ATENTAT la sănătatea publică! CINCI companii farma au COMPLOTAT pentru ÎNTRERUPEREA aprovizionării pieţei cu imunoglobuline. Rafila vrea amenzi

Consiliul Concurenţei a anunţat marţi că a sancţionat cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline şi alte medicamente derivate din plasma umană, precum şi asociaţia reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) cu amenzi în valoare totală de 353.393.694 lei (aproximativ 71 milioane euro), în urma unei investigaţii declanşate în 2018.

Consiliul Concurenţei a sancţionat cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline şi alte medicamente derivate din plasma umană, precum şi asociaţia reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) cu amenzi în valoare totală de 353.393.694 lei (aproximativ 71 milioane euro)”, anunţă autoritatea de concurenţă.

Companiile sanctionate sunt:

Baxalta Gmbh, Elveţia: 109.372.066 lei;

CSL Behring Gmbh, Germania: 76.840.182 lei;

Biotest AG, Germania: 25.512.194 lei;

Kedrion Spa, Italia: 16.111.871 lei;

Octapharma AG, Elveţia: 125.181.860 lei;

PPTA, Belgia: 375.521 lei.

În urma investigaţiei, declanşate în 2018, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităţilor de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. În acest fel, companiile urmăreau să îşi creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit.

„PPTA a facilitat aceste practici anticoncurenţiale şi a contribuit prin propriile acţiuni la atingerea obiectivului comun, depăşind, prin aceasta, sfera activităţilor specifice la nivelul unei asociaţii cu scopul de a influenţa procesul legislativ”, precizează Consiliul Concurenţei.

Lipsa accesului la imunoglobuline, ca medicamente esenţiale destinate tratamentului unor multiple afecţiuni grave, a pus în pericol viaţa pacienţilor şi a determinat autorităţile să adopte măsuri de criză pentru a asigura medicametele necesare pacienţilor, prin declanşarea Mecanismului European de protecţie civilă, ceea ce indică, implicit, amploarea gravităţii situaţiei generate pe piaţa naţională. Decizia Autorităţii de Concurenţă, care va fi publicată în formă neconfidenţială pe pagina web a instituţiei, poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Limitarea accesului pe piață sau înțelegeri în ceea ce privește prețul trebuie să fie sancționate conform legii, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după ce Consiliul Concurenței a sancționat cinci companii farmaceutice furnizoare de imunoglobulină.

O să studiez. Nu cunosc detaliile acestui dosar. Dacă vreți, trebuie văzut punctul de vedere al acestui Consiliului Concurenței. Nu știu care e și punctul de vedere al companiilor care au fost supuse acestei sancțiuni. În mod evident limitarea accesului pe piață sau înțelegeri în ceea ce privește prețul sau care nu exced cadrului legal trebuie să fie sancționate conform legii”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *