Au început CONSULTĂRILE! Liberalii încep să se împace cu ideea că Florin Cîțu NU va mai fi premier: „Ne îndreptăm spre scenariul ăsta…”
Au început consultările la Cotroceni pentru formarea unei noi coaliții guvernamentale. Prima delegație primită de către președintele Klaus Iohannis este cea a PNL. Din delegația PNL fac parte: Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu și Lucian Bode.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 11 octombrie 2021, un mesaj cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Iohannis este nemulțumit de faptul că Guvernul României nu a sprijint destul de mult Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România. Mesajul a fost prezentat de către Cătălina Galer, Consilier de stat – Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, în cadrul ceremoniei de comemorare a victimelor Holocaustului organizate la Memorialul Holocaustului din București. Este un alt atac la adresa lui Florin Cîțu din partea celor care, până mai ieri, îl susțineau.
De asemenea, Daniel Fenechiu (PNL), întrebat dacă ne îndreptăm spre un scenariu fără Cîțu premier: „Da, se pare că în ipoteza în care USR își menține punctul de vedere extrem de dur pe zona asta, responsabilitatea noastră ne poate conduce spre acea variantă”.
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, dă de înțeles la RFI că partidul se îndreaptă spre scenariul unui Guvern fără Florin Cîțu premier: „Da, se pare că în ipoteza în care USR își menține punctul de vedere extrem de dur pe zona asta, responsabilitatea noastră ne poate conduce spre acea variantă”.
El vehiculează numele lui Lucian Bode și Nicolae Ciucă. Daniel Fenechiu spune că „PNL merge la consultări cu propunerea Florin Cîțu prim-ministru, pentru ipoteza în care vom reuși să degajăm o majoritate. În ipoteza în care nu reușim să degajăm o majoritate, pentru a nu exista acel tip de discuții că PNL se agață de putere sau Florin Cîțu se agață de putere, am luat decizia ca, repet, în ipoteza în care nu se degajă o majoritate, președintele să poată verifica și alte posibilități, pentru că România are nevoie de guvernare și pentru că este apanajul președintelui să identifice după consultări acea personalitate politică care ar putea să creeze majoritatea parlamentară care să susțină un Guvern stabil”.
El declară că „în spațiul public au apărut o serie de nume. A fost adus în discuție numele lui Lucian Bode, un ministru foarte bun, care beneficiază de aprecierea foarte multor parlamentari și foarte multor lideri de partide. A fost adus în discuție numele generalului Ciucă, ministrul Apărării, care la rândul lui are o poziție foarte bună, este apreciat ca ministru al Apărării și ca un om extrem de serios. Mai există în cadrul PNL și alte posibilități de nume (…). PNL poate face zece nominalizări. Eu am discutat despre cele două nume aduse în spațiul public, respectiv Lucian Bode și Nicolae Ciucă, pentru că au fost numele vehiculate și care au generat comentarii pe zona respectivă, dar avem și alte personalități. Președintele probabil că după discuția pe care o va avea cu delegația noastră, care e prima delegație, când va sonda poziția USR PLUS, va sonda cu un nume din cadrul PNL, probabil că va fi Lucian Bode. Eu sunt și destul de rezervat ca să fac niște discuții ipotetice sau mai puțin formale, pentru că nu mai departe de aseară, fiind la o emisiune tv, se discuta despre Rareș Bogdan și cineva a comentat că niciodată nu va ajunge prim-ministru. Eu am replicat spunând că Rareș e un om tânăr, un om de mare perspectivă, un om care a adus un plus PNL și cu siguranță nu mâine, dar într-un viitor, va ajunge și Rareș prim-ministru. Toată presa a titrat: surpriză, Fenechiu anunță că Rareș Bogdan ar putea fi primul-ministru. Deci în momentul în care lucrurile sunt scoase din context, după o perioadă tulbure, încerc și eu să fiu cât se poate de atent la ceea ce spun”.
Întrebat dacă ne îndreptăm spre un scenariu de Guvern fără Florin Cîțu premier, Daniel Fenechiu a răspuns: „Da, se pare că în ipoteza în care USR își menține punctul de vedere extrem de dur pe zona asta, responsabilitatea noastră ne poate conduce spre acea variantă”.
CITEȘTE ȘI: