Spread the love

Furia oamenilor care protestează de mai multe zile pare că nu mai poate fi potolită și, sâmbătă dimineață, a avut loc o ședință a liderilor coaliției de guvernare, conducerea PSD și ALDE dorind să găsească o soluție. Zeci de mii de oameni au protestat din nou în toată țara, sâmbătă, iar PSD și ALDE au fost nevoite să facă un anunț, după mai multe ore de dezbateri.

Primul care a dat anunțul a fost co-președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE a confirmat retragerea modificărilor prin ordonanţă de urgenţă a Codului penal şi a Codului de procedură penală.

„Am luat această decizie să o retragem, să o abrogăm, pentru că nu avem nimic de ascuns, nici unul dintre noi nu beneficiază de această Ordonanță și oamenii să înțeleagă că nu acesta a fost scopul nostru, de a ne apăra de Justiție”, a spus Tăriceanu.

Imediat după anunțul lui Tăriceanu, președintele demisionar al PMP, Traian Băsescu, a explicat că trebuie retras „pămpălăul de ministru al Justiției, Florin Iordache”.

„Până la urmă Dragnea a înţeles că trebuie să retragă ordonanţa de urgenţă pentru a diminua tensiunea din societate, dar şi pentru aducerea Codului Penal în Parlament spre a i se aplica necesarele corecţii impuse de hotărârile CCR şi de Directiva 343/2016 a UE. Mă tem însă că nu va fi suficient. Foarte probabil, la pachet cu retragerea ordonanţei va trebui pus la pachet şi pămpălăul Ministru al Justiţiei Florin Iordache .Categoric, Florin Iordache nu mai poate rămâne ministru. Şi iarăşi mă întreb : va fi suficient pentru ca oamenii să se retragă din stradă?”

Grindeanu: „Ministrul Justiției își asumă consecințele”

La scurt timp după declarația lui Călin Popescu Tăriceanu, premierul Sorin Grindeanu a oferit declarații oficiale, de la Guvern.

„Am ascultat și am văzut și am auzit foarte multe opinii, multe venind din partea colegilor mei de partid, din care fac parte de 20 de ani, colegi de politică, din coaliție, de la partidele din opoziție, de la oameni simpli, am auzit vocea străzii. După toate aceste opinii exprimate de foarte mulți vin să vă spun decizia mea ca prim-ministru în ceea ce înseamnă dezbaterea publică din aceste zile. Nu vreau și nu doresc să dezbinăm România. Nu poate fi ruptă în două. (…) Vreau să vă spun că tot ceea ce înseamnă deciziile pe care CCR le-a luat în timp și care nu au fost puse în practică, e normal, conform legii, ca în cel mai scurt timp să își găsească transpunerea în cadrul legal. Orice decizie a CCR este obligatorie, indiferent unde lucrează, de ceea ce se ocupă. Pe de altă parte, dincolo de mitinguri și am urmărit cu atenție tot ceea ce s-a întâmplat și am văzut pozițiile oamenilor, foarte multe argumentate, altele nu transmiteau realitatea. Membrii și susținătorii noștri ne îndeamnă să continuăm acest demers. Ca prim-ministru vă anunț că am luat câteva decizii: prima – mâine vom face în regim de urgență o ședință de Guvern, pentru abrogarea acestei Ordonanțe! E termenul folosit de către administrația prezidențială atunci când ne-a cerut să o abrogăm. Vom găsi calea legală, abrogare, prorogare, ca să nu intre în vigoare această Ordonanță. De asemenea, vreau să vă spun că e nevoie de a avea totuși o concordanță între ceea ce înseamnă deciziile CCR și cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR și de la forma pe care o avem, excluzând acel prag de 200.000 lei, astfel încât după un dialog pe care sper să îl am să trimitem proiect de lege spre Parlament pentru punerea în concordanță a deciziilor CCR cu cadrul legal. Toate argumentele pe care noi le-am avut în susținerea Ordonanței nu au fost bine comunicate, din acest motiv s-au creat confuzii, care nu au legătură cu ceea ce s-a adoptat. De aceea, Ministerul Justiției și ministrul își asumă consecințele”, a spus premierul Sorin Grindeanu.

Parlamentul a fost înconjurat. Constanța din nou în stradă

Concomitent cu discuțiile liderilor politici de la guvernare, peste 13.000 de persoane mărșăluiau pe străzile Bucureștiului, dinspre Piața Universității spre Palatul Parlamentului, pe care l-au înconjurat printr-un lanț uman, cu intenția de a reveni la sediul Guvernului la ora 19:00. Întorși la Guvern, numărul acestora trecuse după 20:00 de 140.000.

La Constanța, peste 4.000 de oameni au plecat într-un marș pașnic în jurul orei 19:30 de la sediul Instituției Prefectului spre sediul organizației județene a PSD, respectând itinerariul din serile trecute. După 20:30, numărul protestatarilor a trecut de 12.000. Copiii au preluat, la rândul lor, inițiativa protestelor și, după-amiaza, jandarmii constănțeni au oferit bomboane celor aproximativ 100 de copii prezenți pe platoul din fața Prefecturii.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Constănțenii au protestat din nou. „Ne-ați momit cu bunăstarea și ne-ați adus disperarea”

O zi marcată de dezvăluiri

Înainte de anunțul PSD-ALDE, ministrul Mediului, vicepremierul Daniel Constantin (co-președinte ALDE) a precizat sâmbătă: „Am înțeles mesajul oamenilor, prin care nu sunt de acord cu modalitatea în care a fost adoptată OUG. Am transmis mesajul meu coaliției de guvernare și domnul premier va face un anunț”.

Co-președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a revenit, la rândul său, la gânduri mai bune.

„Eventuala adoptare a deciziei de abrogare a ordonanței ne va permite să avem o discuție serioasă cu segmente largi ale societății și cu întreg spectrul politic despre cum ne construim viitorul ca țară. România se află într-un blocaj grav din cauza abuzului de putere al anumitor instituții și autorități și va fi nevoie de o abordare lucidă și nepartizană pentru a găsi o rezolvare la această problemă. De aceea voi propune de îndată tuturor celor interesați, partide, reprezentanți ai societății civile, mediul economic să ne așezăm la aceeași masă”, a spus Tăriceanu.

Și ceilalți social-democrați au început să facă pasul înapoi, precum ministrul de Interne, Carmen Dan.

„Orice soluție care ar duce la detensionarea situației este binevenită”, a transmis Carmen Dan.

Primul social-democrat care s-a opus încă de zilele trecute  controversatei Ordonanțe 13, primarul Iașiului, vicepreședintele PSD, Mihai Chirică, a salutat anunțurile inițiale.

„Este o revenire într-o stare de normalitate, în felul acesta va reuși să arate României că intenția este de a se guverna corect. Nu mai am încredere în domnul Florin Iordache”, a transmis Chirică.

„A fost o greșeală această ordonanță, a fost o greșeală și pe fond”, a transmis și Ecaterina Andronescu.

Semnalul l-a dat președintele PSD, Liviu Dragnea, care, în ciuda avertismentelor cu privire la contramanifestații organizate de social-democrați, a precizat:

„O să propun o soluție de stingere a conflictului pe care sper s-o accepte premierul în legătură cu OUG. Eventual se poate vorbi chiar de abrogarea OUG, dacă premierul acceptă. Cu speranța că acest lucru îi va convinge și pe membrii și simpatizanții noștri să nu iasă în stradă, escaladând tensiunile”.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *