Aurescu (MAE), primit de Erdogan. România vrea aderarea Finlandei şi Suediei în NATO, Turcia NU este de acord, dar susține exportul de cereale al Ucrainei prin Portul Constanța

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan l-a primit vineri la Istanbul pe ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Cu acest prilej, Bogdan Aurescu a exprimat susţinerea pentru politica NATO a Ușilor Deschise și pentru aderarea Suediei și Finlandei la Alianță, având în vedere că aceasta va contribui la întărirea securității Alianței în ansamblul său, printr-o postură de descurajare și de apărare mai eficientă, inclusiv pe Flancul Estic, informează MAE.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a fost primit vineri, 27 mai 2022, de către Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, în marja participării la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniștrilor afacerilor externe din România, Polonia și Turcia, desfășurată la Istanbul, împreună cu ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, și cu ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoğlu, gazda reuniunii”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

În legătură cu aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, ministrul Aurescu a prezentat, în cadrul întâlnirii cu Erdogan, elementele rezultate din discuțiile recente cu omologii suedez și finlandez și a exprimat speranța că procesul de negocieri în curs va duce la un rezultat pozitiv, precizează MAE. La rândul său, Recep Erdogan a prezentat pe larg poziția țării sale față de acest dosar. În acelaşi timp, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România contează pe sprijinul Turciei pentru reflectarea „în documentele summitului NATO de la Madrid, inclusiv în noul Concept Strategic, a importanței strategice a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, având în vedere și contextul de securitate generat de războiul ilegal al Rusiei contra Ucrainei”.

Președintele turc a exprimat apreciere pentru modul în care România, respectiv Polonia au gestionat situația umanitară provocată de agresiunea rusă, în acest cadru ministrul român de externe prezentând eforturile depuse de România în favoarea refugiaților ucraineni care au intrat în țara noastră, se mai arată în comunicatul MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat apreciere pentru rolul Turciei ca stat riveran la Marea Neagră, ținând cont și de faptul că Marea Neagră este o importantă cale de transport pentru mărfuri, inclusiv din Ucraina, fiind necesară o cooperare apropiată a statelor riverane și aliate pentru asigurarea transportului și a securității navelor, inclusiv în ceea ce privește riscul indus de minele în derivă. In acest cadru, ministrul s-a referit la eforturile de a sprijini exportul cerealelor ucrainene prin porturile dunărene și prin portul Constanța. Președintele Recep Erdoğan a informat la rândul său despre demersurile diplomatice turce pentru asigurarea transportului de cereale din Ucraina. Totodată, conform MAE, ministrul român a exprimat interesul deosebit pentru continuarea și aprofundarea cooperării în cadrul Trilateral România – Polonia – Turcia, aspect de relevanță strategică, mai ales în actualul context de securitate și al sprijinului celor trei state pentru Ucraina, Președintele Erdoğan considerând că formatul a dobândit o bază strategică foarte amplă.

Discuțiile dintre oficialii turci și delegații din Suedia și Finlanda purtate în această săptămână în Turcia au înregistrat puține progrese în ceea ce privește depășirea obiecțiilor Ankarei față de aderarea celor două țări nordice la NATO și nu este încă clar când va avea loc o nouă rundă de negocieri, potrivit a două surse citate de Reuters.

„Nu este un proces ușor”, a declarat vineri un oficial turc de rang înalt pentru Reuters. „Ei trebuie să ia măsuri concrete, care vor fi dificile. Negocierile ulterioare vor continua. Dar o dată (pentru noi discuții, n.r.) nu pare foarte aproape”, a precizat acesta.

Finlanda și Suedia au depus săptămâna trecută o cerere oficială de aderare la NATO, pentru a-și spori securitatea în contextul invaziei ruse în Ucraina. Toate cele 30 de state membre ale NATO trebuie să aprobe planurile de extindere a alianței. Dar Turcia a contestat această inițiativă, susținând că cele două țări scandinave adăpostesc persoane care au legături cu grupările teroriste. De asemenea, Turcia mai este nemulțumită și de faptul că Suedia și Finlanda că au oprit exporturile de arme către Ankara. Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat vineri că țara sa se așteaptă ca cele două state să ia măsuri concrete și să pună capăt acestui sprijin acordat militanților kurzi, înainte de renunța la obiecțiile pe care le are cu privire la aderarea Stockholmului și Helsinkiului la alianța militară.

O altă persoană apropiată situației a declarat că discuțiile de miercuri nu au înregistrat niciun progres clar și s-au încheiat fără un calendar de continuare, ceea ce indică perspectiva ca Turcia să se opună în continuare cererilor de aderare atunci când NATO va organiza summitul de pe 29-30 iunie de la Madrid. Ministerul de externe suedez și cel finlandez nu au răspuns imediat la solicitările făcute de Reuters vineri, de a oferi un punct de vedere asupra acestor informații. Discuțiile de cinci ore au fost cordiale și au inclus sesiuni separate între oficialii turci și omologii din cele două țări nordice, fiind urmate de discuții în trei cu toate părțile, a adăugat cea de-a doua sursă.

O a treia sursă a declarat pentru Reuters că oficialii turci au minimalizat perspectivele de a ajunge la un acord înainte de summitul de la Madrid.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.