Aurescu (MAE): „Moldova este cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Pregătim un ajutor suplimentar pentru Chișinău” – 660 de milioane de euro

Republica Moldova este „cel mai vulnerabil” vecin al Ucrainei, primind cel mai mare număr de refugiaţi pe cap de locuitor, a declarat, marţi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, înaintea Conferinţei internaţionale privind crearea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, desfășurată la Berlin. Oficialul român a anunțat pregătirea, de către guvernul român, a unui ajutor financiar suplimentar de 10 milioane de euro pentru Chișinău.

Războiul din Ucraina, pornit în mod ilegal de Rusia, a creat multe probleme în vecinătate, legate nu doar de provocările de securitate din regiune, pentru securitatea europeană şi euroatlantică, ci şi pentru ţările vecine Ucrainei, iar Republica Moldova a trebuit să facă faţă unui număr mare de refugiaţi”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul român de externe a deschis la 5 aprilie, la Berlin, alături de Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei – țară care deține Președinția G7, și de Jean-Yves Le Drian, ministrul de externe al Franței – stat care asigură Președinția Consiliului Uniunii Europene, Conferința internațională de sprijin pentru Republica Moldova, informează MAE. Potrivit lui Aurescu, platforma are ca scop „furnizarea şi stimularea de ajutor, asistenţă foarte robuste, coordonate pentru Republica Moldova” şi anume asistenţă financiară, preluarea de refugiaţi şi căutarea de soluţii la vulnerabilităţile precum securitatea energetică.

Bogdan Aurescu a anunțat faptul că Guvernul României pregătește un pachet suplimentar de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova, în valoare de 10 milioane de euro. Totodată, șeful diplomației române a punctat asistența nerambursabilă în valoare de 100 de milioane euro care urmează să fie implementată prin proiecte de dezvoltare, în baza Acordului semnat de către prim-miniștrii Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița în cadrul ședinței comune a guvernelor României și Republicii Moldova, din februarie 2022.

Ministrul Bogdan Aurescu a mai menționat acordarea de către România, în contextul actualei crize, a unei asistențe în valoare totală de 3,8 milioane de euro, care constă în 5.000 tone de păcură pentru sprijinirea securității energetice a Republicii Moldova și în importante cantități de carburanți. A menționat transporturile umanitare, care au fost realizate, cu materiale de primă necesitate, pentru a fi puse la dispoziția refugiaților. De asemenea, conform comunicatului MAE, Aurescu a punctat organizarea de coridoare verzi pentru preluarea directă în România, pe cale rutieră și feroviară, de refugiați ucraineni din Republica Moldova, cu scopul de a sprijini persoanele afectate de războiul din Ucraina, precum și de a prelua din presiunea cu care se confruntă sectorul public și cel neguvernamental din Republica Moldova.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat convingerea că Platforma de sprijin pentru Republica Moldova va facilita adaptarea asistenței internaționale la nevoile concrete ale autorităților de la Chișinău, precum și mobilizarea unui sprijin robust și coordonat, atât în actualul context, cât și pe termen mediu, printr-un angajament de durată dincolo de actuala criză declanșată de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Republica Moldova va primi sprijin în valoare de aproape 660 de milioane de euro, a anunțat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, la Digi24. Alături de Franța și Germania, România a coprezidat prima Conferinţă internaţională privind crearea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova.

„Evenimentul de azi de la Berlin, pe care l-am coprezidat cu miniștrii de Externe ai Germaniei și Franței, a fost foarte important, care a adus deja rezultate destul de consistente. Vorbim despre aproape 400 de milioane de euro în promisiuni de sprijin, atât financiar, cât și în natură, și împrumuturi în condiții foarte avantajoase pentru Republica Moldova. De asemenea, promisiuni de sprijin în materie de preluare de refugiați din Republica Moldova, care se confruntă cu un val foarte mare re refugiați prin raportare la populație și prin raportare la încărcătura celorlalte state care sunt afectate de acest val de refugiați”, a spus Aurescu.

Este vorba despre acordare de expertiză pentru reformă în Republica Moldova. Practic, conflictul din Ucraina nu a avut efecte doar asupra securității Ucrainei sau, în general, asupra securității de tip clasic și produce efecte și asupra stabilității unor state vecine. Economia Republicii Moldova a fost afectată de faptul că n-a mai putut să fie exportată o cantitate de produse agricole în piețe ca Ucraina, Rusia, Belarus”, a adăugat el.

De asemenea, există o criză latentă a gazului în Republica Moldova, pe care am mai întâlnit-o într-o fază acută în luna octombrie a anului trecut. Deci este nevoie de sprijin imediat pentru Republica Moldova, ceea ce am și reușit astăzi să obținem în cadrul acestei inițiative pe care România a avut-o împreună cu Germania și cu Franța”, a mai spus ministrul.

Este o inițiativă care va continua, pentru că nu a fost doar intenția de a avea o singură conferință. „Următoarea conferință a acestei platforme de sprijin pentru Republica Moldova pe care am lansat-o astăzi va avea loc în România, peste câteva luni și vom vedea în ce măsură grupurile de lucru care sunt create astăzi în câteva domenii-cheie – dincolo de refugiați și managementul frontierelor există și grupuri de lucru privind aspecte financiare, economie, energie și lupta anticorupție. Este o inițiativă care dă rezultate și care a fost apreciată ca atare”, a explicat el.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *