Spread the love

Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică,  a declarat că duminică, în cadrul alegerilor locale, părinţii pot intra în secţiile de vot alături de copii, dar și în cabină. Dacă cel mic are peste 5 ani, acesta va trebui să poarte masca de protecție, în mod obligatoriu.

Trebuie să ştii că, la alegerile de duminică, poţi veni cu copilul tău. Cel mic are voie să intre alături de tine în secţia de votare şi chiar și în cabină. Nu există nicio interdicţie pentru ca părinţii să nu vină cu copiii lor la vot. Dacă are până în vârsta de 5 ani, la fel ca în regulile de pandemie stabilite pentru starea de alertă, până în vârsta de 5 ani nu este obligatorie purtarea măștii. Peste vârsta de 5 ani, 5 ani împliniți, va fi necesară purtarea măștii. Repet, în aceleași condiții ca cele stabilite pentru starea de alertă, pentru pandemie”, a declarat preşedintele Autorității Electorale Permanente.

Buică a detaliat că procedurile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele aflate în carantină, fie că au fost confirmate cu noul coronavirus, fie că au fost contacți direcți, pentru a-și exprima duminică opțiunea de vot la alegerile locale.

Toți cetățenii care solicită urna mobilă trebuie să facă dovada cu acte medicale, că sunt persoane netransportabile și în situația tuturor trebuie să prezinte o cerere și un act din care să se constate această problemă. În cazul contacților aflați în izolare este aceeași situație. Pentru aceștia DSP au emis documente”, a explicat președintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Potrivit Ghidului pentru alegeri publicat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și, totodată potrivit ordinului emis de ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, accesul alegătorilor în sediul secției de votare se va face eșalonat  tocmai pentru a evita aglomerările din interiorul acestuia și a respecta distanțarea fizică. Alegătorii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare și la ieșirea din acesta. Distanțarea trebuie să fie de minimum un metru între persoane.

La intrarea în sediul secției de votare va fi organizat un filtru asigurat de către personalul tehnic dotat cu termometru, materiale de protecție sanitară și flacon cu dezinfectant. Alegătorii vor fi termometrizați cu ajutorul unui termometru non-contact. Persoanele care nu au febră își vor dezinfecta mâinile și vor intra în secția de votare, cu masca de protecție care să acopere gura și nasul și păstrând o distanță de un metru față de alte persoane. În cazul în care un alegător nu dispune de mască de protecție, acestuia i se va pune la dispoziție o mască, pe care o va purta pe tot parcursul prezenței în interiorul sediului secției de votare și în localul de vot. După exprimarea votului, alegătorii vor părăsi imediat sediul secției de votare urmând traseele indicate. Totodată, persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 (de pildă, vârsta peste 65 de ani, persoane ce se declară cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) pot solicita acces prioritar în localul de vot.

În sala unde se votează este interzis să fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători. Alegătorii vor manevra singuri actul de identitate, fiind instruit să poziționeze buletinul în suportul terminalului informatic, astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură, după care își va dezinfecta mâinile.

Pentru a fi identificat, alegătorul își va îndepărta pentru scurt timp masca, la o distanță de minimum 1,5 metri față de operatorul de calculator și membrii secției de votare. După identificare, alegătorul își va repoziționa masca, astfel încât să acopere nasul și gura. Totodată, după identificare, fiecare votant se va îndrepta către biroul sau banca la care se află membrul secției care îi va prelua semnătura în lista electorală. Alegătorul va pune actul de identitate pe biroul sau banca respectivă, astfel încât să nu fie necesară atingerea acestuia de altă persoană și va semna în lista electorală. Pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât aceștia să le poată prelua singuri.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *