Atentat asupra fostului premier al Japoniei, Shizo Abe. Campania electorală, întreruptă. Guvernul a creat o celulă de criză

Principalele formaţiuni politice din Japonia şi-au suspendat vineri campania în vederea alegerilor legislative de duminică, după ce fostul prim-ministru Shinzo Abe a fost împuşcat mai devreme în cursul dimineţii în timp ce ţinea un discurs la un eveniment electoral, informează Reuters, dpa şi Kyodo. Premierul Fumio Kishida a plecat din prefectura Yamagata (nord) pentru a reveni la Tokyo, iar guvernul său a creat o celulă de criză, toţi membrii cabinetului fiind rugaţi să se reunească în capitala ţării.

Autorităţile nipone nu au dat detalii despre starea în care se află fostul premier Abe (67 de ani). Potrivit Kyodo, care citează poliţia, acesta a fost împuşcat din spate în jurul orei 11:30 dimineaţa, în timp ce ţinea un discurs în faţa unei gări din oraşul Nara (vest), şi a fost transportat la spital, aparent fără semne vitale. Fostul prim ministru (Partidul Democrat Liberal, LDP) se afla în oraş pentru a susţine un candidat al partidului. O sursă guvernamentală a indicat pentru Kyodo că suspectul reţinut este un fost membru al Forţelor de autoapărare (armata niponă).

Ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, a asigurat într-o declaraţie că Statele Unite sunt „întristate şi şocate” de acest atac, adăugând că „guvernul SUA şi poporul american se roagă pentru sănătatea lui Abe-san, familia sa şi poporul nipon”.

Shinzo Abe a deţinut cel mai îndelungat mandat de până acum în fruntea guvernului japonez (decembrie 2012 – septembrie 2020). Sondajele de opinie indică o victorie răsunătoare pentru Partidul Liberal Democrat, aflat la guvernare, la alegerile de duminică pentru Camera Consilierilor (camera superioară a legislativului japonez).

Fostul premier japonez Shinzo Abe a fost dus la spital după ce s-a prăbuşit în cursul unui eveniment electoral în oraşul Nara (vest), vineri, şi este inconştient, au raportat media locale, citate de Reuters şi AFP. Mai multe media, printre care agenţia de presă Kyodo, au transmis că fostul premier a fost atacat. Kyodo şi postul naţional de televiziune NHK au raportat că s-au auzit două focuri de armă. Potrivit surselor, fostul premier pare a fi în stop cardiac, mai scrie Reuters.

Suspectul lui Shinzo Abe este un fost membru al Forței Maritime de Autoapărare a Japoniei (JMSDF), marina japoneză, relatează Reuters care citează presa japoneză. Se pare că ar putea să fie un bărbat în vârstă de 42 de ani, pe numele său Tetsuya Yamagai. Suspectul locuiește în orașul Nara, unde a avut loc împușcătura. Surse din domeniul apărării spun pentru presa japoneză că suspectul a lucrat pentru Forța Maritimă de Autoapărare timp de trei ani, până în jurul anului 2005. Poliția spune că suspectul le-a spus anchetatorilor că era nemulțumit de fostul prim-ministru și că intenționa să îl ucidă. Alte informații indică un CV cu trecut medical al presupusului atacator: se pare că suspectul are un trecut în cercetare, ca profesor asociat specializat în pacienți diagnosticați cu demență. Informațiile despre atacator până la publicarea acestei știri sunt destul de puține.

Fostul lider japonez Shinzo Abe este în stare critică, după ce a fost împuşcat vineri dimineaţă, a declarat premierul Fumio Kishida. El este supus unui tratament de urgenţă, a precizat Kishida, adăugând că medicii se luptă pentru a-i salva viaţa lui Shinzo Abe, relatează News.ro.

„O astfel de faptă este neiertat”, a continuat Fumio Kishida, referindu-se la cel care l-a împuşcat pe Abe.

image 2

Fostul premier japonez Shinzo Abe se află în stare critică după ce a fost împuşcat la un eveniment din oraşul Nara, a anunţat prim-ministrul nipon Fumio Kishida, citat de CNN. Premierul Fumio Kishida susține că Abe este supus unui tratament de urgenţă, adăugând că medicii se luptă pentru a-i salva viaţa.

Abe, în vârstă de 67 de ani, a fost împuşcat de două ori, iar al doilea foc de armă l-a atins în spate, făcându-l să cadă la pământ. Reuters relatează, citând TBS Television, că fostul premier a fost împuşcat în partea stângă a pieptului şi în gât. Atacatorul său, un bărbat de 42 de ani, a fost arestat sub acuzaţia de tentativă de omor, conform agenţiei Kyodo.

Fostul guvernator Yoichi Masuzoe a transmis într-un tweet că Shinzo Abe se află în stop cardiorespirator, fiind transportat la spital. Termenul este adesea folosit înainte ca un deces să fie confirmat oficial în Japonia, precizează BBC.

Shinzo Abe a îndeplinit două mandate ca prim-ministru, fiind cel mai longeviv premier al Japoniei, înainte de a demisiona în 2020, invocând probleme de sănătate. Dar el a rămas o figură importantă a partidului de guvernământ, Partidul Liberal Democrat (LDP), controlând una dintre cele mai mari facţiuni ale sale, conform Reuters.

Iohannis condamnă tentativa de asasinat a fostului premier japonez

Președintele României Klaus Iohannis condamnă tentativa de asasinat a fostului premier japonez Abe Shinzo.

Condamnăm cu fermitate împușcarea fostului prim-ministru japonez Abe Shinzo. În aceste momente foarte dificile, gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de el, de familia sa și de poporul japonez!”, a punctat președintele român.

Fostul premier japonez Shinzo Abe se află în stare critică după ce a fost împuşcat la un eveniment din oraşul Nara, a anunţat prim-ministrul nipon Fumio Kishida, citat de CNN.

Reacțiile liderilor mondiali după atentatul asupra lui Shinzo Abe

Oficialităţi din întreaga lume au reacţionat vineri la atacul armat asupra fostului premier nipon Shinzo Abe, împuşcat la Nara în timpul campaniei electorale, transmite Reuters. Premierul Japoniei, Fumio Kishida, le-a declarat reporterilor că Abe „este în stare gravă”. „Din câte am aflat, se face tot ce este posibil pentru a-l resuscita. Mă rog din adâncul inimii să îi fie salvată viaţa. Nu cunosc motivele şi contextul din spatele acestui atac, dar este un act brutal care a avut loc în timpul alegerilor – însăşi baza democraţiei noastre – şi este absolut de neiertat”.

Într-un mesaj pe Twitter, şeful NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat „profund şocat” de atacul „odios” împotriva lui Shinzo Abe.

„Şocat şi întristat de atacul laş” s-a declarat şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care l-a descris pe Abe drept un „adevărat prieten, aprig apărător al ordinii multilaterale şi a valorilor democratice”. „UE este alături de poporul nipon şi de (premierul) Fumio Kishida în aceste vremuri grele”, a transmis Michel pe Twitter.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat în Bali, urma să se întâlnească cu ministrul indonezian de externe. El a ţinut să spună, înainte de momentul oficial, „cât de profund întristat şi profund îngrijorat” este de informaţiile despre atentatul la viaţa lui Abe. „Nu ştim în ce stare este, ştim că a fost împuşcat, iar gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de el şi de familia sa, de poporul japonez. Este un moment foarte, foarte trist şi aşteptăm veşti din Japonia”, a arătat reprezentantul Washingtonului.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a comunicat că „suntem şocaţi şi întristaţi să aflăm despre atacul violent asupra fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe. Urmărim îndeaproape ştirile şi rămânem cu gândul alături de familia sa şi de poporul japonez”.

Fostul preşedinte al Statelor Unite Donald Trump a reacţionat prin mediile sociale, apreciind că atentatul este „absolut devastator” şi adăugând că se roagă pentru Abe.

La reuniunea şefilor diplomaţiilor din G20, în Indonezia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că nu ştie ce se află în spatele tentativei de asasinat. „Am aflat despre asta în timpul întâlnirii. Am fost primul care şi-a început discursul exprimând condoleanţe colegului meu japonez pentru cele întâmplate. Probabil că va avea loc o anchetă. Nu am altceva de adăugat”, a spus el.

Într-un mesaj pe Twitter, premierul britanic Boris Johnson a arătat că este „absolut consternat şi întristat” să afle despre „atacul demn de dispreţ asupra lui Shinzo Abe”. „Gândurile mele sunt cu familia sa şi cu cei dragi lui”, a mai scris el.

Tot prin mediile sociale a reacţionat şi preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen. „Cred că toată lumea este la fel de surprinsă şi de tristă ca mine. În numele guvernului meu, doresc să condamn sever acţiunile violente şi ilegale. Fostul prim-ministru Abe nu este doar un bun prieten al meu, ci şi un prieten loial al Taiwanului. El a susţinut Taiwanul mulţi ani şi nu s-a dat înapoi de la niciun efort pentru a promova progresul relaţiilor nipono-taiwaneze”, a transmis ea pe Facebook.

Poliția din Japonia face primele precizări

Poliția din Japonia dezvăluie primele declarații obținute de la atacatorul fostului premier japonez. Atitudinea bărbatului îi ajută pe anchetatori să-i schițeze un profil. Din primele date reiese faptul că a acționat cu sânge rece.

Atacatorul nu are resentimente față de convingerile politice ale lui Abe”, transmite Poliția din Japonia.

Bărbatul se află în aceste momente în custodia Poliției și este interogat. Fostul premier japonez Shinzo Abe nu prezintă semne vitale după ce a fost împușcat vineri de un bărbat înarmat în orașul Nara, în vestul țării, în timp ce făcea campanie electorală pentru alegerile pentru Camera Consilierilor din weekend, a declarat un oficial local pentru situații de urgență.

Cel mai longeviv lider al țării a fost împușcat din spate, în jurul orei 11:30, în timp ce vorbea în fața gării Yamato-Saidaiji a companiei Kintetsu Railway, a declarat poliția, adăugând că acesta s-a prăbușit la pământ după ce s-au auzit două focuri de armă. Politicianul în vârstă de 67 de ani, care a fost de asemenea liderul de lungă durată al Partidului Liberal Democrat aflat la guvernare, a fost transportat de urgență la spital, cu sânge văzut pe cămașă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *