Aurescu (MAE) i-ar spune lui Putin că e interesat de… TEZAURUL de la Moscova. „NU e cazul ca românii să fie alarmaţi că vom fi târâţi într-un război”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că nu există motive de îngrijorare în privinţa unui război la graniţa României şi că cetăţenii români nu trebuie să fie alarmaţi în această privinţă. De asemenea, șeful politicii externe a României a precizat că nu va exista un conflict între NATO şi Ucraina. Bogdan Aurescu a declarat duminică, la Prima TV, că România este interesată de un sprijin politico-diplomatic, pentru consolidarea capacităţilor de apărare ale Ucrainei.
„Noi nu am cerut cerut trimiterea de trupe aliate pe teritoriul Ucrainei, nu avem nevoie de aceste trupe, în acest moment, pe noi ne interesează alt tip de sprijin, sprijin politico-diplomatic, pentru consolidarea capacităţilor de apărare ale Ucrainei, deci nu va exista un astfel de conflict între NATO şi Ucraina. Toată lumea trebuie să fie conştientă de acest lucru şi nu e cazul să existe cetăţeni români care să fie alarmaţi că vom fi târâţi într-un război, în vecinătatea ţării”, a declarat Bogdan Aurescu.
Ministrul de Externe a vorbit şi despre un „răspuns” care va fi dat Federaţiei Ruse.
„Există un răspuns care va fi dat Federaţiei Ruse şi ne-am pregătit cu acest răspuns şi el va fi în termenii care eu sper că Federaţia Rusă să fie conştientă că nu îşi doreşte un astfel de răspuns. Este vorba despre un răspuns din partea NATO, pe de-o parte, printr-o consolidare proporţională, dar consistentă a flancului estic. Pe de altă parte, răspunsul este reprezentat de o reacţie a Uniunii Europene într-un pachet foarte robust, foarte substanţial de sancţiuni”, a declarat Bogdan Aurescu.
Întrebat în ce constă acest răspuns, Aurescu a declarat că este vorba despre anumite sancţiuni.
„Este vorba despre sancţiuni cu caracter economic, este vorba de sancţiuni care ating domeniul financiar şi respectiv comercial. este vorba despre sancţiuni individuale cu privire la anumite persoane care sunt implicate în lanţul de luare a deciziilor. Nu pot să dau acum mai multe elemente, fiindcă procesul este încă în curs, dar pot să vă asigur că acest pachet de sancţiuni este unul destul de substanţial şi va produce consecinţe masive şi costuri severe Federaţiei Ruse”, a declarat Bogdan Aurescu.
Bogdan Aurescu a făcut un exerciţiu de imaginaţie, la Prima TV, şi a declarat că, dacă s-ar afla faţă în faţă cu Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, i-ar transmite acestuia că UE şi NATO nu reprezintă ameninţări la adresa Federaţiei Ruse, dar şi că este interesat de progresele Comisiei comune care se ocupă de tezaurul României depus la Moscova în Primul Război Mondial. Bogdan Aurescu a fost întrebat, la Prima TV, duminică, ce i-ar transmite lui Vladimir Putin, dacă s-ar afla faţă în faţă, acesta răspunzând că România aşteaptă o relaţie pragmatică şi predictibilă.
„I-aş spune că România aşteaptă de la Federaţia Rusă o relaţie, pe de-o parte pragmatică, dar pe de altă parte, predictibilă, care să fie în conformitate cu interesele atât ale unei părţi, cât şi ale celeilalte părţi. Iar o astfel de relaţie trebuie să se desfăşoare, în mod evident, pe fundalul respectării ordinii publice internaţionale. De asemenea, cred că aş putea să îi spun şi faptul că UE şi NATO nu reprezintă ameninţări la adresa Federaţiei Ruse şi că există căi de cooperare pe care atât Uniunea Europeană, cât şi NATO, organizaţiile din care România face parte şi unde România este parte integrantă a deciziei, sunt organizaţii care doresc să coopereze cu Federaţia Rusă, sigur, în măsura în care şi Federaţia Rusă are această dorinţă”, a declarat Bogdan Aurescu.
Ministrul de Externe a adăugat că este interesat şi de progresul Comisiei care se ocupă de tezaurul României aflat la Moscova.
„Nu în ultimul rând, cred că un element interesant şi important pe care aş putea să îl comunic părţii ruse ar fi că suntem interesaţi, în continuare, de progrese în ceea ce priveşte Comisia comună care se ocupă de tezaurul României care a fost depus la Moscova, în anii Primului Război Mondial”, a mai afirmat Aurescu.
„Nu am abandonat acest subiect”, a adăugat ministrul de Interne, precizând că ar fi trebuit să mai fie o reuniune a Comisiei, amânată însă din cauza pandemiei.
„Contextul este de aşa natură încât este complicat să organizezi astfel de reuniuni, dar este un subiect pe care noi în continuare îl urmărim cu toată atenţia”, a declarat Aurescu.
PE ACELAȘI SUBIECT: