Atacuri SÂNGEROASE în Afganistan, un militar român mort! Senatorul Chițac: „90% din meritele intrării în NATO aparțin Armatei Române! Politicienii noștri au subiecte marginale…”

Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul, Afganistan, a fost ucis, iar altul a fost grav rănit într-un atentat terorist care a avut loc în noaptea de luni spre marți, într-un campus în care se află și Ambasada României. Cel puțin 16 persoane au murit, iar alte 119 au fost rănite după ce un vehicul a explodat în capitala afgană Kabul, în apropierea unei clădiri folosite de organizațiile internaționale. Aproape o noapte întreagă s-au purtat lupte între talibani și agenții de securitate. Atentatul care a vizat Ambasada României din Kabul a fost revendicat de talibani.

La scurt timp după atentat, a avut loc un alt atac sângeros, cel puțin 10 persoane au murit și alte 42 au fost rănite în urma atentatului produs joi în capitala afgană Kabul, în apropierea sediilor ambasadei Statelor Unite și misiunii NATO. O mașină încărcată cu explozibil a fost detonată joi de un atacator sinucigaș, în apropierea zonei în care se află misiunile diplomatice străine, printre care ambasada Statelor Unite și sediul misiunii NATO. Și în acest caz militanții talibani au revendicat atentatul și, printre victime, se află un militar român, informația fiind confirmată de ministrul Apărării, Gabriel Leș.

„Din păcate, aceste evenimente au loc unul după celălalt, știm că situația din zona respectivă este una extrem de sensibilă, și ne putem astepta și la astfel de situații”, a spus Leș.

„Talibanii își fac un deserviciu…”

Atentatele s-au produs la doar câteva zile după ce președintele SUA, Donald Trump, a decis reducerea numărului militarilor americani din Afganistan. SUA vor să reducă numărul militarilor americani din Afganistan la nivelul de 8.600, ceea ce presupune retragerea a 5.000 de militari, în următoarele 135 de zile.

CITEȘTE ȘI:

Există o legătură între anunțul președintelui SUA și atentatele sângeroase din aceste zile? În opinia președintelui delegației României la Adunarea Parlamentară a NATO, senatorul constănțean Vergil Chițac, talibanii doar ce și-au făcut un… mare deserviciu.

„De regulă, președintele Trump ce spune aia face. El este și într-o situație electorală acum și se pare că nu stă foarte bine în sondaje și că Biden ar fi peste el, așa că și în acest context trebuie să se țină de promisiune. A zis că face zidul acela la granița cu Mexicul, de exemplu, îl face! Afganistanul este și o țară care nu poate fi controlată… Pe de altă parte, aceste atentate au venit într-un context în care americanii negociază cu talibanii. Cineva nu vrea aceste negocieri… ne putem gândi că există o aripă a talibanilor care nu vrea o înțelegere? Posibil! Sigur că da (talibanii și-au făcut un deserviciu prin atentate – n.r.), urmează să vedem dacă prezența Alianței se va intensifica sau chiar vor continua intențiile de retragere. În ceea ce privește România, 90% din meritul pentru intrarea noastră în NATO în 2004 aparține Armatei Române, nu politicienilor! Vedem și acum: statele europene discută bugete în contextul unei, probabil, iminente crize economice, iar politicienii noștri sunt departe de astfel de abordări, ai noștri au discuții marginale…”, a spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.