Spread the love

Asociația Română a Operatorilor Privați din Aviație (AROPA) este, oficial, partener RescEU la propunerea României și după aprobarea Comisiei Europene din Bruxelles. RescEU este un program aprobat la nivelul Parlamentului și al Consiliului Europei și lansat în 2019 pentru a consolida și îmbunătăți mecanismul de protecție civilă.

Din perspectiva interesului general, statul și operatorii privați sunt parteneri care au, împreună, aceeași misiune și responsabilitate. De asemenea, operatorii civili au dreptul și responsabilitatea ca, acolo unde situația o impune, să ceară sprijin operatorilor militari: „Anumite situații de urgență și dezastre pot fi gestionate doar cu sprijin militar. Este vorba în special despre comunicații, operațiuni sau asistență operațională aeriană sau pe mare, gestionarea combustibilului, reparații pentru drumuri și poduri. Coordonarea civil-militară poate fi necesară si în situațiile în care comunitatea umanitară de protecție civilă nu deține resurse sau expertiză (ex: transport aerian strategic, transport strategic pe mare, ingineri). (…) Asistența militară ar putea fi necesară și pentru a crea condiții de siguranță adecvate pentru cei implicați în operarea în situații de urgență complexe. Astfel de interacțiuni depind întotdeauna de context”, au precizat, luni, reprezentanții AROPA.

Tendința, pe plan internațional, este ca operatorii privați și civili să fie responsabilizați și implicați în rezolvarea situațiilor de risc. AROPA va transmite tuturor membrilor săi comunicările RescEU la care va avea acces, astfel încât toți cei care vor să se implice în acest program să o poată face.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *