Autoritățile locale nu mai primesc bani de la Guvern prin ANAF, ci prin… Consiliul Județean

Consilierii județeni s-au reunit, vineri, în ședința extraordinară, în cadrul căreia au adoptat proiectul privind repartizarea unor sume pentru echilibrarea bugetelor locale. Odată cu aprobarea îndelung așteptatului buget național au venit și schimbări legislative: ANAF nu mai repartizează sume către primării, ci Consiliul Județean. Astfel, vineri, consilierii județeni au dat undă verde unor sume de bani care vor pleca spre primăriile din teritoriu.

„Aceste sume nu mai sunt repartizate prin decizia Direcției Generale de Finanțe, ci prin HCJ, cu asistența de specialitate a Direcției de Finanțe. Se referă la echilibrarea bugetelor locale. A trebuit să ținem această ședință în termen de șapte zile de la adoptarea bugetului, astfel încât toate UAT-urile din județ să își poată include aceste sume în buget. Din impozitul pe venit se alocă o cotă de 15% județului, o cotă de 60% UAT-urilor și o cotă de 17,5% pentru echilibrarea bugetelor locale, inclusiv a județului. Practic, noi am repartizat numai această cotă de 17,5% din impozitul pe venit și cota din TVA. Restul veniturilor la bugetul UAT-urilor se repartizează prin decizia Direcției de Finanțe și veniturile din încasările la bugetul local. Valoarea totală la nivel de județ este de 680 milioane lei, iar din TVA cota totală este 249 milioane lei”, a declarat secretarul județului, Mariana Belu (FOTO), după ședința de vineri a CJC.

Ca urmare a votului dat de consilierii județeni, toate localitățile din județ vor primi sume de bani, beneficiarii cei mai notabili fiind: municipiul Constanța – 288.883 lei, Mangalia – 25.324 lei + 4.564 lei din TVA pentru echilibrarea bugetului local, Medgidia – 12.602 lei + 43.917 lei din TVA, Cernavodă – 19.403 lei, Năvodari – 20.500 lei sau Ovidiu – 6.019 lei + 5.181 lei din TVA.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *