Spread the love

Înnoirea parcului auto al RATC înseamnă un pas foarte mare către un transport public în comun de calitate, este de părere directorul Regiei Autonome de Transport în Comun (RATC) Constanța, Bogdan Niță. Acesta spus că Regia își va mări parcul auto cu peste 100 de autobuze Isuzu Cityport, noi!

„Salutăm semnarea de către primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a contractului de furnizare pentru 104 autobuze urbane produse de Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. Licitația internațională a fost organizată de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare în cadrul proiectului Smart Transport Public Constanța. Începând din ultimul trimestru al acestui an, vom beneficia de noile autobuze cu tehnologie japoneză, cel mai important pas pentru consolidarea operatorului public de transport în comun“, precizează reprezentanții RATC.

Amintim că, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a semnat vineri, 13 iulie, în prezența ambasadorului Republicii Turcia în România, E.S. Osman Koray Ertaș, și a reprezentantului BERD, Iustin Ivănescu, contractul de furnizare a celor 104 autobuze urbane cu societatea Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş, câștigătoarea licitației internaționale, în cadrul proiectului Smart Transport Public Constanța.

CITEȘTE ȘI:

Făgădău a semnat contractul de furnizare a 104 autobuze în cadrul proiectului Smart Transport Public Constanța

„Constanța va avea 104 autobuze noi, dar va avea și o companie nouă și puternică de transport public rezultată din transformarea RATC. Mulțumesc echipei BERD pentru colaborarea excelentă și am încredere că prin semnarea acestui contract constănțenii vor beneficia de cele mai bune autobuze pe care compania Anadolu Isuzu le-a produs vreodată. De asemenea, mulțumesc echipei mele pentru efortul depus în realizarea acestui obiectiv și E.S. Osman Koray Ertaș, Ambasadorul Republicii Turcia în România, care a participat, alături de reprezentanții comunității oamenilor de afaceri turci, la acest moment important în viața orașului nostru”, a declarat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

Cele 104 autobuze care vor fi livrate Primăriei Constanța sunt produse în fabrica din Turcia și au fost distinse la Busworld 2015 cu premiul „Cele mai confortabile și ergonomice autobuze din Europa” în primul trimestru al anului 2019.

„Suntem foarte mândri să semnăm contractul pentru a deservi acest minunat oraș istoric și turistic cu cele 104 autobuze pe care le vom livra în cel mai scurt timp. Scopul companiei noastre este să furnizăm vehicule sigure, viabile, de încredere și cu o tehnologie durabilă”, a declarat Hakan Kefoğlu – Export Director Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS.

Achiziția celor 104 autobuze noi, standard Euro 6, cu o lungime de 12 metri, se face în baza unui împrumut contractat de municipalitate de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 100 de milioane de lei și are în vedere înnoirea parcului auto de transport public de călători al Constanței. Cu un an în urmă, același model de autobuz a fost livrat și la Iași, într-o licitație pe fonduri BERD.

Interesant este că o prezentare a autobuzelor Isuzu a fost făcută în fața conducerii Primăriei Constanța și a RATC în primăvara anului 2016. Primarul Decebal Făgădău, interimar la acea vreme, a văzut un minibus Isuzu, fabricat în Turcia, cu o capacitate de 44 de locuri. Edilul spunea că autobuzele cu o capacitate mai mică sunt foarte utile atunci când numărul de călători este redus.

„Dincolo de faptul că ar putea să ne placă sau nu, minibusul trebuie să fie util și eficient pentru Constanța. Cel mai important este că, în momentul de față, RATC, împreună cu Primăria, caută pe piața producătorilor autobuze, pentru a putea crea un parc auto flexibil, care să răspundă nevoilor constănțenilor, normelor de protecție a mediului și să confere o creștere semnificativă a gradului de confort. Asta înseamnă că ne dorim ca autobuzele să fie dotate cu aer condiționat, rampă pentru persoane cu dizabilități și GPS pentru a putea afișa toate stațiile, timpul estimat de așteptare și durata estimată a călătoriei”, afirma Făgădău, la acea vreme.

Facebook Comments

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *