Spread the love

Guvernul deschide tolba cu bani pentru administrațiile publice locale. Cu alte cuvinte, Executivul le promite primăriilor că le va finanța proiectele de dezvoltare locală din domeniile: alimentare cu apă, canalizare, drumuri județene, poduri și podețe, drumuri comunale și străzi, unități sanitare, unități de învățământ cu autorizație de funcționare, sedii de instituții publice, iluminat public în mediul rural.

Banii sunt alocați prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 (PNDL), în perioada 2017-2020, pentru care Guvernul, prin Ministerul Dezvoltării Regionale a alocat aproape 30 de miliarde de lei prin. Din analiza solicitărilor de finanțare depuse în termenul legal în 2017, pentru obiectivele de investiții primite din partea unităților administrativ-teritoriale, s-a constatat că sunt propuse la finanțare peste 13.000 de obiective de investiții, din toate domeniile finanțate prin Programul național de dezvoltare locală, în valoare totală de aproximativ 66 miliarde lei.

În aceste condiții, Ministerul Dezvoltării a decis să finanțeze doar 6.851 de proiecte. La vremea lansării programului, în primăvara anului 2017, când Ministerul Dezvoltării era condus de constănțeanca Sevil Shhaideh, autoritățile promiteau că banii din PNDL vor fi alocați după principiul „primul venit, primul servit”. În ceea ce privește județul Constanța, acesta va primi aproape 700 milioane lei, mai exact suma de 693.091.963 lei.

Guvernul spune că la această dată procesul de încheiere a contractelor de finanţare multianuale este aproape finalizat pentru obiectivele de investiţii incluse în lista aprobată în 2017 prin ordin al viceprim-ministrului, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar creditele de angajament rămase neutilizate din cele 30 miliarde lei aprobate pentru bugetul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, trebuie alocate pentru finanțarea acelor obiective de investiții pentru care au fost depuse solicitări de finanțare în termenul legal și care au fost incluse în analiza de specialitate și nu li s-au alocat fonduri din lipsa creditelor de angajament.

„Pentru toate județele există la această dată sume disponibile care urmează să fie redistribuite în cadrul fiecărui județ, acestea provenind din economiile rezultate după analizarea documentațiilor tehnico-economice în vederea încheierii contractelor de finanțare, din economiile rezultate după încheierea contractelor de achiziții publice, precum și ca urmare a renunțării anumitor beneficiari la finanțarea unor obiective de investiții. Ținând cont de scopul pentru care au fost alocate creditele de angajament pentru Programul național de dezvoltare locală, respectiv susținerea autorităților administrației publice locale pentru dezvoltarea infrastructurii locale, în special în vederea asigurării pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate, este necesară instituirea unor reglementări privind alocarea integrală a sumelor repartizate prin legile bugetare pentru derularea Programului Național de Dezvoltare Locală etapa a II-a”, se arată în nota de fundamentare a Guvernului.

Primarii din Constanța așteaptă noi linii de finanțare!

Referitor la acest program, primarii de comune din județul Constanța spun că este benefică ordonanța Guvernului, care dă posibiltatea autorităților locale să aplice pentru proiecte noi. Primarul comunei Oltina, Gheorghe Chirciu (PNL), a declarat pentru TOMIS NEWS că, după mulți ani, a primit finanțare de la Guvern.

„Am depus pe PNDL 2 și am semnat contracte de finanțare privind reabilitarea rețelei de apă în satul Răzoare și amenajarea de podețe la Oltina. E un semn bun. Să dea Dumnezeu să fie bani pentru că mai avem și noi două proiecte de depus, care vizează asfaltarea străzilor din Oltina și Răzoare“, a spus Chirciu.

La rândul său, primarul comunei Amzacea, social democratul Constantin Radu, a afirmat că derulează prin PNDL două proiecte, unul privind introducerea rețelei de canalizare, iar al doilea vizează asfaltarea a 15 kilometri de drum în comună.

„Sincer, mi-ar fi de mare folos dacă Guvernul mi-ar aproba finanțarea altor două proiecte privind construcția unui dispensar medical și introducerea rețelei de canalizare în localitatea General Scărișoreanu“, a punctat edilul din Amzacea.

Pentru a da cursivitate programului, Guvernul a depus în Parlament un proiect de lege pentru aprobarea OG nr. 5/2018 privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a II-a. Proiectul se află în prezent la Camera Deputaților, în calitate Cameră decizională, după ce a fost aprobat inițial de Senat în 17 octombrie.

CITEȘTE ȘI:

Vin banii? Guvernul a trimis Parlamentului proiectul privind etapa a doua a PNDL! 700 milioane lei, pentru Constanța. Primarul Urziceanu: „Dacă primim banii, vom fi mulțumiți, numai să nu apară probleme”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *