AUDIERI în Parlament pentru crimele din Caracal. STS: „Operatorul de Poliție a deschis aplicația de localizare la peste o oră de la primul apel la 112 și nu știa să o folosească”

Încă o zi plină de evenimente, după crimele înfiorătoare de la Caracal. În timp ce autorul, Gheorghe Dincă, explică în detaliu modul de operare, pe parcursul zilei au apărut, printre altele, un raport preliminar al Ministerului Afacerilor Interne, un ordin al ministrului Nicolae Moga, demisia directorului STS, o decizie a CCR și o ședință a Comisiei de Apărare din Camera Deputaților.

Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Ionel-Sorinel Vasilca, şi-a dat, luni, dat demisia din funcţie.

Demisia nu a fost depusă ca urmare a existenţei unei sincope, inadvertenţe sau ca urmare a celei mai mici umbre de vinovăţie în exercitarea funcţiei de preluare şi localizare a apelurilor de urgenţă 112 de către STS, a neglijenţei mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităţilor care privesc datoria mea şi a tuturor angajaţilor de a garanta funcţionarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare şi a celor pe linia 112”, a precizat Vasilca.

Deciziile lui Moga

Ministrul de Interne, Nicolae Moga, a decis luni să împuternicească șefi noi la Poliția Olt și Caracal, și a dispus cercetarea a opt polițiști care au dat dovada de neglijentă în cazul uciderii tinerei Alexandra Măceșanu.

„În urma verificării tuturor aspectelor referitoare la modul de intervenție a polițiștilor de la sesizarea privind dispariția unei minore în data de 24.07.2019, până la prima percheziție la domiciliul suspectului din data de 26.07.2019, Corpul de control al ministrului a propus, în conformitate cu art. 59 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, cercetarea prealabilă față de 5 ofițeri și 3 agenți, în raport cu atribuțiile funcționale prevăzute în fișa postului, a actelor normative incidente în materie, a instrucțiunilor și dispozițiilor în vigoare. În același timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza și dispune cu privire la situația de fapt reținută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112. Ministrul afacerilor interne a înaintat, în cursul zilei de astăzi, Guvernului și Președintelui României un raport referitor la acțiunile desfășurate în cauză anterior datei de 26 iulie a.c., urmând ca după analizarea în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, acesta să fie făcut public”, se mai arată în ordinul de ministru.

Polițistul de la 112 care a vorbit cu Alexandra este primul dintr-o lungă serie de vinovați pentru moartea celor două fete de la Caracal. Potrivit unui raport preliminar al MAI, polițistul care a preluat apelul nu i-a dat sfaturi fetei și nici nu i-a cerut detalii despre locul în care este sechestrată. Raportul detaliat a ajuns luni la Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis, iar marți va fi prezentat în CSAT.

În altă ordine de idei, procurorul Cristian Popescu, cel care s-a ocupat de dosarul privind dispariția Alexandrei, este audiat, luni, de procurorii de la Secția Îndrumare și Control din cadrul Parchetului General. În privința modului în care a acționat procurorul, și Inspecția Judiciară a început o verificare pentru a afla dacă acesta a respectat toate procedurile atunci când a intervenit.

Partidele se întrec în… planuri de măsuri

Liderii USR, printre care și deputatul constănțean Stelian Ion, propun un pachet de măsuri care să repare sistemul incompetent și corupt ce se face complice la torturarea și uciderea Alexandrei Măceșanu. În cadrul unei conferințe de presă organizată luni, liderii USR au prezentat acest set de măsuri, fiind vorba de 12 propuneri.

CITEȘTE ȘI:

De cealaltă parte, temă de discuție la ședința de luni a coaliției de guvernare PSD – ALDE a fost legată de măsurile dispuse de premierul Viorica Dăncilă în urma tragediei petrecute la Caracal. Astfel, în cadrul întrevederii a fost amintită înființarea grupului de lucru interministerial care are drept scop gândirea unui plan de măsuri pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice, coordonat de Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat. Comitetul de lucru însărcinat de premier să găsească soluții pentru îmbunătățirea sistemului de urgență 112 și a sistemului de localizare pregătește în aceste zile o analiză și un plan de modificări ale legislației, care se vor face prin Ordonanță de Urgență și convocarea rapidă a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului României, în vederea adoptării acestora.

Tragedia de la Caracal a pus CCR la treabă

În timp ce partidele lucrau, Curtea Constituțională a dezbătut, luni, obiecțiile de neconstituționalitate formulate de PNL – USR și de președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

După șapte amânări ale pronunțării, judecătorii CCR au decis să admită obiecțiile de neconstituționalitate și au constatat că cele două legi de adoptare ale Codului Penal și Codul de Procedură Penală sunt neconstituționale. Judecătorii consideră că parlamentarii nu au corelat modificările nou aduse cu ceea ce a solicitat CCR, la controlul anterior de constituționalitate.

Comisia de Apărare din Camera Deputaților, în audieri. STS aruncă responsabilitatea pe umerii Poliției

Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor a început, luni, audierile în cazul tragediei de la Caracal, iar la ședință s-au prezentat reprezentanţi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), general de brigadă Sorin Bălan, prim-adjunctul STS, şi colonelul Florin Feticu, însă au lipsit reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne şi ai IGPR. Preşedintele comisiei, Dorel Căprar, a precizat că a avut o discuţie cu ministrul Moga şi acesta va fi invitat ulterior la audierile pe această temă. De asemenea, mai mulţi deputaţi din comisie au criticat lipsa reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne.

Gr. de brigadă Sorin Bălan a arătat faptul că apelurile Alexandrei au fost procesate corect din punct de vedere legislativ şi operațional.

„În primul rând, o să prezentăm înregistrările celor trei apeluri de urgenţă ale minorei la 112 şi ale altor înregistrări la 112 în legătură cu acest caz. (…) Având în vedere că toate aceste informaţii sunt clasificate şi că urmează să prezentăm un raport şi CSAT, aş avea rugămintea să-mi permiteţi să nu răspund la întrebări şi să prezent concluziile ultimelor două puncte. (…) Sistemul nu a generat erori de funcţionare pe perioada operării apelurilor de urgenţă efectuate de către apelantă, din punct de vedere operaţional. (…) Putem concluziona foarte clar că cele trei apeluri au fost procesate corect din punct de vedere legislativ şi operational”, a spus Bălan.

Totodată, Bălan a mai precizat faptul că STS nu a furnizat cele trei adrese greşite către Poliţie.

„Noi nu am furnizat cele trei adrese. Nici nu putem. Vreau să vă informez că informaţia de localizare preluată de la operatorii de telefonie mobilă este afişată într-un format grafic atât la operatorul STS, cât şi la toate celelalte agenţii, inclusiv la Poliţie. Nu am furnizat adrese. (…) Accesarea informaţiilor de localizare au fost disponibile în sistem de la primul apel – 11:05 – iar deschiderea aplicaţiei de localizare pentru prima dată la operatorul de la poliţie s-a realizat la 12:08. Au fost solicitări ale operatorului de la Poliţie de a asigura sprijin privind utilizarea aplicaţiei de vizualizare a proiecţiei informaţiilor, ceea ce s-a şi realizat”, a mai spus Bălan.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.