Asociația Pro Consumatori: „Farmacia inimii, Catena” umblă cu cioara vopsită. „Introduce pe bonul fiscal un număr de 10 sacoșe cu o anumită valoare, fără să fi fost solicitate de consumator, evidențiate ca reducere ”

Asociația Pro Consumatori, organizație de utilitate publică, anunță că a realizat în perioada 5-15 ianuarie 2017, în cadrul Campaniei “Fii un pacient activ!”, o cercetare de piață având drept scop observarea comportamentului economic al farmaciilor în raport cu consumatorii.

În urma acestei cercetări, APC a constatat o practică “interesantă” a lanțului de farmacii CATENA. Potrivit APC, aceasta introduce pe bonul fiscal un număr de 10 sacoșe mici sau mari cu o anumită valoare, fără să fi fost solicitate de consumator sau justificate  de numărul produselor cumpărate. Sacosele sunt evidențiate pe bon ca reducere, creând impresia unei economii consistente pentru consumator la achiziționarea medicamentelor.

Cu toate acestea, pe bonul fiscal, sacoșa apare având prețul de 0,30 lei pentru o sacoșă mica și 0,5 lei pentru o sacoșă mare la care se aplica reducerea rezultată de 3 lei pentru 10 sacoșe mici și de 5 lei pentru 10 sacoșe mari. Împreună cu reducerea de 2,70 lei, acordată pe baza cardului de fidelitate pentru siropul cumpărat, rezultă o reducere în total de 5.79 lei, respectiv 7.70 lei. Sumele sunt prezentate cu litere mari drept ECONOMIE, creând astfel consumatorului falsa impresie a unei reduceri substanțiale. În realitate, reducerea reală a fost de doar 2.70 lei și nu de 5.70 lei, respectiv 7.70 lei, susține APC.

Legea 363/2007 privind practicile comerciale incorecte, prin art. 6, interzice o astfel de practică comercială înșelătoare care conține informații false sau, în orice situație, inclusiv în prezentarea generală, induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze, fie îl determină, fie este susceptibilă a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o.
„Crearea falsei impresii  consumatorului că a realizat o economie importantă prin achiziția efectuată, deși în realitate nu este vorba de așa ceva, sacoșele fiind oferite cu titlu gratuit, este de natură a induce în eroare consumatorul și îl poate determina, în viitor, să revină, în speranța unor reduceri la fel de consistente”, a precizat Domnul Conf.Univ.Dr.Costel Stanciu, Președintele APC.

Ca o curiozitate, din cele patru farmacii de unde a fost achiziționat siropul de tuse, farmacia Catena a avut cel mai mare preț de vânzare, chiar și după aplicarea reducerii.

 

RĂSPUNS CATENA:

Ca urmare a publicării acestui articol, departamentul de marketing al farmaciilor Catena a transmis către TOMIS NEWS următoarele:

Asociatia “APC Romania”, cunoscuta si ca “Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania”, abonata la defaimarea lantului de farmacii Catena, a identificat un produs mai putin cunoscut publicului larg si cu consum redus, al carui pret era cu cativa bani mai scump decat in farmacii apartinand altor lanturi concurente. 
Consideram aceasta abordare ca fiind neprofesionista si profund defaimatoare.
Potrivit unui studiu independent, realizat de o publicatie de prestigiu in toamna anului trecut, in care sunt analizate cele mai vandute produse OTC din Romania (Nurofen, Aspenter, Aspacardin, Parasinus si No-spa) se observa ca pacientul plateste in farmaciile Catena un pret mai mic la aceste produse comparativ cu alte lanturi nationale sau farmacii independente.
In ceea ce priveste pungile biodegradabile Catena, acestea suporta taxa de mediu conform legislatiei din Romania, deoarece nu sunt confectionate din materiale bioregenerabile. Cu alte cuvinte ele trebuie sa fie mentionate pe bonul fiscal. 
Publicul este informat si de produsele unde nu se pot oferi reduceri. Aspectele mentionate sunt minore, dar ne vom ocupa de rezolvarea oricaror probleme semnalate de consumatorii nostri, inclusiv posibile confuzii.
Precizam ca APC Romania nu are nici o legatura cu ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (http://www.anpc.gov.ro/) iar studiul in cauza nu este realizat conform regulilor statistice.
DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*