Atacuri cu rachete asupra portului Odessa. Rușii se laudă că au distrus depozite cu arme furnizate de SUA

Luni, 11 iulie, în jurul orei locale 11.00, ocupanții ruși au lansat patru rachete în regiunea Odesa. Una dintre rachete a lovit un obiectiv de infrastructură, a raportat pe Telegram Serhei Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Administrației militare regionale din Odesa. Potrivit acestuia, alte informații despre atacul rușilor sunt în curs de clarificare.

„Zona Odesa. Atac cu 4 rachete. Una a lovit un obiect de infrastructură…” – a declarat purtătorul de cuvânt al OVA.

Ucraina acuză soldații ruși că au provocat din nou atacuri cu rachete asupra populației civile din regiunea Odesa. În special, rușii au bombardat satul stațiune din districtul Belgorod-Dnestrovsky.

„Din cauza atacurilor cu rachete, o clădire rezidențială și un depozit aparținând întreprinderii de stat Belgorod-Dnestrovsky Commercial Sea Port au primit distrugeri semnificative”, se arată în raport.

De asemenea, pe o rază de 1 kilometru de la locurile de explozie din casele învecinate și clădirile, pereții, acoperișurile și ferestrele sparte au fost avariate. Cel puțin 5 case particulare au fost avariate, transmite procuratura. Potrivit datelor preliminare, nu există morți și răniți. Sunt identificate persoane care au suferit pagube materiale.

Procurorii interoghează victimele, martorii și martorii oculari. Epave din mecanismul rachetelor au fost găsite la fața locului și au fost confiscate. „Trebuie remarcat faptul că nu există facilități militare în acest teritoriu”, a precizat parchetul.

Au fost inițiate proceduri penale în legătură cu încălcarea legilor sau obiceiurilor de război (articolul 438 partea 1 din Codul penal al Ucrainei). După cum a relatat UNIAN mai devreme, astăzi, 11 iulie, rușii au tras 7 rachete în regiunea Odesa, iar una dintre ele a lovit o casă privată dintr-unul dintre satele de coastă.

Ministerul Apărării din Federația Rusă susține că atacul din Odesa a țintit infrastructura militară a Ucrainei. Potrivit oficialilor ruși radarele ucrainene nu ar fi detectat atacul rusesc.

Rușii au făcut prăpăd după ce au bombardat cu rachetă blocul din Donețk: Ucrainenii anunță 29 de morți

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a anunțat că, până în prezent, în ruinele blocului din Donețk, atacat de ruși cu o rachetă, au fost descoperite 29 de cadavre. Cercetările continuă, potrivit CNN. 29 de persoane au fost ucise în clădirea din Donețk, distrusă de o rachetă a rușilor. Bilanțul crește de la o oră la alta în condițiile în care operațiunea de căutare este în plină desfășurare.

Clădirea a fost lovită de rachetă sâmbătă seara. Până acum, din ruine au fost salvate nouă persoane.

Rușii dau atacul în nord-estul Ucrainei: Orașul Harkov, lovit de trei rachete

Orașul Harkov a fost lovit de trei rachete, însă nu sunt victime, a anunțat luni dimineață Serviciul ucrainean de urgență, potrivit CNN. Serviciul a declarat că nu au existat răniți, însă o femeie în vârstă de 86 de ani a fost salvată de sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale cu șase etaje.

Serviciul a precizat că alte două rachete au lovit o curte din apropierea unui depozit, precum și clădirea unei școli din cartierul Slobidskyi.

Lupte grele în jurul orașului Siversk pentru ultimele redute ucrainene din Donbas

Sâmbătă, trupele rusești și-au întețit atacurile de artilerie în estul Ucrainei, în timp ce forțele de apărare se așteaptă la ceea ce, în opinia oficialilor ucraineni, ar fi o nouă ofensivă îndreptată asupra acestui oraș aproape pustiu, unde separatișii au facilitat izbucnirea unei revolte susținute de Moscova din urmă cu opt ani, scrie The Wall Street Journal, preluat de agenția Rador. În ultimele zile, trupele rusești și-au comasat artileria și rachetele în Sloviansk și în localitățile învecinate, exercitând presiuni asupra puternicelor poziții deținute încă de trupele ucrainene in regiunea Donețk.

Sâmbătă după-amiază, o asemenea rachetă a lovit o bază militară improvizată, aflată într-o fabrică din satul Konstantinovka, făcându-i pe soldații ucraineni luați pe nepregătite să fugă din zonă în urma unei explozii. Atacurile care au urmat câteva minutee mai târziu, în care s-au folosit proiectile cu fragmentație, și-au ratat însă ținta, aterrizând într-o zonă rezidențială din apropiere. Atacurle au incendiat clădiri, au distrus copaci și au spart ferestrele. Mai mulți civili au fost duși de urgență la spital.

În această săptămână, obervatori ucraineni și străini au estimat că Rusia părea să facă o pauză în ofensiva sa din Donbas, un ținut format din regiunile Donețk și Luhansk Miercuri, Institutul pentru Studii de Război, o instituție din Washington, a subliniat că, „pentru prima oară în cele 133 de zile care s-au scurs de la începutul războiului”, Rusia nu a mai reclamat cuceriri teritoriale, dar asta nu înseamnă că pauza ar însemna o „încetare completă a ostilităților”.

În momentul când Rusia își va relua ofensiva, probabil că ea se va concentra asupra Slovianskului și asupra Kramatorskului, o localitate din apropiere, după cum afirma, vineri, primarul din Sloviansk, Vadim Liah. Atacurile asupra orașului Sloviansk, din urmă cu două săptămâni, s-au soldat cu 18 morți și par menite să-i terorizeze pe locuitori, să-i convingă să plece și să perturbe operațiunile Ucrainei din spatele frontului, a mai spus el.

Chiar și în decursul acestei pauze, forțele rusești au anunțat că se îndreaptă spre Sloviansk. Agenția de presă TASS a transmis că, sâmbătă, un oficial din partea separatiștilor a pretins că forțele Moscovei au ocupat satul Grigorievka, din apropierea orașului Siversk. Potrvit estimărilor Institutului pentru Studii de Război, ofensiva Rusiei va depăși Siverskul, aflat la circa 40 km de Sloviansk. Dar Liah afirmă că, în general, luptele au încetat în ultima vreme. Deși forțele rusești pretind în continuare că avansează, în ziua următoare, ele pierd deseori tocmai teritoriul cucerit, iar asta se întâmplă în urma unor ciocniri minore.

Uneori, inamicul înaintează 5 kilometri, după care e respins imediat”, spune el. „Astfel încât există o anume zonă cenușie. Nu cred că frontul înaintează”.

Pentru Rusia, cucerirea orașului Sloviansk ar marca o victorie strategică, având în vedere că el se află în calea mai multor drumuri regionale, fiind totodată nodul central în transportul local. Cucerirea ar avea și o importanță simbolică din cauză că el a fost implicat în revolta din 2014, când separatișii au ocupat sediul poliției locale, transformându-l în cartier general al revoltelor din regiune.

Potrivit unui anunț apărut pe pagina web a președinției, sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a înlocuit pe Adrij Melnik, ambasadorul Kievului în Germania, precum și emisari ai țării din India, Republica Cehă, Norvegia și Ungaria. Anterior, Melnik a iritat Germania după ce l-a criticat pe cancelarul Olaf Scholz pentru decizia sa de a nu se duce la Kiev, o decizie asupra căreia el a revenit ulterior. El a cerut totodată Germaniei să-și întrerupă toate importurile de energie din Rusia.

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au distrus o serie de depozite de muniții din Siversk și Bahmut, alte două localități asupra cărora, potrivit unor surse ale armatei ucrainene, Rusia își va continua ofensiva din Donețk. Ministerul a mai spus că forțele ruse au atacat și poziții ale ucrainenilor din Soledar, un oraș din apropiere.

La începutul săptămânii, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că forțele sale „nici măcar nu și-au început” luptele în Ucraina. Vineri, Kremlinul a pretins că în operațiunile din Ucraina e implicat doar o mică parte din potențialul militar al Rusiei.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat, sîmbătă, că ofensiva a atins deja un obiectiv important al Moscovei. „Rusia a început într-adevăr să-și facă socotelile. La fel ca în cazul Uniunii Sovietice. Și, în mai multe privințe, chiar mai serios”, a scris pe Telegram fostul președinte și premier rus.

Rușii au distrus depozite cu arme furnizate de SUA – Obuziere M777, sisteme HIMARS, tunuri și rachete

Forțele armate ale Federației Ruse au distrus depozitele cu muniție pentru obuzierele M777 furnizate de SUA, sistemele HIMARS, precum și tunurile autopropulsate 2S7 Pion cu rachete Kalibr de înaltă precizie, a anunțat luni reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Igor Konașenkov, potrivit agenției ruse Tass. El a declarat că Forțele armate ruse, în zona satului Radushnoye, regiunea Dnepropetrovsk, cu rachete maritime de mare distanță de înaltă precizie „Caliber”, au distrus depozite de muniție pentru obuziere M777 furnizate de Statele Unite Ucrainei, sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS și tunuri autopropulsate 2S7 „Pion”.

MLRS americane

La 1 iunie, autoritățile americane au anunțat că oferă Ucrainei un nou pachet de ajutor militar în valoare de 700 de milioane de dolari, care include sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate și muniția acestora. Sistemul de rachete cu lansare multiplă de mare mobilitate HIMARS a fost dezvoltat de compania americană Lockheed Martin. Este o instalație cu șase ghidaje pentru lansarea rachetelor de calibru 227 mm sau a unei rachete balistice operațional-tactice ghidate din familia ATACMS (Army Tactical Missile System), care este montată pe un șasiu de cinci tone cu șase roți din familia de vehicule tactice medii FMTV (Family of Medium Tactical Vehicle). Pentru instalare au fost create peste 20 de tipuri de muniție, a căror rază de tragere, în funcție de tip, poate varia de la 30-80 (în modul MLRS) la 300 sau mai mulți km (ca sistem de rachete operațional-tactice).

Obuzierul M777

La jumătatea lunii mai, Statele Unite au transferat Ucrainei un lot de obuziere M777 de 155 de milimetri. Anterior, Canada a transferat patru obuziere M777 cu o rază de tragere de până la 30 km către Forțele Armate ale Ucrainei. Armata australiană a anunțat, de asemenea, furnizarea de astfel de arme și muniții către Ucraina. Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat în repetate rânduri distrugerea obuzierelor M777 în zona de luptă. M777 este un obuzier remorcat de 155 mm dezvoltat de compania britanică BAE Systems și care înlocuiește obuzierele M198, mai grele, aflate în serviciul armatei americane. Distanța de tragere a M777 cu un proiectil convențional este de aproximativ 25 km, iar cu unul special – de până la 40 km. Obuzierul are un sistem digital de control al focului de mare precizie (Towed Artillery Digitization), care folosește date de la GPS și drone pentru a ținti ținta. O versiune îmbunătățită a tunului, A2, este capabilă să tragă obuze de artilerie ghidate M982 Excalibur cu o rază de acțiune extinsă.

Rachete „Caliber”

„Caliber” (conform clasificării NATO – SS-N-27 Sizzler) – rachete de croazieră rusești proiectate și fabricate de biroul de proiectare „Novator” din Ekaterinburg (ca parte a concernului Almaz-Antey). În prezent, forțele armate ruse folosesc rachete cu două modificări: „Caliber-NK” (pe nave) și „Caliber-PL” (instalate pe submarine). Caracteristicile exacte ale „Caliber” nu sunt cunoscute cu certitudine. Potrivit diferitelor surse, raza de tragere a acestor rachete este de până la 375 km pentru ținte maritime și de până la 2,6 mii km pentru ținte terestre; masa maximă a focosului ajunge la 500 kg. Complexul a intrat în serviciul Marinei ruse în 2012. Pentru prima dată, rachetele au început să fie utilizate în timpul operațiunii militare a Forțelor Armate Ruse în Siria. Potrivit Ministerului rus al Apărării, au existat în total 13 utilizări, cel puțin 99 de rachete au fost lansate asupra unor ținte.

Kievul recunoaște amploarea pierderilor – Numărul soldaților dispăruți este de ordinul miilor

Cel puțin 7.000 de soldați ucraineni au dispărut în timpul războiului din Ucraina, anunță autoritățile locale, potrivit Sky News. Aproximativ 7.200 de soldați ucraineni sunt considerați „dispăruți” în timpul războiului cu Rusia, potrivit autorităților.

Oleg Kotenko, comisarul pentru problemele persoanelor dispărute în circumstanțe speciale, a declarat pentru Suspilny că el crede că majoritatea celor dispăruți sunt prizonieri.

Dacă vorbim despre militari, atunci haideți să înțelegem cine sunt militarii. Există Forțele Armate ale Ucrainei, există Garda Națională, există gărzile de frontieră, există SBU și acestea sunt instituții diferite. Ele nu sunt incluse în cifra dată de Forțele Armate ale Ucrainei. Forțele Armate ale Ucrainei oferă date despre două mii de soldați dispăruți. Centrul nostru de apeluri are aproximativ 7.200 de persoane”, a explicat Kotenko.

Oficialul ucrainean crede că numeroși militari dispăruți sunt prizonieri la ruși.

Știm că au fost duși în Rusia. În primul rând, trebuie să înțelegem câte persoane sunt. Dacă sunt mai mult de o sută, atunci înțelegem că, practic, întregul batalion se află în captivitate”, a adăugat Oleg Kotenko.

Cele două părți implicate în conflict au variante diferite în ceea ce privește numărul militarilor morți și dispăruți în timpul luptelor.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *