Asociația Elevilor din Constanța solicită autorităților locale să asigure paza unităților școlare

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită autorităților locale din județul Constanța să includă în bugetul local pe anul 2020 sumele necesare asigurării pazei și protecției unităților de învățământ.

Potrivit AEC, fenomenul bullying devine din ce în ce mai răspândit și numărul cazurilor de violență în unitățile de învățământ crește de la o zi la alta. În unele situații, elevii refuză să mai meargă la școala din cauza fricii pe care o resimt cât timp sunt acolo, în locul în care ar trebui să fie pregătiți pentru viață.

„Anual, sau chiar semestrial, părinții scot din buzunar sume, nu tocmai nesemnificative, în vederea asigurării pazei unității de învățământ în care învață copiii lor. Aceste colectări informale sunt efectul direct al subfinanțării educației pe plan local, părinții fiind cei nevoiți să acopere această gaură lăsată de autoritățile care, deși în discursurile politice spun că educația reprezintă pentru ei o prioritate, nu iau măsurile necesare și nu-și respectă obligațiile legale. Conform legislației în vigoare, asigurarea pazei unităților de învățământ este o obligație ce le survine decidenților locali. Potrivit Legii nr. 333/2003, consiliile locale au obligația de a asigura protecția bunurilor aflate în domeniul public al unității administrativ-teritoriale, iar în aceasta categorie intră și clădirile unităților de învățământ. Deși legea enunță, în mod clar, cine trebuie să se asigure de faptul că elevii învață într-un spațiu sigur, care nu le imprimă o senzație de frică, fiind păziți și protejați, conform studiului realizat de către AEC- “Indexul accesului la educație al elevilor din județul Constanța”, în anul școlar 2018-2019, doar 38 de UAT-uri din 70 din județul Constanța își duc la îndeplinire această obligație legală. Astfel, Asociația Elevilor din Constanța solicită Consiliului Local al Municipiului Constanța și celorlalte autorități locale din județ, în contextul dezinteresului continuu manifestat față de importanța rolului pe care îl au, să ia măsuri concrete în vederea respectării prevederilor legale și implicit a creșterii nivelului de siguranță în unitățile de învățământ, prin introducerea în bugetul de anul acesta a sumelor necesare asigurării pazei umane. Ne dorim ca educația să devină cu adevărat o prioritate și respectarea legii să nu mai fie opțională”, au precizat reprezentanții AEC.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *