Aurescu (MAE) vrea „o reacție adecvată” din partea UE, dacă Rusia continuă amenințările la granița cu Ucraina. „Sunt efecte asupra regiunii Mării Negre!”

aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la Bruxelles, la reuniunea şefilor diplomaţilor din statele UE, unde a exprimat „îngrijorarea” cu privire la evoluţiile de securitate de la graniţa estică a Ucrainei cu Rusia, „care suscită preocupare la nivel european şi euroatlantic”, cu efecte asupra regiunii Mării Negre.

Aurescu a pledat pentru „o reacţie adecvată din partea UE, care trebuie să rămână unită şi fermă, fiind necesară transmiterea unui mesaj clar faţă de acţiunile de escaladare, respectiv de examinare a opţiunilor de acţiune a UE, inclusiv sancţiuni dacă va fi nevoie, în cazul în care Rusia va continua escaladarea situaţiei”. El a subliniat, totodată, că UE trebuie să sprijine dreptul oricărui stat de a-şi alege cursul politicii sale externe şi de securitate.

Miniştrii europeni de Externe au discutat şi situaţia internă din Belarus şi instrumentalizarea migraţiei de către regimul de la Minsk, la frontiera estică a UE. Referitor la gestionarea situaţiei migraţiei, Aurescu a accentuat importanţa continuării demersurilor în relaţie cu statele de origine şi tranzit pentru a preveni eventuale creşteri ale numărului de migranţi în Belarus. Totodată, oficialul român a reamintit că situaţia internă din Belarus, care continuă să se deterioreze, trebuie avută constant în atenţie.

Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa menţinerii pe agenda UE a evoluţiilor din Belarus şi în acest sens a apreciat în mod deosebit interacţiunea avută cu reprezentanţii opoziţiei din această ţară, duminică. Cu acel prilej, el a reiterat îngrijorarea faţă de deteriorarea situaţiei interne din Belarus, faţă de continuarea încălcărilor grave ale drepturilor omului şi a salutat năzuinţele şi ataşamentul cetăţenilor acestei ţări pentru valorile democratice şi libertăţile civile. Ministrul de Externe a arătat că România are intenţia de a acorda o a doua contribuţie voluntară prin European Endowment for Democracy, după cea de 100.000 euro din 2020, pentru sprijinirea mass-media independente şi societăţii civile, respectiv la Platforma de Responsabilitate Internaţională pentru Belarus, precum şi de a continua acordarea de burse pentru studenţii persecutaţi de regimul Lukaşenko. De asemenea, el a reamintit iniţiativa din 2020 a preşedintelui Klaus Iohannis, împreună cu omologii polon şi lituanian, de a fi stabilit un Plan de sprijin pentru un Belarus Democratic care a fost apoi elaborat de Comisia Europeană şi făcut public în mai 2021.

Discuţiile pe tema relaţiilor UE – Africa au avut loc în perspectiva summitului programat pentru 17 – 18 februarie 2022. Ministrul Aurescu a salutat adoptarea sancţiunilor privind grupul Wagner, care au în vedere atât acţiunile destabilizatoare ale acestuia în Africa, cât şi în legătură cu Ucraina.

Ministrul Bogdan Aurescu a susţinut o mai mare implicare a UE în Asia Centrală, având în vedere relevanţa acesteia din perspectiva obiectivelor de politică externă a Uniunii, pe baza strategiei în domeniu adoptată în timpul deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului UE (2019), care oferă cadrul propice pentru dezvoltarea acestor relaţii. El a arătat că UE şi statele regiunii împărtăşesc riscuri comune, dar şi un potenţial de dezvoltare important, subliniind că UE trebuie să sprijine creşterea rezilienţei acestora.

În marja reuniunii de la Bruxelles, Bogdan Aurescu, alături de alţi omologi din state membre UE, a participat la un mic dejun informal de lucru cu directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, Fatih Birol, privind aspectele geopolitice în domeniu. Totodată, în cadrul CAE, a participat la un dejun de lucru al miniştrilor europeni de Externe cu şeful diplomaţiei Statului Qatar.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *