Spread the love

Grupul de Suport Tehnico-Științific privind Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase s-a întâlnit, luni, de la 10:30, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, pentru a analiza propunerile de noi măsuri de relaxare ce intră în vigoare de la 1 iulie. Cele mai așteptate măsuri sunt deschiderea restaurantelor și actualizarea „listei verzi” de țări exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină/izolare.

La ședința grupului tehnic au participat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru; Adriana Pistol, directorul Institutului Naţional pentru Sănătate Publică și Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

După această ședință, Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a întâlnit pentru a lua o decizie finală în privința relaxării, de la 1 iulie, a restricțiilor instituite pentru prevenția epidemiologică. România a avut o medie de peste 300 de cazuri de COVID-19 în ultima săptămână. Creșterea numărului de cazuri de coronavirus din ultimele zile pune autoritățile pe jar, chiar dacă majoritatea focarelor izbucnite sunt în spitale, aziluri și centre pentru copii cu handicap. După întâlnirea Grupului de Suport Tehnico-Științific privind Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății și Raed Arafat, șeful DSU, au intrat în ședință la MAI, pentru a discuta ce măsuri se impun în contextul creșterii infectărilor, deși ele nu au crescut în spațiul comunitar, ci în spații închise. Înaintea comunicării oficiale privind noile măsuri de relaxare așteptate de la iulie, informațiile preliminare arătau că, din cauza creșterii numărului de cazuri de coronavirus unele măsuri ar putea fi amânate, precum deschiderea piscinelor interioare, a restaurantelor, a locurilor de joacă și a food-court-urilor din mall-uri.

Temerile au fost confirmate luni seară de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a precizat în cadrul unei emisiuni televizate că măsurile de relaxare avute în vedere pentru 1 iulie se… amână.

S-a evaluat tot ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, în care au crescut cazurile în ATI, am avut mai multe decese și recomandările specialiștilor sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pe care le avem pentru 1 iulie. Urmărim zilnic și în săptămâna care urmează evoluția numărului de cazuri, cazurile din ATI, a deceselor, precum și respectarea normelor de precauție, reguli de igienă, distanțare fizică. Urmărind aceste aspecte, o parte din concetățenii noștri nu au respectat aceste reguli și am văzut în anumite zone creșterea transmiterii comunitare. Această creștere – dincolo de focarele din centrele de bătrâni, de spitale – care existau. Suntem într-un moment în care gestionăm un număr de cazuri crescut și s-a decis să amânăm cea de-a patra măsura de relaxare. (…) Fiecare moment de relaxare a fos asumat de Guvern, prin ordine de ministru – comun, dar și prin existența unor norme de aplicare. Agentul economic are și el o răspundere în activitatea pe care o desfășoară. A fost un test de maturitate. Rămâne un test de maturitate. Suntem într-un moment în care gestionăm viitorul acestei pandemii. Acum 3-4 săptămâni eram pe o pantă descendentă, numărul de cazuri care scăzuse sub 200, a urmat cea de-a treia perioadă cu măsuri de relaxare, weekend-urile prelungite, poate și unele îndemnuri la nerespectarea unor reguli și am tot observat foarte rapid creșterea numărului de cazuri noi. Situația nu este numai la noi, este și în alte țări europene, dar la noi parcă recrudescența a fost mai rapidă. Judecăm fiecare caz în parte, fiecare focar, fiecare anchetă epidemiologică ne poate da un rezultat. Ne gândim ca, punctual, să putem să impunem și niște restricții. Noi trebui să izolăm un focar, pentru a nu se extinde”, a spus Nelu Tătaru.

Măsurile CNSU

Imediat după anunțul lui Tătaru, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 32, cea mai dură măsură fiind cea de ridicare a autorizației pentru organizatorii de evenimente care nu respectă restricțiile.

Printre cele mai importante măsuri din hotărârea CNSU se regăsește propunerea instituirii sancțiunii complementare de suspendare a autorizației de funcționare pentru organizatorii activităților și evenimentelor, dacă în cadrul acestor evenimente nu sunt respectate regulile de siguranță sanitară. Prin aceeași Hotărâre au mai fost adoptate propuneri de modificare a unor măsuri privind organizarea competițiilor sportive și a altor tipuri de activități. De asemenea, CNSU a luat decizia de a menține lista statelor aflate în “zona verde”, pentru care nu mai există obligația izolării la domiciliu pentru cetățenii care vin în România din respectivele țări, aprobată prin Hotărârile numărul 29 și 31.

Măsurile propuse și aprobate în ședința CNSU sunt bazate pe recomandările specialiștilor din Grupul de Suport Tehnico-Științific și vor avea aplicabilitate începând cu data de 1 iulie 2020.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *