Atacurile din estul Ucrainei s-au INTENSIFICAT: Armata rusă se mobilizează. SUA, îngrijorate de o posibilă invazie

Atacurile din estul Ucrainei, s-au intensificat în ultimele 24 de ore. Un soldat ucrainean a fost ucis şi altul grav rănit în urma unui incident armat provocat de separatiştii proruşi. Cetăţenii din zonă îşi pun destinele în mâinile preşedintelui Volodimir Zelenski. Forţele ucrainene şi separatiştii proruşi au luptat în estul Ucrainei la scurt timp după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014. Rusia neagă afirmaţile de susţinere a rebelilor separatişti.

Kremlinul despre un război cu Ucraina: „Nimeni nu acceptă această posibilitate”

Kremlinul a anunţat duminică că nu se angajează într-un război cu Ucraina, după ce în ultimele săptămâni, Rusia şi-a sporit prezenţa militară la graniţa cu teritoriile de est ale Ucrainei, transmite AFP.

Desigur, nimeni nu se angajează pe calea războiului şi nimeni nu acceptă posibilitatea unui astfel de război”, a spus Dmitri Peskov într-un interviu acordat postului public de televiziune Rossia 1, ce va fi difuzat în cursul serii la Moscova şi din care au fost făcute publice extrase. Peskov a insistat asupra faptului că Moscova nu este implicată în conflict, adăugând totuşi că nu vor „rămâne indiferenţi” faţă de soarta vorbitorilor de limbă rusă care trăiesc în regiunea devastată de conflict.

Rusia depune toate eforturile pentru a ajuta la rezolvarea acestui conflict. Şi vom continua să facem acest lucru fără încetare″, a mai spus Peskov.

Ostilitățile cresc brusc în estul Ucrainei. Armata ucraineană a declarat că un soldat a fost ucis duminică și un altul grav rănit în focul de artilerie din partea rebelilor separatisti susținuți de Rusia, informează Associated Press.

În zona operațiunii Forțelor Comune, formațiunile armate ale Federației Ruse au încălcat încetarea focului de 10 ori, dintre care 9 bombardând pozițiile apărătorilor ucraineni și 1 survol al unei UAV inamic care traversează linia de demarcație. Ca urmare a focului inamic un membru al Forțelor Mixte a fost rănit, fiind incompatibil cu viața. Un alt soldat din Forțele Mixte a fost rănit de un glonț”, au declarat reprezentanții centrului de presă al cartierului general al operațiunii Forțelor Comune din Ucraina.

În urma atacului raportat, Ucraina spune că 27 de soldați au fost uciși în est în acest an, mai mult de jumătate din numărul celor care au murit în tot 2020. Atacurile s-au intensificat în ultimele săptămâni, iar Rusia a adus trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina. Rusia neagă afirmațiile occidentale că ar fi trimis trupe în estul Ucrainei pentru a ajuta rebelii, dar oficialii spun că armata ar putea interveni dacă Ucraina încearcă să recupereze zona cu forța. Acumularea trupelor a ridicat îngrijorări puternice în Occident.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat duminică faptul că „dacă Rusia acționează nesăbuit sau agresiv, vor exista costuri, vor exista consecințe”. Secretarul de stat american (echivalentul ministrului de Externe), Antony Blinken, a avertizat că „vor exista consecinţe” în caz de „agresiune” rusă în Ucraina, exprimând „îngrijorarea” SUA cu privire la mişcările trupelor ruseşti la frontiera ucraineană, informează France Presse.

La frontieră sunt masate mai multe trupe ruseşti decât oricând din 2014, în timpul primei invazii” a Rusiei, a spus şeful diplomaţiei americane într-un interviu difuzat duminică la NBC, reluând o estimare formulată deja săptămâna aceasta de Casa Albă. „Preşedintele Joe Biden a fost foarte clar: dacă Rusia acţionează nesăbuit sau agresiv, vor exista costuri, consecinţe”, a adăugat el, fără a specifica natura eventualelor represalii. Antony Blinken, care a discutat vineri această problemă telefonic cu omologii săi francez şi german, a subliniat că Statele Unite şi „aliaţii lor europeni au aceeaşi preocupare”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat să discute cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la escaladarea conflictului din estul Ucrainei, dar nu a primit deocamdată niciun răspuns, a anunţat luni purtătoarea de cuvânt a administraţiei prezidenţiale de la Kiev. Rusia a comasat peste 40.000 de soldaţi în apropierea frontierei estice a Ucrainei şi alţi 40.000 de soldaţi în Crimeea, a spus Iulia Mendel, purtătoarea de cuvânt a administraţiei prezidenţiale de la Kiev. Preşedintele Zelenski se va deplasa la Paris pentru discuţii despre escaladarea conflictului din regiunea Donbas, a adăugat ea.

Biroul preşedintelui, evident, a făcut o cerere pentru a vorbi cu Vladimir Putin. Încă nu am primit un răspuns şi sperăm foarte mult că acesta nu este un refuz de a dialoga”, a precizat reprezentanta Kievului.

Preşedintele rus a acuzat vineri Ucraina de „acţiuni provocatoare periculoase” în regiunea Donbas, în contextul intensificării confruntărilor între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi. Duminică, Kremlinul a anunţat că trebuie îndeplinite anumite condiţii din acordurile de pace de la Minsk pe tema conflictului din estul Ucrainei înaintea începerii unei noi runde de negocieri de pace. „Formatul Normandia” a adus la aceeaşi masă a discuţiilor liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei cu scopul de a contribui la încetarea conflictului din estul Ucrainei între forţele Kievului şi separatişti proruşi.

Războiul din regiunea Donbas a început în aprilie 2014, în urma unei revoluţii pro-occidentale în Ucraina, care a fost urmat şi de anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea. Forțele ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia au luptat în estul Ucrainei de la scurt timp după anexarea Moscovei din 2014 a Peninsulei Crimeea. Peste 14.000 de oameni au murit în conflict, iar eforturile de negociere a unei soluții politice au încetat.

În ultimele zile, Kievul şi mai multe capitale occidentale au criticat Moscova pentru că a masat trupe la graniţa ucraineană şi în peninsula Crimeea anexată, în timp ce incidentele ucigaşe cu separatiştii sunt aproape zilnice. Potrivit Ucrainei, Kremlinul ar putea căuta un pretext pentru a lansa o operaţiune militară de anvergură.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.