Asociația Elevilor din Constanța solicită Guvernului să aloce, prin bugetul de stat, BANI pentru bursele și transportul elevilor

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită Guvernului României să prevadă sume în bugetul de stat pentru finanțarea burselor elevilor și pentru decontarea integrală a transportului școlar, ci nu parțială cum se întâmplă din 2013.

CITEȘTE ȘI:

Legea educației naționale prevede, la art. 105, alin. (2), faptul că finanțarea complementară a unităților de învățământ se asigură atât din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale, cât și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, de la bugetul de stat. Din finanțarea complementară sunt asigurate cheltuieli ce țin de bursele elevilor, renovarea unităților de învățământ, asigurarea pazei, etc..

„Atragem atenția că din anul 2012, de când contribuția la finanțarea complementară este comună între autoritățile locale și cele centrale, niciodată nu au fost alocate sume de la bugetul de stat. De aceea, de multe ori, autoritățile locale suportă integral costurile cu întreținerea unităților de învățământ. Tragem, în acest sens, un semnal de alarmă asupra faptului că, nealocând fonduri pentru finanțarea complementară, Guvernul a încurajat ani la rând fondul școlii, lipsa banilor determinând părinții să finanțeze educația de două ori: o dată prin taxa pe valoare adăugată, iar a doua oară prin sumele date pentru fondul școlii. Totodată, lipsa acestor bani reprezintă argumentul perfect pentru primarii care nu vor să acorde burse școlare pentru elevi. Aceștia motivează că ele trebuie asigurate exclusiv din bugetul de stat, iar din cauza faptului că acești bani nu vin, ei nu sunt obligați să acorde burse, în ciuda faptului că Legea educației prevede o împărțire a responsabilității între bugetul local și cel de stat. O altă problemă o reprezintă asigurarea cheltuielilor privind transportul elevilor. Așa cum AEC a arătat în nenumărate rânduri, la acest moment naveta elevilor este decontată parțial, ci nu integral, așa cum prevede Legea educației naționale, din cauza HG nr. 863/2016, pe care ministrul educației, Cristina-Monica Anisie nu dorește să îl abroge, deși i-am solicitat acest lucru de mai multe ori. Această hotărâre de Guvern a impus operatorilor de transport tarife maxime pentru abonamentele elevilor, calculate cu încălcarea legislației europene în acest sens. Guvernul a alocat în fiecare an sume pentru decontarea navetei elevilor raportate la aceste tarife maximale, care nu sunt respectate de către operatori. Pe această cale, solicităm Guvernului României să abroge de urgență HG nr. 863/2016 și să aloce fondurile necesare pentru decontarea transportului elevilor. Totodată, solicităm alocarea sumelor provenite din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea complementară”, au precizat reprezentanții AEC, conduși de Mihai Tănase.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *