Spread the love

În anul Centenarului Marii Uniri, românii de-a drepta și stânga Prutului simt nevoia de a trăi împreună, fără granița care-i desparte de atâta vreme. Dorința este curmată de o parte a autorităților din Republica Moldova, care nu se pot derusifica. Spre exemplu, Marșul Centenarului a avut loc în această vară pe traseul Alba-Iulia Chișinău și a fost compus din mai multe etape, ultimele dintre ele fiind Congresul Reîntregirii Neamului, care s-a desfășurat la Iași; apoi ultimul efort spre Chișinău.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO + FOTO Congresul Reîntregirii Neamului. Primarul Chirica: „Profităm de momentele istorice pe care le trăim, pentru a spune tinerei generații istoria adevărată”

Numai că, în această ultimă etapă, după 1.200 de km parcurși pe jos, peste 100 de unioniști au avut parte de o surpriză neplăcută: autoritățile din Republica Moldova au interzis intrarea în țară în sens pietonal, atitudine căreia i s-au adăugat și multe alte șicanări. După mai multe nopți de tensiuni, în care unioniștii au campat și au refuzat să facă recomandata cale întoarsă, s-a obținut victoria și marșul a continuat. Însă, cu toate acestea, șicanele au continuat.

CITEȘTE ȘI:

VICTORIE pe Prut: Unioniștii continuă Marșul Centenarului! Liderul, Simion, reținut: „Nu respectăm legi inventate, ci ale drepturilor omului, internaționale. Să ne primească măcar ca turiști, dacă nu ne lasă la noi acasă!”

O altfel de unire încearcă și primarii din România și Republica Moldova, care încearcă să treacă peste politica impusă de președintele Igor Dodon, un rusofil convins până în măduva oaselor și care s-a făcut preș în fața lui Putin ori de câte ori a avut ocazia. Pentru că este Anul Centenar, Consiliul Director al Asociației Orașelor din România (AOR) a fost convocat în şedinţă ordinară, în perioada 23 – 26 septembrie 2018, la Chişinău, Republica Moldova. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) din România şi cu Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova, fiind dedicat întăririi relaţiilor de cooperare între edilii din cele două țări.

Președintele executiv al AOR, Ionel Chiriță, a declarat pentru TOMIS NEWS că Asociația a început un schimb de bune practici în administrație.

„La Consiliul Director al AOR de la Târgu Ocna, care a avut loc în luna februarie a acestui an, au participat orașe din Moldova și o parte din executivul CALM. Acum întoarcem vizita. La întâlnirea de la Chișinău este posibil să participe inclusiv viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Paul Stănescu. În ceea ce privește colaborarea dintre cele două părți, ne propunem să creăm o posibilitate de armonizare a legislației dintre cele două state“, ne-a spus Chiriță.

Întrebat de tensiunule recente de la frontiera nedreaptă dintre România și Republica Moldova, Chiriță a spus că acestea nu își au rostul în condițiile în care Moldova are colaborări cu structuri asociative din Uniunea Europeană.

CITEȘTE ȘI:

Consiliul Legislativ al României: Aviz favorabil Unirii în Constituție! „Este dreptul poporului român de a se reunifica pașnic!”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *