Aurescu (MAE) va discuta cu omologul său israelian despre gestionarea efectelor agresiunii ruse în Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va avea duminică consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Yair Lapid, cu prilejul vizitei pe care acesta o face în România, la invitaţia şefului diplomaţiei române. Modalităţile de gestionare a efectelor multiple ale agresiunii ruse asupra Ucrainei, dezvoltarea relaţiilor bilaterale româno-israeliene, pregătirea celei de-a treia Şedinţe Comune de guvern România-Israel, principalele dosare politice de interes comun, inclusiv evoluţiile din Orientul Mijlociu, asistenţa umanitară pentru Ucraina şi situaţia regională de securitate se vor afla pe agenda discuţiilor.

„Vizita la Bucureşti a ministrului Yair Lapid are loc inclusiv ca urmare a discuţiei telefonice recente, din 3 martie, cu ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, pe fundalul agravării crizei provocate de Rusia în ce priveşte Ucraina şi în contextul unei foarte bune cooperări cu autorităţile române în vederea evacuării cetăţenilor israelieni din Ucraina prin România. Statul Israel este unul din principalii parteneri ai României din zona Orientului Mijlociu, relaţiile bilaterale, de natură strategică, dezvoltându-se constant în ultimii ani. Întrevederea dintre cei doi demnitari se va concentra, astfel, asupra modalităţilor de gestionare a efectelor multiple ale agresiunii ruse asupra Ucrainei”, precizează MAE.

De asemenea, discuţiile vor viza şi modalităţile de dezvoltare a relaţiilor bilaterale româno-israeliene, cu accent pe domeniile politic, economic şi securitar. Cei doi şefi ai diplomaţiilor vor evalua, cu prilejul vizitei, stadiul pregătirii celei de-a treia Şedinţe Comune de guvern România-Israel (G2G), care este prevăzută a fi organizată în anul 2022. De asemenea, vor discuta despre organizarea unei noi sesiuni a Grupului de lucru în domeniul economic, aflat sub coordonarea celor două ministere de externe, în pregătirea şedinţei G2G. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu şi omologul său vor trece în revistă principalele dosare politice de interes comun, inclusiv despre evoluţiile din Orientul Mijlociu.

Cei doi miniştri vor discuta, de asemenea, modalităţi concrete de a acorda asistenţă umanitară Ucrainei, în contextul în care România găzduieşte, la Suceava, hub-ul regional care facilitează şi asigură coerenţa eforturilor de direcţionare a ajutoarelor umanitare către Ucraina şi alte state care primesc refugiaţi ucraineni, printre care şi Republica Moldova.

Discuţiile vor viza, totodată, situaţia regională de securitate, cei doi miniştri urmând să efectueze un schimb de opinii cu privire la viitoarele evoluţii şi consecinţele acestora în plan securitar mai larg asupra Europei şi la nivel global”, anunţă MAE.

Ambasada Israelului în România a anunţat vineri că ministrul Afacerilor Externe din Israel, Yair Lapid, va începe, sâmbătă seară, vizite diplomatice în două ţări care au graniţă comună cu Ucraina: România şi Slovacia. Astfel, el se va întâlni cu personalul Ministerului Afacerilor Externe care lucrează în regim de urgenţă, pe teren, de peste două săptămâni, dar şi cu şefi de stat, cu care va discuta situaţia din Europa, precum şi relaţiile bilaterale cu Israelul.

Duminică, Yair Lapid se va afla în România, unde se va întâlni, la Bucureşti, cu premierul Nicolae Ionel Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Cei doi miniştri de Externe vor susţine declaraţii de presă la finalul întrevederii. În plus, Lapid va vizita Punctul de Trecere al Frontierei Siret şi se va întâlni cu personalul care se află la vamă de peste două săptămâni în vederea salvării cetăţenilor israelieni şi a evreilor din Ucraina şi a sprijinirii refugiaţilor care trec graniţa. El va fi informat cu privire la situaţia generală de către ambasadorul Statului Israel în România, David Saranga, şi de către şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din România.

Luni, Lapid se va afla în Slovacia, unde se va întâlni, la Bratislava, cu preşedintele Zuzana Čaputová şi cu ministrul de Externe Ivan Korčok. Cei doi miniştri de Externe vor susţine declaraţii de presă la finalul întrevederii.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *