Au început BOMBARDAMENTELE în estul Ucrainei. Separatiștii proruși au tras un obuz într-o grădiniță plină de copii

Separatiștii sprijiniți de Rusia din estul Ucrainei au acuzat joi forțele guvernamentale că au deschis focul asupra teritoriului lor de patru ori în ultimele 24 de ore și afirmă că încearcă să stabilescă dacă există morți sau răniți, scrie Reuters. Kievul a respins acuzațiile și spune că rebelii sunt cei care au tras în soldații ucraineni. Situația de la granițele Rusiei poate exploda în orice moment, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kemlinului, conform agenției de presă Tass. Forțele ucrainene afirmă că situația în zona de operații „este stabilă, fără schimbări semnificative”. Cu toate acestea, armata ucraineană îi acuză pe separatiști că încalcă încetarea focului.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate opt încălcări de către forțele de ocupație ruse, dintre care două folosind arme interzise de Acordurile de la Minsk. Comparativ cu 15 februarie, numărul atacurilor inamice a crescut de la cinci la opt”, au menționat forțele ucrainene într-o postare pe Facebook. 

grad1

O grădiniță din localitatea Stanțî Lugansk a nimerit sub focul artileriei separatiștilor din Donbas, după un schimb de focuri început în această dimineață între separatiști și forțele guvernamentale. Conform informațiilor publicate de presa de la Kiev, unul dintre obuzele lansate de separatiștii proruși a nimerit într-o grădiniță. Din datele preliminare, în momentul atacului în grădiniță se aflau copii și educatori. Două dintre cadrele didactice au fost rănite la nivelul capului. La fața locului s-au deplasat serviciile de urgență și au reușit să evacueze în siguranță copiii. 

Cel puţin două persoane au fost rănite, iar altele sunt în stare de şoc în urma unui atac asupra unei grădiniţe din regiunea ucraineană Lugansk, anunţă autorităţile de la Kiev, atribuind atacul insurgenţilor separatişti proruşi, în timp ce rebelii acuză Ucraina de încălcarea armistiţiului.

Joi dimineaţă, forţele de ocupaţie ruse au deschis focul asupra localităţii Staniţia Luhanska, iar obuzele au lovit o grădiniţă în care erau copii. În urma atacului au fost rănite două educatoare”, anunţă Comandamentul Forţelor Ucrainene, conform agenţiei Ukrinform. Autorităţile ucrainene susţin că insurgenţii separatişti proruşi au încălcat de nouă ori armistiţiul în ultimele 24 de ore.

În schimb, Ian Leşcenko, liderul grupului insurgent separatist din Lugansk, susţine că serviciile de securitate ucrainene încalcă armistiţiul. „În ultimele 24 de ore, situaţia de pe linia de contact s-a agravat semnificativ. Adversarul, pe baza ordinelor directe primite de la conducerea politico-militară de la Kiev, încearcă să agraveze conflictul. Le cerem observatorilor internaţionali să ia act de acţiunile agresive ale militanţilor susţinuţi de Kiev şi să adopte măsuri imediate pentru împiedicarea vărsării de sânge în Donbas”, a declarat Ian Leşcenko, potrivit agenţiei Tass.

Insurgenţii proruşi susţin că serviciile de securitate ucrainene au bombardat în cursul nopţii comunităţile Zolotoie-5, Sokolniki, Veselenkoye şi Nizhneye Lozovoye.

grad2

Atacul de artilerie a început la ora 9 dimineața, după ce separatiștii au acuzat forțele guvernamentale că au deschis focul de mai multe ori, iar în decursul zilei de ieri, un membru al Poliției Naționale din Donețk ar fi fost împușcat de un lunetist ucrainean. De asemenea, în urma atacului, jumătate din localitate a rămas fără electricitate. Forțele armate guvernamentale au reușit să evacueze civilii de pe raza acțiunilor militare, în buncăre. Secretarul de presă al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, susține că situația a escaladat în zonele controlate de rebelii pro-ruși.

Situația în zonă escaladează”, a spus Pescov, care a evitat să ofere și detalii, dar a precizat că situația „devine mai intensă”. El a ținut să menționeze că situația de la granițele Ucrainei „se poate aprinde în orice moment”.

Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au raportat joi mai multe incidente cu obuze de-a lungul liniei de contact dintre separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele guvernamentale în estul Ucrainei, a declarat o sursă diplomatică pentru Reuters. Afirmațiile privind bombardamentele din estul Ucrainei au fost făcute de reprezentanții autoproclamatei Republici Populare Lugansk într-o declarație. Potrivit acesteia, forțele ucrainene ar fi folosit mortiere, lansatoare de grenade și o mitralieră în patru incidente separate joi.

Forțele armate ale Ucrainei au violat în mod grosolan regimul de încetare a focului, folosind armament greu, care, potrivit acordurilor de la Minsk, ar fi trebuit retras”, se arată în declarație.

Reprezentanții armatei ucrainene au negat acuzațiile separatiștilor privind un atac al trupelor guvernamentale și au spus, la rândul lor, că rebelii i-au bombardat pe soldații ucraineni.

În pofida faptului că asupra poziţiilor noastre s-a tras cu arme interzise, printre care artilerie de calibrul 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul drept ripostă”, a declarat un ofiţer de presă al forţelor militare ucrainene pentru Reuters.

Astfel de incidente au avut loc de multe ori în ultimii opt ani, dar ultimele au fost raportate după ce Rusia a masat mai mult de 100.000 de soldați în apropierea granițelor Ucrainei, cerând NATO să promită că nu va accepta aderarea Kievului la alianță.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.