Spread the love

După ani buni de încercări de restaurare și reabilitare a Cazinoului din Constanța, autoritățile locale au făcut primii pași pentru salvarea acestui simbol. Luni, 22 octombrie, au început lucrările de conservare a Cazinoului. Sunt primele măsuri pe care autoritatea locală le ia pentru ca acest simbol să nu se prăbușească, până la demararea concretă a lucrărilor de restaurare și reabilitare. Lucrările de conservare sunt executate de o firmă privată, care va suporta și costurile de punere în siguranță a Cazinoului, iar luni clădirea a fost îngrădită cu un gard metalic. Anunțul începerii lucrărilor de conservare au fost făcute de primarul Constanței, Decebal Făgădău.

„Lucrările de punere în siguranță, de primă urgență, vor fi realizate într-un parteneriat între municipiul Constanța și o companie. Municipiul a emis certificatul de urbanism și autorizația de construire, am obținut avizul ministerului Culturii. Avem și un grafic sumar, vom monta gard de interdicție acces pentru 15 zile. (…) Lucrările de punere în siguranță costă zero lei! (…) Legat de banii strânși la Neversea, s-au strâns 10.000 de euro, donații ale participanților – 6.000 lei și vom avea o contribuție din partea celor de la Neversea, adică aproximativ 25.000 euro, pe care îi vom folosi după ce ne vom sfătui cu Compania Națională de Investiții la elementele de protecție exterioară. Pe măsură ce CNI va finaliza licitația, în acel moment orașul se va ocupa să împrejmuiască într-un mod atractiv, astfel încât să nu ne lipsească Cazinoul. Nu vom vedea schele și plasă verde… (…) După ce am făcut o mulțime de conferințe pe subiectul Cazinou, mai multe companii s-au arătat dispuse să sprijine. Una ne-a făcut o ofertă concretă, avem un contract de parteneriat, noi acordăm tot sprijinul: autorizații, grupul de lucru local, specialiștii, iar compania va face aceste lucrări până de Ziua Dobrogei“, a spus recent Făgădău.

Edilul Constanței a precizat că a avut o întâlnire cu Asociația Restauratorilor din România și că, în urma discuțiilor, are încredere că, de data aceasta, proiectul de restaurare și reabilitare va fi unul plin de succes, întrucât foarte mulți oameni de specialitate și-au arătat disponibilitatea de a lucra pro bono.

Amintim că, în primăvara acestui an, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, conducerea Asociației ARCHE și reprezentanții festivalului Neversea au că simbolul Constanței, Cazinoul, a fost inclus de Europa Nostra, federația paneuropeană a societății civile dedicată salvgardării patrimoniului cultural, în lista scurtă a programului 7 Most Endangered, listă ce cuprinde cele mai periclitate 12 situri din Europa. Programul 7 Most Endangered identifică monumente și situri din Europa aflate în pericol de distrugere și mobilizează parteneri publici și privați, pe plan local, național și european, pentru a găsi un viitor viabil pentru acestea. Atunci, Făgădău a anunțat că municipalitatea va face până de Ziua Dobrogei lucrările de conservare și se va asigura că aceste lucrări vor fi în permanență actualizate până la momentul în care vor începe lucrările de consolidare și restaurare.

CITEȘTE ȘI:

Lucrările de conservare la Cazinoul din Constanța, gata de start. Făgădău: „Începem pe 22 octombrie! Nu vom vedea schele și plasă verde“

Facebook Comments

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *