Au cerut Unire și au primit cordoane de jandarmi! Marșul pentru Unirea cu Basarabia marcat de incidente

UPDATE 17:45

Reacțiile politicienilor:

ALINA GORGHIU, PREȘEDINTE PNL: „Lansez un apel către actuala administrație a Bucureştiului/Jandarmerie să permită manifestarea paşnică a oamenilor. Să blocheze elementele care vor să degenereze marşul dar respectănd mesajul militanților corecți. Cred că apropierea alegerilor din Moldova naşte tensiuni pe ambele maluri ale Prutului dar nu dăm un exemplu de democrație blocându-le accesul la protest. Indiferent de rezultatul alegerilor de la Chişinău nu poate fi modificat parcursul european al acestei țări şi acesta este cel mai clar mesaj pe care trebuie să il dăm”, a spus Alina Gorghiu.

TRAIAN BĂSESCU, PREȘEDINTE PMP: „Ticăloşilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu Republica Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de țară.  Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul României? Pentru violenţa jandarmilor împotriva unioniştilor din Republica Moldova şi România, Ministrul Afacerilor Interne şi Dacian Julien Cioloş trebuie să dispară din viaţa publică.  Slugoilor, ce tare vă doare unionismul. L-aţi ridicat pe George Simion, unul din liderii unioniştilor, ca să faceţi frumos în faţa Germaniei şi a Federației Ruse

BOGDAN DIACONU, PREȘEDINTE PRU: „Partidul România Unită condamnă agresarea cetățenilor români care manifestă pașnic pentru UNIRE și solicită demisia imediată a ministrului de interne, Dragos Tudoreche!
Am văzut zilele trecute cum manifestațiile violente ale ONG-urilor lui Soros au fost protejate de jandarmi.
Astăzi vedem stupefiați cum românii sunt agresați in țara lor atunci când cer unirea cu Basarabia”

UPDATE 17:20

După ce a fost dus de Jandarmerie la audieri la Secția 4 de Poliție din Capitală, liderul platformei unioniste Acțiunea 2012, George Simion, a anunțat, la 17:00, că va continua acțiunea în Piața Universității!

untitled

ȘTIREA INIȚIALĂ

În timp premierul Dacian Cioloș lucrează la „România 100”, în care ne prezintă ce și-ar dori, fără să explice și modul concret în care dorește să pună proiectele în practică, iar președintele Klaus Iohannis și-a găsit subiect de discuție cu patriarhul Daniel pe tema căsătoriilor homosexuale, mii de unioniști s-au prezentat, sâmbătă, cu un mesaj concret: Unirea Basarabiei cu România!

basarabia1

Participanții au încercat să treacă de jandarmi în zona Piața Victoriei, pentru a se deplasa către Universitate, însă au fost opriți, iar liderul platformei unioniste Acțiunea 2012, George Simion, a fost reținut alături de alți cinci colegi și duși la audieri.

Jandarmeria București a precizat că manifestanții au încercat să forțeze cordonul de jandarmi și au fost opriți , întrucât manifestarea era autorizată astfel: între orele 14:00 și 17:30 marș pe traseul Hanul lui Manuc-Piața Universității-Piața Română-Piața Victoriei, iar între 17:30 și 18:00 pentru susținerea de alocuțiuni în Piața Victoriei.

basarabia2

Înainte de a pleca în marș, George Simion a spus că manifestarea este autorizată și că marșul va avea loc pe traseul Hanul lui Manuc-Brătianu-Magheru-Lascăr Catargiu-Piața Victoriei și înapoi la Universitate.

basarabia6

Pe întreg parcursul acțiunii, înainte ca aceasta să fie stopată de  jandarmi, protestatarii au strigat printre altele: „Universitate!”, „Unitate națională”, „Basarabia e România!”

Jandamii au intervenit în forţă la mitingul unionist din Bucureşti, folosind gaze lacrimogene.

„Solicităm premierului şi preşedinţilor partidelor care se vor înscrie în cursa electorală să-şi asume reunirea naţională printr-o declaraţie a Legislativului, în sesiunea viitoare, şi asumarea proiectului reunificării ca proiect de ţară, cu toţi paşii care decurg prin aceasta: interconectare energetică, unificare monetară, spaţiu mediatic comun”, a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, care a organizat marşul Luptă pentru Basarabia.

basarabia3

Președinția, Parlamentul și Guvernul României să își asume, prin politici concrete, responsabilitatea față de proiectul ReUnirii, susțin unioniștii care vor să reconfirme că sunt cea mai mare forță civică de pe ambele maluri ale Prutului.

Marșul Unirii era programat între 14:00 – 17:00, de la Hanul lui Manuc, iar de la Constanța s-a plecat în dimineața de sâmbătă, de la 08:30, de la harta Mozaic, cu două autocare.

basarabia7

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 este o coaliție de asociații și grupuri de inițiativă care susțin unirea Republicii Moldova cu România, condusă de George Simion și, de-a lungul timpului, a reușit să organizeze mitinguri și marșuri de zeci de mii de persoane, inclusiv un traseu pe care tinerii unioniști l-au parcurs pe jos de la Chișinău până în România, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea Unirii celor două țări românești.

basarabia4

„VOM STA ÎN STRADĂ PÂNĂ CÂND PARTIDELE ÎȘI VOR ASUMA REÎNTREGIREA, LA MODUL SERIOS!”

„Este al cincilea an când organizăm Marșul Unirii, de fiecare dată ieșim în stradă, dar observăm că subiectul Unirii este folosit numai demagogic și numai în campania electorală, tocmai de aceea mâine o să începem marșul Luptă pentru Basarabia și o să rămânem în stradă până când Parlamentul și Guvernul României își asumă subiectul Reîntregirii, pentru că, din punctul nostru de vedere, este inadmisibil să vorbești despre centenar, despre România 100 și să nu spui măcar o dată cuvântul Basarabia! Trebuie să ne aducem cu toții aminte că dacă vorbim despre momentul 1918 și România Întreagă aveam și Basarabia în Țară! E chiar prima provincie care s-a unit! Politicienii să nu mai caute un proiect de țară, advăratul proiect este Unirea! Așteptăm 10.000 de oameni, dar dacă vremea ține cu noi vom fi mai mulți! Vom sta în stradă, cu corturile, până când premierul Cioloș și partidele politice își vor asuma Reîntregirea serios, prin fapte!”, a spus George Simion, vineri seară, pentru TOMIS NEWS.

basarabia5

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *