Asociația Elevilor din Constanța: Topul primarilor din județ care… nu au dat doi bani de educație

Asociația Elevilor din Constanța anunță câștigarea proceselor împotriva localităților Băneasa, Cogealac, Crucea, Mereni, Medgidia, prin hotărârile definitive emise de Tribunalul Constanța. În urma demersurilor realizate de AEC, instanța de judecată a recunoscut dreptul elevilor de a beneficia de burse și obligativitatea consiliilor locale de a prevede bani în acest sens în bugetul local, emițând astfel hotărâri definitive prin care sunt obligați să adopte o hotărâre prin care să stabilească numărul și cuantumul burselor școlare, respectând prevederile Legii educației.

Reprezentanții elevilor au început demersul prin trimiterea unor adrese prin care solicitam respectarea legii încă de la începutul anului școlar, timp de un semestru autoritățile locale ignorând responsabilitățile pe care le au față de elevi și implicit față de educație. În lipsa unor răspunsuri favorabile, care să arate clar dorința primăriilor de a intra în legalitate, AEC a acționat în instanță 12 consilii locale printre care și cele conduse de Paul Coliș, Gheorghe Alexa, Gheorghe Frigioi, Silviu Gârea și Valentin Vrabie.

„Baronii locali au refuzat ani la rândul să respecte legea, ba chiar au ignorat decizia din primă instanță care admitea obligația acestora de a aloca fonduri pentru a suporta cheltuielile cu bursele școlare ale elevilor”, precizează reprezentanții AEC.

În luna februarie, când instanța a emis decizia privind situația din municipiul Medgidia, primarul Valentin Vrabie afirma că „Asociația Elevilor din Constanța este controlată politic”, cel mai probabil fiind speriat de faptul că Tribunalul Constanța a recunoscut faptul că timp de 9 ani de zile, acesta a încălcat în mod flagrant legea, invocând lipsa banilor de nenumărate ori.

Instanța nu a reținut lipsa fondurilor din bugetul local, ca fiind un motiv întemeiat pentru a nu acorda burse elevilor și că obligația de a emite o hotărâre prin care să se stabilească cuantumul și numărul acestora există, în ciuda faptului că unii primari aleg să nu prevadă bani în acest sens atunci când își întocmesc bugetul anual.

„În acest sens, solicităm primarilor comunelor Băneasa, Cogealac, Crucea, Mereni și Medgidia să aprobe de urgență o hotărâre de consiliu local prin care să faca posibilă acordarea burselor pe ambele semestre ale acestui an școlar. Atitudinea nepăsătoare față de lege și elevi trebuie să înceteze dacă vrem cu adevărat ca evoluția acestora să fie una vizibilă pe termen lung. Acum că avem hotărârea definitivă a instanței, nu mai există niciun fel de scuză pentru neaplicarea legii, e demonstrat și scris negru pe alb. Dacă aș fi în locul primarilor aș convoca o ședință extraordinară și chiar mâine aș emite hotărârea privind bursele elevilor. Sunt prea mulți ani în care totul a stat la mâna baronilor locali, în care totul a stagnat din cauza lor. Lansez o invitație domnului primar Vrabie, care ne acuză veșnic că suntem controlați politic, să respecte hotărârea instanței, pronunțată în baza legislației specifice în vigoare. Medgidia este de altfel și singurul municipiu din județ care nu acordă burse, avem decizia care spune că acestea trebuie acordate retroactiv de luni bune, dar se pierde prin sertarele autorităților care se laudă cu investiții în educație înainte de alegerile locale”, a precizat președintele AEC, Sabina Spătariu.

Totodată, AEC anunță o nouă victorie în ceea ce privește acordarea burselor în localitățile din județ. Comuna Topalu va acorda burse școlare elevilor.

În urma deciziei instanței din luna februarie prin care era recunoscut dreptul elevilor de a beneficia de burse, așa cum prevede art. 82 din Legea educației naționale nr.1/2011, Consiliul Local Topalu a fost obligat să emită o hotărâre prin care să stabilească numărul și cuantumul burselor elevilor.

Ulterior, autoritatea locală a adoptat hotărârea prin care se stabilea numărul și cuantumul burselor, făcând posibilă astfel acordarea de burse pentru elevii din comuna Topalu. Din păcate dreptul elevilor de a beneficia de burse nu a fost luat în considerare în întregime, deoarece banii proveniți din bursele elevilor nu vor fi acordați și pentru semestrul I al anului școlar în curs. 

AEC solicită autorităților din Comuna Topalu să acorde retroactiv bursele elevilor, astfel încât educația să nu  fie tratată cu jumătăți de măsură, iar elevilor să le fie facilitat accesul la educație.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *