Au făcut americanii „treabă”: După ce au anunțat că NU mai importă petrol rusesc, prețul barilului a EXPLODAT! Rusia: „Noi avem unde să ne direcționăm produsele…”

Prețul petrolului a crescut marți, în condițiile în care Statele Unite și Marea Britanie au decis să interzică importurile de petrol rusesc, o decizie care se așteaptă să agraveze perturbările de pe piața energetică mondială, scrie Reuters. Piața petrolului a câștigat peste 27% de la începutul lunii martie, pe măsură ce invazia rusă în Ucraina s-a intensificat, iar Statele Unite și alte țări au impus mai multe sancțiuni menite să paralizeze economia rusă. Acest lucru a bulversat piețele energetice, în condițiile în care Rusia este cel mai mare exportator de țiței și produse combustibile combinate din lume.

biden1

Președintele SUA Joe Biden a anunțat marți o interdicție asupra importurilor de petrol rusesc și de alte produse energetice, în timp ce Marea Britanie a declarat că va elimina treptat importul de petrol și produse petroliere rusești până în 2022. Țițeiul Brent de referință pentru luna mai a urcat cu 8,06 dolari, sau 6,5%, până la 131,27 dolari pe baril la ora 17:09 GMT. Țițeiul american pentru livrare în aprilie a crescut cu 7,54 dolari, sau 6,3%, la 126,94 dolari pe baril. Interdicțiile de import ar putea trimite prețurile globale ale petrolului în spirală spre 200 de dolari pe baril, au declarat analiștii de la compania de consultanță Rystad Energy, cu sediul la Oslo.

„Cât de sus poate ajunge prețul petrolului? Alegeți o cifră, avem este o piață în dezordine”, a declarat Mike Tran, analist la RBC Capital Markets, într-o notă la începutul zilei de marți.

Mulți cumpărători evită deja petrolul rusesc pentru a nu se angrena în sancțiunile existente, iar Shell a declarat că va opri toate achizițiile la vedere de țiței rusesc, după ce și-a atras critici pentru o achiziție făcută pe 4 martie.

Goldman Sachs și-a majorat prognoza pentru Brent pentru 2022 la 135 de dolari de la 98 de dolari și perspectiva pentru 2023 la 115 dolari pe baril de la 105 dolari, afirmând că economia mondială s-ar putea confrunta cu „cele mai mari șocuri de aprovizionare cu energie din toate timpurile” din cauza rolului cheie al Rusiei.

Diminuarea așteptărilor privind o revenire iminentă a țițeiului iranian pe piețele globale a adăugat o presiune ascendentă asupra prețurilor, pe fondul încetinirii discuțiilor dintre Teheran și puterile mondiale cu privire la activitatea sa nucleară. Întreruperile de aprovizionare au loc în condițiile în care stocurile continuă să scadă la nivel mondial.

Ambasada Rusiei la Washington susține că o interdicție a importului resurselor energetice rusești ar afecta negativ interesele companiilor și consumatorilor din Statele Unite.

Respingerea resurselor noastre va duce la fluctuații semnificative pe piețele mondiale de energie. Va afecta negativ interesele companiilor și ale consumatorilor, în primul rând în Statele Unite ale Americii”, a spus misiunea diplomatică rusă într-un comunicat, citează Interfax. „Rusia are unde să redirecționeze produsele noastre de înaltă calitate și competitive. Este timpul ca partea americană să realizeze caracterul iluzoriu al încercărilor de a-și dicta voința și să ne oblige să renunțăm la protecția intereselor naționale cu ajutorul unui set de sancțiuni”, a susținut într-un comentariu ambasada Rusiei la Washington.

În plus, se susține că „presiunea sancțiunilor SUA asupra Rusiei a depășit de mult toate granițele sensului politic și economic”. „Ultimele săptămâni au arătat acest lucru destul de clar”, se arată în comunicat.

Scopul este de a demonstra disponibilitatea de a-și sacrifica propriile interese pentru a ne ‘lovi’ mai tare țara. Ca de obicei, ei nu cred. Americanii obișnuiți se confruntă cu creșterea prețurilor la benzină, electricitate și încălzire și, odată cu introducerea de noi sancțiuni, vor suferi și mai mult”, a conchis ambasada Rusiei la Washington.

Președintele american Joe Biden a anunțat marți încetarea importurilor de energie din Rusia. „Această măsură a primit mult sprijin bipartizan în Congres și, sper, întregul popor american”, a spus el. Președintele SUA a recunoscut că această decizie nu va trece neobservată pentru consumatorii americani.

Avertismentul Rusiei pentru Europa: „Țările UE vor plăti toate costurile. O să fie obligate să cumpere combustibili din SUA la un preț mult mai mare

Președintele Dumei de stat din Rusia, Vyacheslav Volodin, a spus că sancțiunile europene împotriva Rusiei vor avea ca rezultat costuri pentru afaceri și cetățenii Uniunii Europene, în timp ce americanii vor beneficia de acest context.

Evident că acum, prin promovarea sancțiunilor împotriva resurselor energetice rusești, Washingtonul urmărește să ocupe piața europeană. Ponderea livrărilor americane de petrol și gaze către Europa este de 8% și 6%. Creșterea prețurilor la energie este, de asemenea, parte a acestui plan. Țările UE vor plăti toate costurile în viitor care vor fi obligate să cumpere combustibili fosili din SUA la un preț mult mai mare. Toate acestea vor cădea pe umerii companiilor și cetățenilor europeni”, a scris Volodin pe canalul său Telegram marți, relatează Interfax.

Oficialul a menționat că în prezent Rusia este cel mai mare exportator de petrol și gaze către UE, cu cote de 45% și 27%. Potrivit acestuia, Washingtonul „împinge” Europa să abandoneze transportatorii energetici ruși, ceea ce este neprofitabil pentru Europa. În plus, potrivit lui Volodin, autoritățile din SUA și UE, forțând companiile internaționale să participe la sancțiuni împotriva Rusiei, dau o lovitură afacerilor. „După ce a părăsit piața rusă, nu va fi ușor să revenim la ea, ceea ce este un exemplu al anului 2014”, a menționat parlamentarul. „Astăzi este extrem de important ca guvernul și Duma de Stat să găsească soluții pentru a menține locurile de muncă ale cetățenilor noștri în acele segmente de piață de unde au plecat companiile străine. Și abordările în acest sens pot fi foarte diferite”, a spus Volodin.

Anterior, secretarul Consiliului General al „Rusia Unită” Andrey Turchak a propus naționalizarea producției companiilor străine care au decis să părăsească Rusia.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.