Asociația Elevilor din Constanța solicită guvernanților mobilizarea de urgență pentru ASIGURAREA ACCESULUI la educație

Asociația Elevilor din Constanța face apel la guvernanți să înceteze cu „măsurile făcute pentru imagine politică și să asigure dreptul constituțional la învățătură tuturor elevilor din România”. Potrivit unui anunț de miercuri al AEC, premierul Ludovic Orban asigură că anul școlar va fi finalizat și că examenele naționale se vor susține. Premierul a mai menționat că profesorii vor trebui să își intensifice predarea online după vacanță, însă „fără a menționa vreo formă prin care Guvernul sau Ministerului Educației va asigura accesul la educație copiilor din mediile rurale sau din cele defavorizate”.

Elevii reprezentanți au atras atenția privind necesitatea asigurării dreptului la educație, solicitând autorităților să realizeze în regim de urgență o achiziție publică de tablete și abonamente la internet, astfel încât procesul de învățare să nu fie împiedicat de situația materială a unui elev. Solicitarea a fost făcută ținând cont de faptul că încetarea activității școlare va afecta în mod negativ performanțele elevilor la examenele naționale, deoarece va exista o pauza prea mare în care o parte dintre elevi nu vor avea acces la o recapitulare a materiei sub îndrumarea unui profesor. Din această cauză, școala online necesită reglementări clare, impuse prin lege, pentru a ne asigura că predarea se realizează de către toate cadrele didactice. Totodată, au fost prezentate de președintele Comisiei de Învățământ a Senatului, Liviu-Marian Pop, posibile modificări ale Legii educației naționale, pentru a introduce metode de evaluare și susținere a examenelor în mediul online. Aceste propuneri pun în evidență necesitatea fiecărui elev de a avea acces la un dispozitiv conectat la internet în contextul în care data de începere a cursurilor nu este sigură și există  posibilitatea unui nou val al pandemiei în toamnă, când este programat să înceapă un nou an școlar.

Așadar, Asociația Elevilor din Constanța solicită Ministerului Educației și Guvernului României să înceapă de urgență demersurile pentru a achiziționa tablete conectate la internet, astfel încât după vacanță predarea online să devină obligatorie și accesibilă tuturor.

„Din momentul în care orele de curs au fost suspendate, au existat foarte multe întrebări ale elevilor, profesorilor și părinților privind acest an școlar, examenele și cum se va realiza procesul de învățare online. Măsurile concrete și prezentarea unor numere clare au fost înlocuite cu discursuri lungi, care nu spun nimic. După această vacanță este necesar ca școala online să devină obligatorie și accesibilă tuturor, pentru că altfel ne vom trezi cu elevi care nu au avut acces la niciun fel de educație timp de două luni și care vor fi nevoiți să susțină examenele oricum. A fost tăiată din materie, dar recapitularea trebuie să existe sub îndrumarea unui profesor în mod obligatoriu”, a declarat președintele AEC, Sabina Spătariu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.