Asociația Elevilor din Constanța: „Vrem transport GRATUIT și nu doar pe hârtie! ”

Astăzi, 18 ianuarie a.c., se va desfășura ședința Consiliului Județean din Constanța. Unul dintre punctele de pe ordinea de zi are legătură cu vechea problemă a transportului județean al elevilor. Asociația Elevilor din Constanța atrage atenția cu privire la faptul că elevii nu vor beneficia de gratuitate. Legislația a fost modificată anul trecut, astfel fiind clarificat cadrul legal și modificată Legea educației naționale în sensul acordării gratuității pentru elevi la toate tipurile de transport, inclusiv cel județean ( înainte în lege era prevăzută reducerea de 50%).

Potrivit AEC, în ciuda acestui fapt, la nivelul consiliilor județene trebuie încheiate contracte de serviciu public în care să fie prevăzută această facilitate, pentru ca elevii să beneficieze de gratuitate și pentru ca legea să fie respectată.

Consiliul Județean Constanța, în proiectul de hotărâre publicat pe site-ul instituției contravine prevederilor legale menționate anterior. Consiliul menționează că elevii pot beneficia de gratuitate, doar după acordarea fondurilor de la bugetul de stat. Asociația Elevilor din Constanța precizează că în Legea 92/2007, se specifică clar faptul că facilitățile ce țin de transportul județean se asigură din bugetul consiliului judeteanl, așa cum se întâmplă și la transportul local. Mai mult, AEC arată că dreptul elevilor prevăzut în Legea 226/2020 nu poate fi condiționat de finanțarea de la bugetul de stat și că în primul rând acest drept al elevilor instituie o obligație pentru Consiliul Județean Constanța.  De asemenea, elevii subliniază că în lege nu este menționat faptul că gratuitatea se asigură după ce vin banii de la bugetul de stat. Amintim că AEC a pornit acest demers în urmă cu doi ani, timp în care elevii au fost privați de orice reducere la transportul județean. Elevii trebuie să beneficieze de gratuitate și să poată circula gratuit, așa cum prevede legea”, au transmis reprezentanții AEC.

AEC solicită Consiliului Județean Constanța și președintelui, Mihai Lupu, să aprobe o hotărâre care să permită elevilor să circule gratuit în cel mai scurt timp și să realizeze demersurile necesare, astfel încât elevii să circule gratuit începând cu 8 februarie.

Cadrul legal este cât se poate de clar și ar fi nejustificat ca facilitatea elevilor să întârzie și mai mult. Transportul este expus peste tot ca fiind gratuit, dar în realitate elevii plătesc abonamente lunar. În momentul de față Consiliul Județean Constanța vrea să amâne gratuitatea până vin banii de la bugetul de stat, chiar dacă legea spune că aceasta se asigură din bugetele consiliilor județene. Cum vor ajunge elevii la școală? Vorbim deja de ani de când elevilor le-au fost făcute promisiuni peste promisiuni, fără rezultate clare”, a precizat președintele AEC, Sabina Spătariu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.