Spread the love

În ultimele două ședințe ale Consiliului Județean Constanța, directorul general al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Sorin Colesniuc, a trăit o adevărată dramă, profesional vorbind: i-a fost respins raportul de evaluare în calitate de manager al instituției.

Diferendul se duce între Colesniuc și vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz, care este pornit pe directorul MINAC din mai multe motive, printre care cel legat de stadiul bisericuțelor de cretă de la Murfatlar sau lucrarea, catastrofală ce-i drept, de restaurare a cetății Capidava. Colesniuc și Palaz și-au stricat ambasadele și situația managerului devine tot mai grea în fruntea MINAC. Luni, Asociația Managerilor de Muzee a sărit în apărarea lui Colesniuc, subliniind faptul că trage „un semnal de alarmă privind implicarea brutală a politicului într-un act managerial din cultură”. Evident, AMM își manifestă solidaritatea față de Colesniuc.

„Domnul Sorin Marcel Colesniuc, cercetător științific și doctor în istorie, a fost evaluat pentru activitatea din 2019 cu nota 9.60, de către o comisie de evaluare numită de domnul președinte al Consiliului Județean Constanța. Cu toate acestea, unii consilieri județeni au considerat că activitatea managerului nu se ridică la nivelul notei obținute, imputându-i vini imaginare. (…) Este de precizat faptul că NU există, în mod legal, un mecanism de invalidare a evaluării făcute de către o comisie formată din specialiști în materie. Totodată, unul din cei care conduc destinele județului, autorul moral al acțiunii împotriva colegului nostru, „s-a implicat” și la Capidava, jignindu-i și amenințându-i pe cei care au cercetat situl arheologic aproape 30 de ani și fără de care, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a obiectivului istoric ar putea deveni un simplu kitsch. (…) Menționăm că este prima situație de acest gen din spectrul muzeal românesc în care, consilierii locali sau județeni, după caz, resping o evaluare realizată de către o comisie formată din specialiști în domeniu. (…) Pe cale de consecință, solicităm celor care au contribuit la crearea acestui conflict să-și reconsidere poziția asupra acestei situații, pentru că ceea ce s-a întâmplat este un act nedrept și totodată injust față de un om și de un profesionist, așa cum a dovedit că este domnul cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc”, au transmis reprezentanții AMM.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *