Asociația Pro Consumatori: „Apă și săpun în şcoli, NU dezinfectanţi!”

Asociația Pro Consumatori, organizație de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul protecției consumatorilor, membră a Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), a analizat 20 de mărci de dezinfectanți de mâini. Studiul face parte din Campania naţională de informare şi educare a consumatorilor „Tu știi ce dezinfectanți se folosesc la școala copilului tău?” Scopul acestei campanii este de a atrage atenţia consumatorilor cu privire la ce trebuie să ştie în legătură cu cel mai folosit produs de protecţie a sănătăţii în această perioadă – dezinfectantul de mâini. Un alt aspect la fel de important căruia îi acordăm o atenţie deosebită în cadrul acestei campanii este monitorizarea modului în care instituţiile statului cu atribuţii pe zona de protecţie a sănătăţii îşi îndeplinesc atribuţiile prevăzute în legislaţia în baza căreia funcţionează, în școlile din învățământul preuniversitar. În perioada 21-23 septembrie am solicitat unui număr de 15 primării, 15 direcții județene de sănătate publică și 15 școli informații în legătură cu conformitatea dezinfectanților utilizați pe perioada stării de alertă în incinta acelor unități de învățământ. Informațiile furnizate de aceste instituții vor face obiectul unei analize de specialitate și vor fi prezentate opiniei publice peste câteva zile. Toate aceste eforturi duse în direcția corectării abuzurilor din învățământul preuniversitar sunt acțiuni ale consorțiului asociativ „Mişcarea civică pentru o şcoală normală” format din Asociația Pro Consumatori, Alianța Părinților și Asociaţia Juriştilor pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor, Asociația Civică pentru Viață.

Cele 90 de studii realizate de APC în ultimii 5 ani au scos în evidenţă încărcătura chimică ridicată a multor produse alimentare şi nealimentare. Copiii şi femeile însărcinate reprezintă categoriile de consumatori cele mai expuse şi vulnerabile la substanţele chimice din produsele destinate satisfacerii nevoilor de bază.

„Pentru a avea o imagine apropiată de adevăr în legătură cu șansele cetățeanului de rând cu privire la potențialul său de a determina autoritățile să ia în seamă petițiile sale, fie chiar și în cazul când petițiile indică situații de risc pentru cei mulți, este instructiv să evocăm cazul unui cetățean european care a depus o petiție, în anul 2006, la Comisia de petiții a Parlamentului European atrăgând atenția asupra efectelor dăunătoare ale produselor cosmetice care conțin nanoparticule. În răspunsul trimis petentului în anul următor, Comisia a arătat că „autorităţile publice se reţin de la soluţionarea aspectelor de risc ale nanotehnologiei în produsele cosmetice, ca urmare a presiunii exercitate de lobby-ul industrial şi financiar”, precizează reprezentanții Asociației.

Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experți coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea studiului s-a avut în vedere identificarea substanțelor chimice din produsele analizate și prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătății. Din cele 74 de substanțe chimice folosite la fabricarea dezinfectanților de mâini prezentăm mai jos toxicitatea substanțelor chimice folosite frecvent în acest tip de produs.

Parfumurile sintetice (fragrance) pot avea peste 200 de ingrediente în compoziția lor și conțin cantități mari de toxine și chimicale neafișate. Experții din Danemarca au identificat următoarele substanțe aromatizante care pot provoca alergii: Alpha-isomethyl ionone, Benzyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl cinnamate, Benzyl salicylate, Butylphenyl methylpropional, Coumarin, Cinnamyl alcohol, Citral, Citronellol, Eugenol, Geraniol, Hexyl cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Isoeugenol, Limonene și  Linalool. De multe ori, parfumurile sintetice conțin ftalați care au rolul de a face persistent mirosul și care pătrund foarte rapid în piele crescând semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă, hiperpigmentare.

Sodium Benzoate (Benzoat de sodiu) este un conservant utilizat și în industria cosmeticelor și poate provoca toxicitate la nivelul organelor și agravează astmul.

sodium

Propylen glycol  este un emulsificator și are rolul de a absorbi apa și de a păstra umiditatea în cosmetice. Acesta poate cauza iritații la nivelul pielii și ochilor, iar produsele cosmetice ce conțin Propylen Glycol sunt total contraindicate persoanelor cu alergii, eczeme, psoriazis sau alte boli ale pielii.

Phenoxyetanolul  este un conservant folosit ca alternativă la parabeni și poate cauza alergii, toxicitate la nivelul organelor, iritații la nivelul pielii (dermatite) și ochilor. Potrivit Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite, phenoxyethanol-ul poate afecta sistemul nervos central şi poate da stări de vomă.

PEG (Polyethylene Glycol) este un compus provenit din industria petro-chimică, utilizat la scară largă în industria cosmetică. Polyethylene Glycol-ul are rolul de a ajuta alte ingrediente să pătrundă mai ușor în piele, de a stimula absorbția. Această funcție a PEG este în special periculoasă atunci când produsul cosmetic conține și alte ingrediente dăunătoare, care pătrund astfel în piele mai ușor. Cu cât este mai mic numărul de după literele PEG, cu atât mai mult stimulează absorbția în piele. Este sintetic și poate cauza reacții alergice toxice, acnee, dermatită de contact și este potențial cancerigen. În produsele analizate au fost identificate 15 tipuri de PEG.

glycol

Coloranții sintetici (CI 14700, CI 14720, CI 15985, CI 16035, CI 16255, CI 17200, CI 19140, CI 42051, CI 42090, CI 45100, CI 47005) sunt folosiți cu scopul de a înfrumuseța aspectul compoziției. Aceștia conțin săruri ale metalelor grele care depozitează toxine în piele provocând acnee, hiperactivitate la copii, dureri severe de cap, mâncărimi la nivelul ochilor, iritații ale pielii și pot fi cancerigeni.

Isopropyl alcohol (alcool izopropilic) este un solvent care alterează structura pielii, permițând astfel pătrunderea cât mai adânc în epidermă a substanțelor chimice și bacteriilor. Poate provoca iritații la nivelul pielii precum dermatite și eczeme,  la nivelul ochilor, toxicitate la nivel reproductiv și chiar cancer.

În concluzie, dezinfectanții pentru mâini sunt produse biocide cu un nivel ridicat de toxicitate, fapt ce reiese foarte clar și din atenționările producătorilor de astfel de produse. Prezentăm mai jos avertismentele identificate pe eticheta celor 23 de produse analizate de experții APC, după cum urmează:

Provoacă o iritare gravă a ochilor!

Poate provoca somnolență sau amețeală!


Din cauzaconținutului ridicat de alcool poate să usuce pielea mâinilor!

A se evita să se inspire vapori!

A se utiliza numai în aer liber sau în spații bine ventilate!

Nociv în caz de înghițire!

A nu se folosi pe față, gât!

A nu se folosi pe răni deschise!

A se păstra departe de surse de caldură, scântei, flăcări deschise, suprafețe încinse! 

În caz de înghițire sunați imediat la un centru de informare toxicologică sau un medic!

Nerecomandat persoanelor alergice la una dintre componentele produsului!

„Din păcate, omul modern este înconjurat de „otrăvuri cu acțiune lentă“, pe care corpul adulților și, mai ales, al copiilor le absoarbe prin căile respiratorii, prin piele, chiar şi prin aparatul digestiv, îmbolnăvindu-se treptat și, deseori, ireparabil. Prin această campanie, ne propunem să-i îndrumăm pe părinți în vederea realizării alegerilor potrivite a dezinfectanților din punct de vedere al conţinutului în substanţe chimice, astfel încât să nu se expună atât ei, cât și copiii unor riscuri cu privire la sănătate. Limbajul în domeniul produselor chimice a cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimele decenii ca urmare a apariției numeroaselor substanţe şi tehnologii noi. Pentru părinți, acest limbaj, preluat masiv de comercianți, poate provoca neînțelegeri sau chiar confuzii, cu efecte nedorite pentru consumatori. Alegerea unui dezinfectant pentru mâini nu este un lucru atât de ușor precum pare la prima vedere. Având în vedere că în acest tip de produs predomină ingredientele de natură chimică, consumatorii cu probleme de sănătate trebuie să se informeze în prealabil la medicul dermatolog. Dezinfectanții pentru mâini ar trebui tratați cu cea mai mare grijă, în special de către Ministerul sănătăţii, care ar trebui să realizeze controale periodice și testări ale acestor produse atât prin Inspecția Sanitar de Stat, dar și prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene. În prezent, agenţii economici pot comercializa orice produs biocid numai în baza unei notificări adresate Ministerului sănătăţii, care de fapt înseamnă doar o luare în evidenţă a acestora în baza unor hârtii dintr-un dosar. Având în vedere compoziția chimică a unor dezinfectanți de mâini importați din țări în care nu există restricții în privința substanțelor folosite la fabricarea acestora, ne exprimăm temerea în legătură cu potențialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranță pentru consumatori. Solicităm în mod public Ministerului sănătății să realizeze o analiză a compoziției chimice a dezinfectanților folosiți în prezent în școlile din învățământul preuniversitar ca măsură sanitară de combatere a SARS-Cov-2, în vederea interzicerii/retragerii produselor nesigure pentru viața și sănătatea elevilor”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu – președintele Asociației Pro Consumatori.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.