Spread the love

Asociația Elevilor din Constanța solicită ferm președintelui Consiliul Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, să își respecte promisiunile făcute în mod public în repetate rânduri față de acordarea reducerilor pentru elevi la transportul județean, odată cu intrarea în vigoare a OMEN 4223/2019 și Ordinelor președintelui ANRSC 131/2019 și 134/2019.

Încă din vara anului trecut, Asociația Elevilor din Constanța a solicitat Consiliului Județean Constanța să aprobe o hotărâre de consiliu județean prin care să acorde elevilor reducerile cu care sunt îndreptățiți de prevederile art. 84, alin. (1) și (2) ale Legii educației naționale nr. 1/2011, dat fiind faptul că autoritatea județeană este singura în măsură să subvenționeze operatorii de transport în trafic județean pentru îndeplinirea obligației de a acorda reduceri.

„După mai multe solicitări fără vreo reacție din partea conducerii Consiliului Județean, AEC a intentat o acțiune în instanță împotriva autorității, la Tribunalul Constanța, în data de 23 august. În cadrul procesului, reprezentanții CJC au invocat, în apărarea lor, Hotărârea Guvernului nr. 309/1996 și Ordinul Ministrului Învățământului nr. 4055/1996. Aceste două acte normative se aflau în contradicție cu Legea 1/2011,  motiv pentru care AEC a început demersurile pentru a obține abrogarea lor. La finalul anului 2018 a intrat în vigoare Legea 328/2018, pentru modificarea Legii serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, prin care au fost introduse două noi articole ce au natura de a clarifica cui îi revine responsabilitatea de acordare a acestor reduceri pentru elevi și studenți. La acel moment, în urma protestelor AEC din data de 10, respectiv 11 ianuarie, președintele CJC, Marius-Horia Țuțuianu și administratorul public al județului, Mirela Matichescu, au declarat că reducerile pentru elevi vor fi acordate de îndată ce vor apărea normele de aplicare ale Legii 328/2018, privind modelul cadru de contract de delegare a gestiunii serviciului public de transport și normele tarifare. Norme intrate în vigoare prin intermediul Ordinelor președintelui Autorității Naționale de Reglementare a Serviciilor Comunitare nr. 131/2019 și 134/2014. Aceste norme prevăd, la rândul lor, faptul că elevii beneficiază de reduceri la transport: art. 17, alin. (2) din Ordinul 134/2019. Mai mult decât atât, în data de ieri a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministrului Educației Naționale nr. 4223/2019, prin care a fost abrogat OMI 4055/1996, ca urmare a negocierilor reprezentanților AEC cu reprezentanții Ministerului Educației. Astfel abrogarea acestui ordin întărește teza AEC, anume că ține, într-adevăr, de responsabilitatea Consiliului Județean Constanța să acorde aceste reduceri, nu a primăriilor, așa cum reprezentanții autorității au declarat în mai multe rânduri”, au precizat reprezentanții AEC.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *