Asociația Elevilor din Constanța: „Unde este ordonanța privind transportul elevilor? Guvernul Orban minte elevii și refuză comunicarea”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) trag un semnal de alarmă cu privire la ordonanța care oferă gratuitate elevilor la transportul județean și condamnă ferm lipsa de transparență de care au dat dovadă autoritățile.

Joi, 14 mai a.c., Raluca Turcan, viceprim-ministrul României, a afirmat, în urma ședinței de Guvern, faptul că problema transportului județean al elevilor a fost rezolvată, în urma adoptării unei ordonanțe de urgență. Astfel, AEC subliniază ideea că nu s-a ținut cont de principiul transparenței decizionale, elevii nefiind consultați cu privire la această ordonanță și, mai mult decât atât, proiectul acestei ordonanțe de urgență nu s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de guvern, fiind aprobată fără o consultare pe text cu beneficiarii direcți. Mai mult decât atât, asociațiile de elevi au pus pe masă problema transportului județean în momentul în care Guvernul a fost învestit, dar a existat o inactivitate și o lipsă de interes care a întârziat soluționarea problemei.

„Amintim că pentru a rezolva problema transportului județean este nevoie ca Hotărârile de Guvern nr. 309/1996 și 863/2016 să fie abrogate și că prelungirea licențelor transportatorilor vor face imposibile acordările de facilități pentru elevi, întrucât transportul va fi exclus din sfera serviciilor publice, urmând să opereze în regim comercial. Adică, efectele pe care OUG 51/2019 le-a avut asupra transportului județean, cele asupra cărora asociațiile de elevi au atras atenția înainte de adoptarea ordonanței”, au precizat reprezentanții AEC.

Eliminarea Hotărârii de guvern cu nr. 309/1996 simplifică cadrul legislativ, astfel încât obligația consiliilor județene să nu mai fie contestată, iar anularea Hotărârii de guvern nr. 863/2006 va face posibilă decontarea integrală a abonamentelor sau a biletelor de transport.

În urma anulării celor două acte normative, trebuie luată o serie de măsuri pentru a debloca transportul județean. Este necesară modificarea articolului 105 din Legea educației naționale nr.1/2011, în vederea eliminării contradicțiilor legislative privind autoritatea competentă de a acorda reduceri și adoptarea unor norme de aplicare a deciziei Curții Constituționale a României nr. 657/2019, referitoare la admiterea excepției de neconstituționalitate a sintagmei „pe bază de abonament” cuprinsă în art. 84 alin. (3) din Legea educației naționale nr.1/2011, astfel încât să nu prevadă niciun plafon pentru reducerile elevilor la transport. Toate acestea vor oferi posibilitatea consiliilor județene de a încheia contracte de serviciu public, unde să fie prevăzute reducerile/gratuitatea elevilor la transportul județean, fără a exista alte contradicții legislative. Așadar, potrivit AEC, o nouă ordonanță de urgență care oferă gratuitate elevilor doar pare să rezolve problema, în realitate complică situația, având în vedere faptul că trebuie creat cadrul legislativ necesar prin abrogarea celor două hotărâri și prin încheierea de contracte de serviciu public de către consiliile județene.

Asociațiile de elevi din țară solicită Guvernului României să vină cu măsuri concrete care să rezolve problema transportului județean, astfel încât “soluțiile” propuse să poată fi puse în aplicare și elevii să nu fie afectați!

„Chiar dacă această ordonanță pare că rezolvă problema cu care ne confruntăm de mai bine de doi ani de zile, nu valorează nimic și va rămâne o simplă ordonanță aruncată într-un teanc de hârtii. Sunt necesari mai mulți pași pe care i-am tot menționat, abrogarea celor două hotărâri, încheierea contractelor de serviciu public, modificarea Legii educației naționale, care să permită acordarea de reduceri și să poată pună în practică ceea ce ordonanța prevede. Am transmis Guvernului un document cu toți pașii pe care trebuie să îi facă pentru a putea respecta legea și a oferi această facilitate elevilor. Faptul că nu a existat niciun fel de consultare publică, ne ridică și mai multe semne de întrebare și suntem curioși să vedem cum mai exact va fi posibilă acordarea gratuității”, a precizat președintele AEC, Sabina Spătariu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.