Asociația Elevilor și Federația Tinerilor din Constanța l-au reclamat la DNA pe ministrul Stroe pentru… complicitate la delapidarea patrimoniului UTC

Federația Tinerilor din Constanța a depus o plângere penală împotriva ministrului Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, la Direcția Națională Anticorupție pentru mai multe fapte asimilate faptelor de corupție: abuz în serviciu cu folos patrimonial pentru altul, complicitate la abuz în serviciu cu folos patrimonial pentru altul și aderare la grup infracțional organizat. Potrivit unei informări de miercuri a Federației Tinerilor și Asociației Elevilor din Constanța, La DNA au mai fost reclamați și Andra Costache, secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, Gabriel Carnariu, președintele Consiliului Tineretului din România, federație a fundațiilor pentru tineret care au preluat patrimoniul UTC, Mihai Dragoș, fost președinte, și Ticu Plăcintă, președintele Fundației pentru Tineret a Municipiului București. Conform informațiilor din presă, în anul 2019, Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală împotriva lui Ticu Plăcintă, președintele Fundației pentru Tineret al Municipiului București, pentru modul în care a gestionat fostul patrimoniu al Uniunii Tineretului Comunist în București, respectiv prin transmiterea administrării acestui patrimoniu către o societate pe acțiuni pe care o controlează împreună cu fiul său – Tin Management Grup SA, după ani de zile în care presa a făcut anchete cu privire la situația acestui patrimoniu.

Prejudiciul se ridică, conform procurorilor DNA, la aproximativ 6 milioane de lei pentru perioada 2012-2016. În luna martie, Ministerul Tineretului și Sportului a pus în consultare publică proiectul regulamentului de aplicare a legii fundațiilor pentru tineret, care au preluat patrimoniul UTC. Acest regulament urma să asigure aplicarea legii prin instituirea unui control puternic din partea statului asupra activităților acestor fundații. Însă, la influența lui Ticu Plăcintă și Gabriel Carnariu, arată Federația Tinerilor și Asociația Elevilor, ministrul Ionuț Stroe și secretarul de stat Andra Costache au refuzat să finalizeze procedura de aprobare a regulamentului de aplicare, tolerând astfel în continuare încălcarea legii și furtul din patrimoniul destinat tinerilor.

Astfel, tinerii din România solicită prim-ministrului Ludovic Orban să garanteze că România mai este încă stat de drept și să ia toate măsurile de rigoare astfel încât Legea nr. 146/2002 care reglementează fundațiile pentru tineret să fie respectată, iar patrimoniul UTC să fie folosit în interesul tinerilor, și nu pentru îmbogățirea unora.

„Facem un ultim apel la ministrul Ionuț Stroe să se trezească la realitate și să înțeleagă că respectarea legii nu e o joacă. Regulamentul de aplicare a legii trebuie aprobat încă din 2003. Am început discuțiile cu Ionuț Stroe încă din decembrie 2019. Suntem în mai și regulamentul nu este încă aprobat, deși sta de 2 luni în consultare publică. Nicio întârziere nu mai este scuzabilă. Deja avem suficiente informații că acesta s-a înțeles cu reprezentanții acestor fundații pentru tineret să dea o ordonanță de urgență prin care cei care au delapidat patrimoniul UTC să fie albiți. Președintele Fundației pentru Tineret din Constanța este condamnată penal definitiv pentru fraudă cu fonduri europene. Ministrul se poate poziționa numai de partea legii sau în afara ei, cu consecințele de rigoare”, a declarat George Farauanu, președintele Federației Tinerilor din Constanța.

Aprobarea regulamentului de aplicare a Legii nr. 146/2002 este susținută și de Asociația Tinerilor din București (ATB), Liga Studenților Iași (LS Iași), Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE).

„Nu e prima dată când îi solicităm domnului ministru Ionuț Stroe să aprobe regulamentul și să respecte legea. Sunt 18 ani în care legea a fost încălcată, iar fiecare persoana care a acceptat acest lucru este vinovată. Sunt aproximativ 6 milioane de lei care au zburat în toate părțile. E momentul ca autoritățile să se trezească și să respecte legea, altă soluție nu există”, a precizat Sabina Spătariu, președinte al Asociației Elevilor din Constanța.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.