Aurescu (MAE), despre negocierile Rusia-Ucraina: „Este foarte GREU să existe un dialog normal…”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, susţine că o nouă negociere între Rusia şi Ucraina ar putea avea loc, marţi, precizând, însă, că, atunci când se negociază şi în acelaşi timp continuă agresiunea, e foarte greu să existe un dialog normal.

În ce priveşte negocierile de astăzi, dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, am constatat că nu sunt foarte multe elemente care au apărut în spaţiul public, nu avem încă elemente directe de la această discuţie, însă, ceea ce este relevant este faptul că părţile au decis să continue aceste discuţii şi din informaţiile pe care le am e posibil ca o nouă întâlnire să aibă loc mâine. Pe de altă parte, din experienţa mea de negociator şi de diplomat, atunci când negociezi sub presiune folosirii forţei, atunci când negocierea sau discuţia se poartă concomitent cu continuarea agresiunii împotriva uneia dintre părţi de către cealaltă parte, este foarte greu să ai un dialog firesc, un dialog normal”, a declarat Bogdan Aurescu, luni, la B1 Tv.

El consideră că ostilităţile putea fi oprite măcar în timpul desfăşurării negocierilor.

„În mod firesc ar trebui ca măcar în intervalul de timp în care se desfăşoară discuţiile, dacă există un obiectiv real asumat al părţilor de ajunge la o soluţie, ar trebui ca ostilităţile să fie oprite. Există un principiu al desfăşurării negocierilor şi anume că negocierile trebuie să fie desfăşurate cu bună credinţă, adică în scopul de a ajunge la un rezultat. Ori în momentul în care ai desfăşurarea unor ostilităţi reprezentând fundalul pe care se desfăşoară aceste negocieri, este foarte greu să consideri că ele se poartă în regim normal. Sigur că acestor negocieri pot să reprezinte eventual calea spre sau să aibă un obiectiv de a obţine un armistiţiu sau încetarea focului, dar mai mult decât atât este foarte greu de spus că aceste negocieri pot să aducă”, a precizat ministrul de externe.

Delegaţiile rusă şi ucraineană s-au despărţit luni seara, după ce au negociat – cu uşile închise – la frontiera Belarusului, în vederea unor „consultări în capitalele” lor.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *