Au început negocierile între USR-PLUS – PNL – UDMR. Prima CIOCNIRE: Ministerul JUSTIȚIEI!

Sâmbătă au început negocierile oficiale între cele trei partide – PNL, USR-PLUS și UDMR – în vederea formării unei majorități parlamentare și a guvernării comune, după ce joi dimineață liderii acestor partide au participat la o întâlnire informală cu președintele Klaus Iohannis.

Președintele PNL, Ludovic Orban, spunea despre viitorul guvern că nu vor fi înființate „ministere pentru portofolii”. El a precizat că la întâlnirea de la Cotroceni nu s-a discutat despre repartizarea portofoliilor, ci doar chestiuni care țin de cadrul general și de calendar.

Liberalii au anunțat că îl susțin pe actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, pentru funcția de premier. Totodată, PNL vrea șefia Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban.

Liberalii nu vor să renunțe la ministere precum Apărare, Externe, Justiție, Transporturi sau Dezvoltare, dar ar putea renunța la portofolii precum Educație, Sănătate, Muncă, Tineret și Sport, Agricultură și Cultură.

Pe de altă parte, Alianța USR PLUS vizează trei ministere importante: Justiția, unde favorit este deputatul constănțean Stelian Ion, respectiv Finanțele, unde ar putea fi ministru Claudiu Năsui sau Anca Dragu, precum și Ministerul Dezvoltării.

Sâmbătă au apărut primele tensiuni între PNL și USR, pe tema împărțirii ministerelor. USR vrea să primească Ministerul Justiției, unul cheie, care avizează de legalitate toate proiectele importante ale guvernului. PNL nu vrea însă să renunțe la Justiție, unde vrea să îl aibă tot pe Cătălin Predoiu în funcția de ministru.

La masa negocierilor se află și UDMR, iar liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă dimineaţă, la începerea negocierilor pentru formarea unui nou guvern între formaţiunea pe care o conduce, PNL şi USR PLUS, că în primul rând e „nevoie de un program de guvernare care răspunde la aşteptările societăţii„.

Discuţiile între reprezentanţii celor trei formaţiuni au început sâmbătă dimineaţa, după ora 9:00, pe trei paliere: program de guvernare, structura Guvernului şi structura majorităţii parlamentare.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.