Aurescu (MAE): „NIMENI nu trebuie să se teamă de o implicare a României într-un conflict militar. Acest lucru NU se va întâmpla”

Nu există în acest moment pericolul unei implicări militare a României sau a Alianței Nord-Atlantice în criza din Ucraina, spune ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. El subliniază că niciun român nu trebuie să se teamă de acest lucru.

România, ca stat membru NATO, beneficiază în acest moment de toate garanțiile de securitate pe care le poate avea. Ca stat aliat, suntem deplin apărați de umbrela aliată de securitate”, a spus ministrul, după audierile de la Parlament. „Niciun cetățean român nu trebuie să se teamă de o implicare a României într-un conflict militar, pentru că acest lucru nu se va întâmpla”, a subliniat el.

E adevărat că dacă Rusia va porni un conflict militar, o agresiune militară împotriva Ucrainei, situaţia de securitate în general la nivel european va cunoaște o deteriorare și mai puternică. Evident că o astfel de situație va afecta Alianța Nord-Atlantică în ansamblul său, inclusiv România. Dar nu există în acest moment pericolul unei implicări militare a României sau a Alianței Nord-Atlantice”, a mai spus ministrul.

Aurescu a mai spus că a fost finalizată procedura de revenire în România a unei părți din personalul neesențial și a membrilor de familie ai personalului diplomatic din Ucraina.

Am finalizat procedura de returnare în România a membrilor de familie ai personalului diplomatic de la Ambasada României de la Kiev și de la consulatul general de la Odessa. Celelalte două misiuni consulare nu au fost vizate de această măsură, pentru că nu este nevoie, sunt în regiuni care prezintă un grad mai mare de securitate”, a spus el. „În ceea ce privește Ambasada României la Kiev, în acest moment avem 15 oameni din personalul ambasadei. Ambasada este pe deplin funcțională. Am retras o parte din personalul neesențial, mai precis doi membri ai personalului ambasadei, care sunt deja în România”, a explicat ministrul.

Nu este nevoie în acest moment de o reducere suplimentară a personalului și este important să dăm acest mesaj unitar la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene. Toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene de la Kiev au aceeași logică de funcționare în acest moment”, a mai spus el.

În timpul audierilor în Comisiile pentru politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, ministrul a mai spus că nu sunt încă semne că dezescaladarea situaţiei de securitate din Marea Neagră se produce „în mod real”, după ce Rusia a anunțat că retrage o parte din militarii de la granița cu Ucraina.

Este foarte important ca demersurile diplomatice să continue, este în egală măsură extrem de important ca această detensionare să se producă în mod concret pe teren”, a adăugat Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, spune că nu sunt încă semne că dezescaladarea situaţiei de securitate din Marea Neagră se produce „în mod real”, după ce Rusia a anunțat că retrage o parte din militarii de la granița cu Ucraina. Aurescu a făcut această declarație la audierea în Comisiile pentru politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor privind evoluţiile de securitate din bazinul Mării Negre.

Această criză de securitate nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre Marea Neagră, nu este doar despre securitatea europeană, ci este despre securitatea euroatlantică în ansamblul său. Marea Neagră face parte integrantă din spaţiul euroatlantic, iar securitatea Mării Negre este strâns legată şi face parte integrantă din securitatea euroatlantică”, a spus Aurescu.

El a arătat că acesta „este un moment important, un moment de vârf al demersurilor diplomatice care se fac pe multiple planuri, la diverse niveluri în acest moment important, încercându-se realizarea unei dezescaladări a situaţiei de securitate”.

Nu sunt încă semne că această dezescaladare se produce în mod real. Este foarte important ca demersurile diplomatice să continue, este în egală măsură extrem de important ca această detensionare să se producă în mod concret pe teren”, a spus Aurescu.

Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că o parte din trupele poziționate la granița cu Ucraina se întorc la bazele lor, după încheierea unor exerciții militare. Dar exercițiile la scară largă în toată țara continuă, potrivit oficialilor ruși. Președintele american Joe Biden a spus că Rusia încă are peste 150.000 de soldați care înconjoară Ucraina.

O invazie rămâne o posibilitate reală, de aceea am cerut de mai multe ori tuturor americanilor din Ucraina să plece acum până nu va fi prea târziu. De aceea am relocat temporar ambasada noastră de la Kiev la Lviv, aproape de granița poloneză”, a mai spus Biden.

El a mai spus că Statele Unite sunt pregătite de o acțiune decisivă dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina și a îndemnat din nou Moscova să meargă pe calea diplomației pentru soluționarea conflictului.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *