Spread the love

La strategii și proiecte nu ne întrece nimeni! Mai prost stăm cu punerea în practică… Mergând pe aceeași linie, Guvernul a elaborat un proiect de lege privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung „România 2040“.

Documentul, care are un titlu pompos, ar trebui să ne arate drumul de dezvoltare a țării în următorii ani. Pentru a pune în practică acest lucru, Executivul a decis înființarea unei comisii – „România 2040“, organism consultativ, fără personalitate juridică, care are ca atribuţii principale pregătirea proiectului de strategie, fundamentarea acesteia, realizarea de scenarii de dezvoltare şi armonizarea şi integrarea contribuţiilor instituţiilor publice, a partidelor şi organizaţiilor neguvernamentale.

După cum era de așteptat, Comisia „România 2040” va fi condusă chiar de preşedintele Camerei Deputaţilor și liderul PSD, Liviu Dragnea, iar coordonarea metodologică şi ştiinţifică a activităţii Comisiei, precum şi a întregului proces de elaborare a strategiei, vor fi realizate de Consiliul de Programare Economică şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

Comisia „România 2040” va fi alcătuită din reprezentanţi ai Guvernului, Preşedinţiei, partidelor parlamentare, reprezentanţi ai comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, reprezentanţi ai Academiei Române, Consiliului de Programare Economică şi Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. De asemenea, în componenţa Comisiei vor fi incluse şi personalităţi ale ştiinţei, din mediul academic şi universitar, desemnate de conducerea Comisiei „România 2040”, la propunerea Consiliului de Programare Economică.

Comisia în cauză îşi va desfăşura activitatea în perioada 1 iunie 2018 -1 iunie 2019 (deja au ratat startul – n.r.), atât în cadrul unor reuniuni lunare în plen, cât şi în mod curent, prin realizare de lucrări de fundamentare şi sinteză. Strategia „România 2040” se va elabora prin consens naţional şi va cuprinde scenarii şi politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate. De asemenea, Strategia se va realiza în concordanţă cu strategiile şi direcţiile de dezvoltare pe termen mediu şi lung asumate la nivelul Uniunii Europene.

Pentru că PSD și ALDE dețin majoritatea în Parlament, proiectul de lege privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung „România 2040“ a fost adoptat fără probleme la Senat, iar în prezent proiectul se află la Camerei Deputaţilor, pentru raport la comisiile permanente.

Facebook Comments

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *