26 aprilie au început acţiuni de instruire a reprezentanţilor Bisericii pentru limitarea răspândirii COVID-19.

„Perioada pe care o traversăm va rămâne plină de provocări, de aceea vă cer mobilizare maximă pentru a gestiona cu succes misiunile care vă sunt încredinţate. Este important să colaboraţi cu autorităţile locale, cu reprezentanţii cultelor religioase, astfel încât să existe o coordonare eficientă şi susţinută pe parcursul acestei săptămâni şi să preîntâmpinăm situaţii critice. Începând de luni, 26 aprilie, la nivelul structurilor teritoriale sunt în derulare acţiuni de instruire a reprezentanţilor Bisericii, precum şi a operatorilor economici cu privire la prevederile cadrului normativ incident în vederea prevenirii şi limitării răspândirii COVID-19”, a precizat Bode.

Ministrul de Interne a menţionat şi care sunt efectivele care vor acţiune la manifestările religioase de Paşte:

Măsurile de ordine şi siguranţă publică, precum şi cele de prevenire şi stingere a incendiilor vor fi asigurate de către 13.922 de efective ale MAI pentru 12.352 lăcaşe de cult unde sunt preconizate a se desfăşura manifestări religioase la care se estimează că vor participa peste 1,7 milioane de persoane. O foarte bună mobilizare este crucială pentru a depăşi cu bine această perioadă solicitantă. Aşteptările din partea cetăţenilor sunt foarte mari, presiunea căreia trebuie să îi faceţi faţă în context pandemic pe care îl traversăm este în continuare foarte mare. De aceea, vă solicit să trataţi cu profesionalism şi responsabilitate fiecare acţiune operativă. Prezenţa efectivelor MAI pe teren are în principal o componenteă preventivă, de a asigura protecţia cetăţenilor şi un climat de linişte şi ordine publică”, a transmis Lucian Bode.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.