Asociația Elevilor, împotriva ministrului Educației: „Din păcate, ordinul privind admiterea la liceu încă este în vigoare…”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) condamnă ferm discursul duplicitar al ministrului educației și cercetării, Cristina-Monica Anisie, în ceea ce privește ordinul care restricționează accesul elevilor ce obțin media de admitere sub 5,00 în învățământul liceal. 

În repetate rânduri, deținătorul portofoliului educației și cercetării a afirmat faptul că nu susține măsura privind restricționarea accesului elevilor în liceu, atât în cadrul audierilor din comisiile de învățământ ale Parlamentului, cât și în spațiul public, afirmând că susține întoarcerea la legislația de dinaintea acestei măsuri. 

În data de 30 septembrie, AEC a depus la Curtea de Apel Constanța o acțiune în suspendarea prevederii art. 2, alin. (10) din Ordinul ministrului educației naționale nr. 4948/2019, din motive ce țin de limitarea dreptului elevilor la învățătură, afectarea sistemului de învățământ în ceea ce privește posibilitatea stabilirii eronate a cifrelor de școlarizare, cât și din cauza neefectuării procedurii de consultare publică prevăzută de Legea nr. 52/2003. 

Așteptările elevilor au fost ca, în momentul în care doamna Anisie a preluat mandatul de ministru al educației și cercetării, să semneze de urgență un ordin de revocare a respectivelor prevederi, în spiritul afirmațiilor pe care aceasta le-a făcut în spațiul public, astfel încât problema să fie soluționată cât mai repede. Din păcate, la o săptămână de la preluarea mandatului, ordinul este încă în vigoare. Mai mult decât atât, AEC a solicitat încă din cursul săptămânii trecute ministrului educației să trimită către Curtea de Apel Constanța o adresă prin care să recunoască pretențiile în cadrul procesului, problema putând fi rezolvată într-un mod rapid odată cu pronunțarea instanței în sensul admiterii cererii. În decursul zilei de luni, reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța au reiterat public această solicitare, iar miercuri, 14 noiembrie, în cadrul unei audiențe cu doamna ministru, am solicitat din nou trimiterea acestei adrese. 

„Atitudinea doamnei ministru ne îngrijorează, în sensul în care se pare că interesul major nu este restabilirea stării de echilibru din sistem, ci apărarea instituției pe care o reprezintă, în detrimentul intereselor elevilor și al sistemului de învățământ românesc. Astfel, deși existau multe căi de rezolvare a acestei probleme, aflăm cu dezamăgire că nu se urmărește rezolvarea problemei, ci amânarea ei, care poate duce chiar la punctul în care va fi prea târziu pentru ca măsura să fie retrasă. Pe cale de consecință, AEC a decis să renunțe la judecată în procesul pentru suspendarea respectivelor prevederi și să inițieze o acțiune în anularea lor, în decursul zilei de astăzi, la Curtea de Apel Constanța. Solicităm ministrului educației și cercetării să renunțe de îndată la atitudinea pasivă și să ia măsuri ferme și urgente în privința rezolvării problemelor elevilor, deoarece considerăm că acesta este singurul mod prin care sistemul își poate recăpăta echilibrul”, au precizat reprezentanții AEC.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *